S-au înmultit situatiile în care numeroase persoane se plâng ca le sunt interceptate ilegal convorbirile telefonice sau sunt filmate si înregistrate ilegal în anumite momente ori situatii intime. Aparatura si dispozitive, care pe vremuri faceau parte din arsenalul serviciilor secrete, se vând liber, pe sub mâna sau pe internet, în pofida faptului ca folosirea lor este interzisa de lege.

Fenomenul, cum era de asteptat, a intrat în atentia serviciilor secrete si a altor organe abilitate ale statului, care fac monitorizari în legatura cu cazurile semnalate. Deocamdata, cel putin pe plan local, în judetul Bistrita-Nasaud nu au fost cazuri în care cei care au încalcat legea pe acest segment sa fie adusi în fata justitiei.

Aparatura de interceptare a convorbirilor telefonice, cea folosita pentru filmarea sau înregistarea în secret a unor convorbiri, a ajuns atât de performanta, încât folosirea ei aproape este imposibil de contracarat. Cea mai sigura metoda de a te apara, de exemplu, împotriva interceptarilor telefonice ilegale este sa nu mai folosesti telefonul, sa nu mai vorbesti la el si sa nu-l ai în preajma ta. Ceea ce, sigur, este imposibil. Viata nu se mai poate concepe fara telefon, este principalul mijloc modern de comunicare. Din punct de vedere tehnic, telefonul fix si cel mobil sunt cel mai usor de interceptat. Mai mult, cu toate facilitatile care apar aproape în fiecare zi, telefoanele mobile s-au transformat în mijloace de înregistrare audio-video foarte folosite. Le folosesc soti sau amanti gelosi, persoane bolnave de curiozitate, detectivi particulari sau oricine poate avea acces la asemenea dispozitive.

Intrarea în posesia lor nu este deloc complicata, cea mai sigura metoda este sa apelezi la un site specializat sau sa te duci într-un centru univesitar, unde au aparute adevarate magazine care functioneaza ilegal si care comercializeaza asemenea aparatura.

Pentru a monitoriza convorbirile purtate prin intermediul unui telefon este necesara instalarea unui soft special în telefon, operatiune care se efectueaza fara probleme si fara a lasa urme. Urmatoarea operatiune este stabilirea numarului de telefon care se doreste a fi interceptat. Pentru a auzi ce se vorbeste la telefonul respectiv, este necesar ca acesta sa fie apelat în momentul respectiv, acesta se deschide automat fara sa sune, sa vibreze sau sa lumineze ecranul. Ascultarea se face online, dar atentie, se poate asculta nu numai ce se vorbeste la telefon, dar se aude si se poate înregistra si ceea se întâmpla în jurul lui, adica se realizeaza o supraveghere ambientala, când telefonul este în repaus. Si într-un caz si în altul, atât ambiental, cât si ceea ce se vorbeste la telefon, se poate înregistra si ulterior asculta. Metoda respectiva este una dintre cele mai parsive, pentru ca cel ascultat nu va sti niciodata ce se întâmpla si ca tot ceea ce vorbeste la telefon si ceea ce discuta cu telefonul închis este înregistrat. Numai ca, metoda are o mica hiba – telefonul în asemenea situatie se descarca extrem de repede, consumul de energie fiind foarte mare. Chestiunea respectiva trebuie sa constituie un semnal de alarma si actionat în consecinta.

„Urechi lungi”

Lucurile se petrec identic în situatia în care cel care spioneaza, intercepteaza si imagini. Cazuistica întâlnita demonstreaza ca cei mai vulnerabili la asemenea interceptari ilegale sunt functionarii publici aflati în functii importante, bancheri sau oameni de afaceri potenti si ori cine poseda un telefon mobil. Cei care cad prada unor asemenea operatiuni ilegale pot deveni victimele unor santaje mai usor decât si-ar putea închipui.

