“Interventia militara din Libia. Si, de ce nu, si in Bahrein?” “Sefii de stat si de guvern folosesc, in public, un limbaj diferit de cel pe care il folosesc in plan privat”. Acestea sunt cateva dintre raspunsurile pe care fondatorului siteului WikiLeaks, Julian Assange, le-a dat jurnalistilor revistei “L’Espresso”.

R: Domule Assange, Carne Ross, fondatorul organizatiei Independent Diplomat, a scris pe reteaua de socializare Twitter: “Am aflat din doua surse de incredere de la Londra ca WikiLeaks detine sute de dosare cu dezvaluiri privind inchisoarea Guantanamo, pe care nu le publica”. Detineti intr-adevar aceste documente? Cand le vom putea vedea?

Julian Assange: Am promis surselor noastre ca vom publica materialul in asa fel incat sa provoace un impact maxim. Nu sta in obiceiul nostru sa pastram informatiile in sertar, chiar daca se poate intampla ca, uneori, atacurile impotriva noastra sa ne incetineasca activitatea.

R: Incotro credeti ca se va indrepta umanitatea?

Julian Assange: Exista doua cai alternative pentru viitor, dar nu este inca clar care dintre cele doua va fi aleasa de civilizatie. Este de fapt si motivul pentru care acest moment istoric este atat de important. Pe de-o parte, avem calea totalitarismului digital transnational, in care statul, agentiile secrete private si companiile petroliere se confunda una cu cealalta si monitorizarea noastra, a tuturor – adica politica “transparentei celuilalt”, care-i permite celui aflat la putere sa stie totul despre cel care nu detine puterea. De cealalta parte, se afla calea colapsului statelor ca natiuni, ele devenind puteri regionale, apoi calea libertatii digitale si a pietelor micilor producatori de alimente bio, puterea monitorizata, adica o autoritate cu o mentalitate deschisa.

R: Ce parere aveti despre Daniel Domscheit-Berg si despre cartea sa? Credeti ca OpenLeaks poate influenta in vreun fel Wikileaks?

Julian Assange: Nu este nimic altceva decat un sarlatan periculos si rauvoitor, iar acest lucru se va putea vedea clar in timpul procesului.

R: Cum vedeti razboiul din Libia si agresivitatea Frantei?

Julian Assange: Situatia din Franta constituie realmente o problema. Daca interventia este facuta intr-adevar in scopuri umanitare, atunci de ce nu s-a intervenit si in Yemen sau in Bahrein? Populatia din tarile in care s-a intervenit nici macar nu a fost consultata. Razboiul este un lucru serios. O actiune militara intr-o natiune indepartata trebuie sa fie justificata cu planuri si intentii clare.

(Preluare RADOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.