Inovarea în bussines vine din colaborare, nu de la genii solitare
Companiile trebuie să facă inovarea parte integrantă a modelului lor de business

     
Inovându-şi cu regularitate modelul de business, companiile ajung să se distanţeze de concurenţă şi reuşesc să obţină competitivitate pe termen lung, se arată în studiul Innovating for growth, realizat de Ernst & Young. Studiul analizează modul în care companiile integrează abordarea inovaţiei şi îşi aliniază modelul de business în funcţie de aceasta.
Rezultatele prezentate în cadrul studiului au fost stabilite în urma unor interviuri cu 45 de subiecţi, provenind atât din mediul academic, cât şi din cel de business, la nivel de şefi de companii, din diverse industrii din SUA, Europa, Africa, Brazilia, China, India şi Rusia. Aceste rezultate au contribuit, de asemenea, la definirea unui cadru practic de abordare a inovaţiei strategice pe care să-l poată folosi companiile pentru a inova şi a răzbate în competiţia acerbă din piaţă.
Maria Pinelli, Global Vice-Chair Strategic Growth Markets Leader la Ernst & Young consideră: “Menţionarea termenului de “inovare” îi duce pe cei mai mulţi cu gândul la invenţii extraordinare create de genii solitare. Or, cea mai mare parte din inovaţiile de business de astăzi sunt exact opusul. Peisajul inovaţiei globale a fost transformat de dezvoltarea tehnologiei şi de scăderea accesului la finanţare. Companiile care generează inovaţii de succes mizează pe colaborare, pe schimbul deschis de idei şi pe interacţiunea regulată cu consumatorii şi celelalte parţi interesate. Ei inovează nu neapărat pentru a revoluţiona industria – deşi, câtiva mai norocoşi pot reuşi aceasta –  ci pentru a atinge obiective specifice şi pentru străpunge o limită competitivă”.
Studiul a identificat următorii trei paşi care pot ajuta companiile să integreze inovarea în modelele lor de business:
1. Să profite de avantajele create de schimbările mediului extern
Companiile pot fi cu adevărat inovative transformând în avantaje situaţiile dificile cu care se confruntă, chiar şi atunci când sorţii nu par să fie de partea lor. În majoritatea pieţelor emergente, inovaţia tinde să fie soluţia ce răspunde la o problemă fundamentală. Prin urmare, inovarea companiei poate consta în trecerea într-o nouă industrie. Un exemplu în acest sens ar putea fi Suzlon Energy, un furnizor de turbine eoliene din India, care a fost iniţial un fabricant de textile.
 
Energia scumpă şi furnizorul pe care nu se puteau baza, l-au determinat pe preşedintele companiei să facă un experiment în industria eoliană ca să poată menţine fabrica productivă. Acesta a fost debutul Suzlon în segmentul energiei eoliene, compania devenind, în mai puţin de zece ani, al cincilea furnizor de turbine eoliene din lume.

În mod similar, când Virtual City, un integrator de soluţii mobile cu sediul în Kenya, a încercat să replice Amazon şi eBay în Africa, succesul a fost doar foarte limitat. Cu toate acestea, John Waibochi, CEO al Virtual City şi-a folosit experienţa în transportul aerian de mărfuri ca să dezvolte un business în segmentul de aprovizionare. “Ne-am schimbat întreaga companie, transformându-ne dintr-un furnizor de servicii de internet într-o companie de automatizare a lanţurilor de aprovizionare”, a spus Waibochi.

2. Să-şi reformeze cu regularitate modelul de business pentru a obţine avantaje competitive
Rezultatele studiului confirmă că acele companii care îşi inovează regulat modelul de business au şanse mai mari să obţină avantaje competitive sustenabile. De altfel, cum spune Maria Pinelli: “este mult mai dificil pentru un competitor să copieze un model de business, decât să copieze produse sau servicii”. Companiile de succes din zilele noastre vor fi cele care îşi vor schimba modelele de business din unele rigide, concentrate strict pe arii geografice, pe pieţe locale sau pe anumite produse, într-unele dinamice, concentrate pe experienţele clientului, pe generarea de valoare şi pe rezolvarea de probleme. În acest sens, Neil Heslington, Managing Director la Zytek Automotive, o companie specializată în producerea de tehnologii pentru automobile verzi bazată în Marea Britanie, consideră că: “Nu e cazul să inovăm doar de dragul inovării. Inovaţia trebuie să rezulte într-un produs care să aducă venituri ce pot fi reinvestite, pe mai departe, în cercetare şi dezvoltare. Prin urmare, e vorba de menţinerea unui echilibru corect între investiţiile potrivite şi obţinerea de beneficii în urma lor”.

3. Să inoveze pentru a obţine rezultate specifice de business
De obicei, organizațiile inovează în zona produselor, a serviciilor şi a proceselor. Cu toate că cercetarea şi dezvoltarea pe zona de produse şi servicii ajută afacerea să fie mai competitivă, rezultatele studiului evidenţiază că are loc o schimbare radicală a modului în care companiile de succes de astăzi abordează inovaţia. Aceasta începe să fie integrată, pas cu pas, în toate segmentele şi la toate nivelurile strategiei companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.