Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean şi Prefectura sunt instituţii blocate inteligent prin sisteme de securitate de ultimă generaţie. Aleşii locali au restricţionat accesul cetăţenilor în incintă, iar funcţionarii sunt mai uşor de monitorizat.
Toate aceste investiţii sunt în conformitate cu normele europene şi permit un nivel ridicat de securitate dar şi un control mai bun al angajaţilor, până acum supravegheaţi doar de condica de la intrare.

Primăria Bistriţa a montat cartele şi a securizat birourile de la cele două niveluri ale instituţiei. Cu această ocazie, funcţionarilor publici li s-a înmânat o cartelă electronică, cu ajutorul căreia pot părăsi incinta instituţiei. Intrarea este oricum păzită de serviciul Poliţiei Locale, motiv pentru care investiţia pare inutilă.

Primăria Bistriţa a securizat accesul. Nimeni nu intră fără cartele

Birourile de la urbanism şi de la primul etaj al clădirii au fost blocate de aceste sisteme, implementate anul trecut, dar care au fost puse în funcţiune în urmă cu câteva zile. În primă fază, holurile au fost ferecate de uşi din lemn, iar ulterior sistemul a fost pus în aplicare. Motivul: cetăţenii forţau intrarea şi perturbau activitatea angajaţilor de la Urbanism. Ovidiu Creţu a venit cu această iniţiativă, la propunerea funcţionarilor, deranjaţi de musafirii nepoftiţi.
„Sistemul a fost implementat în urmă cu 10 zile şi fiecărui funcţionar i s-a înmânat o cartelă de acces. S-au montat la toate uşile de acces în primărie, la parter la etajul unu şi intrările din curte, spre birourile din cealaltă aripă”, a declarat Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.
Securitatea la nivelul primăriei a costat aproximativ 14.000 de lei, sistemul fiind implementat fără acordul funcţionarilor, la iniţiativa primarului Ovidiu Creţu. Acum, cetăţenii pot ajunge la primar sau viceprimari cu programare, doar printr-un anunţ în prealabil. Urgenţele pot fi rezolvate fără a forţa uşile ferecate, la parter fiind amplasată masa de audienţe, unde funcţionarii pot sta la taclale cu cetăţenii, în afara birourilor securizate.

Liviu Rusu, pitbull-ul de la Judeţ are pupitru de comandă şi filmează tot ce mişcă în instituţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a mers mai departe cu securitatea instituţiei. Liviu Rusu a montat camere video şi poate supraveghea tot ce mişcă în instituţie. Angajaţii CJ BN sunt filmaţi pe holuri şi totul este înregistrat şi transmis pupitrului de comandă existent în biroul său. Motivul băgat la înaintare: lucrările de mare artă de pe holurile Consiliului Judeţean trebuie protejate de acte de vandalism. De menţionat că, instituţia este înfrumuseţată de tablouri de valoare ale artiştilor plastici locali. Accesul cetăţenilor pe holuri este liber, instituţia fiind păzită de angajaţii Direcţiei Judeţene de Pază, direct subordonată Consiliului Judeţean. Oricum, cine trece de acest filtru va fi capturat de vigilenţa camerelor-video de pe holurile etajelor doi şi trei, montate la comanda lui Liviu Rusu.

Rusu a interzis moda uşilor deschise care dau prilej la bârfe

O altă directivă aplicată urgent la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud îi motivează pe funcţionari să stea mai mult timp la birou, la propriu. Uşile încăperilor sunt permanent închise, iar cei care nu se conformează sunt pasibili de sancţiuni. Totodată, fumatul este cu stricteţe interzis, tocmai din raţiuni de eficientizare a serviciilor oferite cetăţenilor. Nici măcar în birouri nu este permis fumatul. Fumătorii se refugiază în afara clădirii pentru a-şi întreţine patima, iar dacă se abat de la regulă li se iau bani din salariu.
„Aici se lucrează. Niciodată nu mi-a plăcut vorbăria fără rost, pentru ă sunt mulţi care nu-şi justifică salariul, dacă e până acolo. De aceea le-am sugerat să ţină birourile închise şi să lucreze, să lase bârfa deoparte. Cu ţigara e aceeaşi chestiune. La un calcul simplu, fumatul îţi ia din programul de lucru şi de aceea am interzis această practică în interiorul instituţiei”, susţine preşedintele CJ BN, Liviu Rusu.  
De audienţe nici nu poate fi vorba, Liviu Rusu fiind cunoscut deja pentru secretomania aplicată la nivelul instituţiei. De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean nu a organizat nicio conferinţă de presă în cei trei ani de mandat şi susţine că poate răspunde întrebărilor adresate la conferinţele de presă de la sediul PDL.   

Hop, şi Mister Prefe! Florian a băgat cartele şi piloni automaţi

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, s-a adaptat rapid noilor metode de restricţionare a accesului persoanelor din afara instituţiei şi cum a venit la conducerea prefecturii a dat comanda să fie montate sisteme de supraveghere. Şi la prefectură este moda cartelelor de acces, fără de care angajaţii nu pot pătrunde în instituţie. Paza instituţiei este asigurată de un jandarm înarmat, care de fiecare dată conduce intruşii spre uşa securizată. Celelalte aripi ale clădirii sunt securizate de acelaşi sistem de securitate implementat. În schimb, cetăţenii se pot adresa prefectului la audienţele pe care le susţine periodic.
Parcarea din faţa Palatului Administrativ a fost şi ea blocată prin amplasarea celebrilor stâlpi telescopici care au produs câteva accidente şi în rândul angajaţilor şi vizitatorilor imprudenţi. Investiţia a costat peste 10.000 de euro, iar ulterior s-a montat şi un semafor care reglementează circulaţia în zonă iar jandarmul comandă traficul prin ridicarea stâlpului de câte ori e nevoie. Măsura a fost luată la comanda lui Florian, care susţine că astfel a făcut puţină ordine şi disciplină.
„Nu se putea lăsa ca înainte, la Instituţia Prefectului vin în vizită oameni importanţi şi nu este posibil să nu fie locuri de parcare. După ce am montat stâlpul telescopic, traficul s-a reglementat, se şi vede”, susţine Cristian Florian.  
Aleşii locali susţin că investiţiile sunt perfect justificate şi astfel se impune disciplina la nivelul instituţiilor. Cartelele de acces, barierele şi camerele video sunt investiţii ce se ridică la câteva zeci de mii de euro. În opinia lor, prin aceste măsuri se disciplinează cetăţenii care altfel ar da buzna în anumite birouri, lucru destul de frecvent în legislaturile trecute.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.