Fara niciun fel de problema pot fi achizitionate de catre cei interesati microcamere ascunse în nasturi, pix, ochelari, ace de cravata etc. Anunturi de genul "camere de supraveghere ideale pentru spionaj" nu mai stârnesc nicio mirare, iar preturile oferite fac posibile achizitionarea lor de cei interesati, la preturi cuprinse între 10 si 500 RON. Unele dintre aceste dispozitive transmit imaginile si sunetele direct catre un monitor, televizor, calculator sau laptop. Cel mai cautat model este camera wireless GDT 007 700, în greutate de doua grame, care poate functiona neîntrerupt noua ore, având o raza de receptie a microfonului de trei metri. Alte dispozitive, parca luate din filmele cu James Bond, sunt ochelarii-spion, care contin un sistem de comunicare pe baza de microvibratii. Într-unul din bratele ochelarilor este înserata o microcasca care vine în contact cu pielea din spatele urechii, iar vibratiile respective sunt transmise direct catre urechea interna. Unul din cele mai noi dispozitive aparute, si care este folosit mai ales pentru copiatul la examene, este o combinatie casca, care se fixeaza direct pe timpan si are capacitatea de a capta sunete de le circa 30 metri, si un microfon-emitator, ce încape în capatul unui pix. Daca nu este descoperit, succesul este garantat.

Cum ne putem proteja

Cum ne putem feri, proteja, de asemenea ochi si urechi indiscrete, este greu de spus. Nu ai de unde stii, mai ales când te afli într-o încapere, în care orice obiect care te înconjoara poate avea instalate o ureche si un ochi care te urmaresc. Când te afli în spatiul public, de asemenea, este greu de stabilit daca întâlnirea si discutia pe care o ai nu este atent monitorizata. În general nu prea exista mijloace de protectie împotriva acestor ochi si urechi indiscrete. Oamenii care se simt vizati si daca au motive în acest sens pot purta la diferite întâlniri un dispozitiv de bruiere a echipamentelor audio, dar nici acesta nu este infailibil. Sunt situatii în care nu se poate stabili daca o întâlnire nu este monitorizata audio-video. Cea mai buna protectie este sa fi atent la discutiile pe teme sensibile sau la anumite provocari.

La ora actuala, pe piata, pentru a intercepta si înregistra anumite discutii care au loc în diferite spatii închise, au aparut dispozitive deosebit de sofisticate, care au la baza interceptarea cu raze laser. Interceptarea si înregistrarea se face de regula dintr-un autoturism, parcat la câteva zeci de metri de încaperea vizata. Procedeul se bazeaza pe proprietatea razei laser de a ramâne concentrata, sub forma unui fascicul îngust, chiar la o distanta apreciabila. Fascicolul laser este proiectat pe geamul încaperii vizate, care este reflectat de suprafata geamului. Unda reflectata este captata de un receptor prevazut cu o celula fotoelectrica. Orice zgomot din încapere, vocea umana spre exemplu, produce o vibratie care deviaza fascicolul reflectat. Acesta nu mai ajunge în întregime la receptor, ci variabil, în functie de modulatiile vocii, determina o modulatie a puterii optice receptionate. Aceasta este captata de un receptor, prevazut cu o celula fotoelectrica si transformata în semnal sonor. O astfel de monitorizare poate fi descoperita daca cineva supravegheza încaperea în care se vorbeste cu ajutorul unor ochelari polaroizi, care "observa" raza laser. Dispozitivul este de asemenea bruiat de zgomotele din trafic sau de vibratiile cladirilor din preajma. Sistemul poate fi anihilat si în cel mai simplu mod cu putinta, existenta unor perdele mai groase la geamuri sau de jaluze.

În România, la ora actuala, exista o singura lege care ar trebui sa ne apare de asemenea abuzuri asupra vietii intime – Legea 535/2004 cu privire la prevenirea si combaterea terorismului. Parcurgând legea în cauza, avem surpriza sa constatam ca nu contine niciun articol referitor la cei care fac înregistrari ilegale. Se precizeaza ca singura institutie care este abilitata sa faca interceptari, cu autorizatie din partea unui judecator, este SRI. De asemenea, în lege nu exista niciun articol care sa sanctioneze achizitionarea sau detinerea de aparatura de asemenea tip. Surse din partea unor autoritati abilitate, consultate de "Gazeta de Bistrita" pe tema acestui sensibil subiect, arata ca o persoana care face anumite interceptari si înregistrari ilegale, pentru a fi adusa în fata legii trebuie sa mai comita si o infractiune conexa, cum ar fi santajul, violarea proprietatii private sau a intimitatii.

ZAHARIA COTOC

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.