Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că o inițiativă legislativă care îi aparține și care îi vizează pe profesorii cu condamnări penale definitive este aproape de a primit votul final în Camera Deputaților.

”Am în circuitul legislativ câteva propuneri de modificare a legii, cum este și cea fără condamnări penale definitive în școli. Propunerea a fost amânată la Comisia de învăţământ pentru că vrem să găsim celei mai bune formule juridice. Am restrâns puțin aria şi am mers pe modificarea legii doar pentru ceea ce ţine de meserie. Cadrele didactice care au condamnări penale definitive nu mai au ce să caute la catedră, pentru că toate aceste acte de violenţă sunt săvârşite cu intenţie, nu din culpă. Restrângerea am făcut-o doar în domeniul meseriei. A fost un pas înainte pentru că celelalte partide au acceptat acest lucru. (…) Legea a fost amânată cu o săptămână şi sperăm că va fi votată săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională”, a declarat deputatul USR de Bistrița-Năsăud.

Cristina Iurișniți a mai completat că în 20 de state europene există norme legislative cu privire la cadrele didactice cu un cazier în domeniul meseriei. 

Nu putem să ne permitem să avem în faţa copiilor nişte persoane care nu au legitimitate morală, care nu au un caracter care să le confere o justificare în formarea de caractere. Până la urmă trebuie să fie niște formatori de personalități, de oameni şi atunci trebuie să aibă  o probitate şi o integritate a caracterului. Ei vor fi niște modele pentru copii. (…) E firesc să ai un filtru şi să intre în sistem oameni de calitate, mai ales atunci când aceștia lucrează cu copiii. Legea se va aplica tuturor celor care au activităţi de predare, cu funcţii de conducere şi îndrumare şi ni se sugerează să mergem chiar şi pe personalul auxiliar”, a mai adăugat parlamentarul USR. 

Inițiativa deputatului Cristina Iurișniți de modificare a legislației a venit în urma cazului de la Școala Gimnazială Șanț, acolo unde un profesor care a fost condamnat penal a încercat în repretate rânduri să revină la catedră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here