Legea educaţiei a fost modificată astfel încât frecventarea orelor de religie să se facă doar la cerere. Solicitarea poate fi făcută de către părinţi, în cazul elevilor minori, sau de către elevii majori.

Astfel, părinţii elevilor minori şi elevii majori care doresc participarea la ora de religie sau care vor schimbarea opţiunii actuale pot depune o cerere în acest sens până la finele lunii decembrie, conform legislaţiei în vigoare.

Conform documentului publicat în septembrie, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), cererile de înscriere şi de schimbare a opţiunii se adresează şcolii şi se depun la secretariat.

„Părinţii/tutorii legal instituiţi ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la ora de Religie îşi exprimă opţiunea în scris, într-o cerere adresată unităţii de învăţământ, în care precizează şi numele cultului solicitat. (…) Schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Cererile menţionate (…) se depun la secretariatul unităţii de învăţământ la care este înscris elevul şi se înregistrează în Sistemul informatic integrat al învăţământului din România”, dispune, mai exact, Ordinul MECS nr. 5232/2015.

Pentru a fi posibilă prefigurarea catedrelor, pentru elevii deja înscrişi în şcoli, cererile de înscriere şi de schimbare a opţiunii trebuie depuse, în principiu, până în data de 31 decembrie, pentru anul şcolar următor. Mai precis, în cazul de faţă, solicitările vizează anul şcolar 2016-2017.

„Părinţii copiilor care urmează să îşi facă debutul şcolar în învăţământul primar şi care doresc participarea copilului la ora de Religie bifează în cererea-tip de înscriere rubrica corespunzătoare, precizând cultul solicitat”, este precizat în ordinul de ministru.

De reţinut este că, dacă schimbarea opţiunii de a frecventa religia se face în timpul anului şcolar, situaţia şcolară a elevului în cauză se încheie fără această disciplină.

Fiecare şcoală în parte trebuie să stabilească, în propriul regulament de organizare şi funcţionare, activităţile pe care le pot face elevii care nu participă la orele de religie. Totodată, unităţile de învăţământ trebuie să hotărască asupra spaţiilor în care se pot desfăşura aceste activităţi şi persoanele responsabile de supravegherea copiilor.

„Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unităţile de învăţământ stabilesc prin propriul regulament de organizare şi funcţionare activităţile pe care aceştia le pot desfăşura, spaţiile în care se desfăşoară activităţile, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi ai clasei participă la ora de Religie”, dispune Ordinul MECS nr. 5232/2015.

În acelaşi timp, mai există şi varianta de a participa, ca audient, la orele de religie ale altor culte.

„Elevii cărora nu li se pot asigura condiţiile pentru frecventarea orelor de Religie, conform confesiunii proprii, pot solicita să participe, în calitate de audienţi, la orele de Religie organizate de unitatea de învăţământ pentru elevii aparţinând altor culte. Participarea se aprobă de către conducerea unităţii de învăţământ, la solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor legal instituiţi ai elevilor minori, respectiv la solicitarea elevilor majori”, se arată în documentul menţionat, subliniindu-se că aceştia nu sunt evaluaţi şi li se încheie situaţia şcolară fără disciplina religie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.