Unitatea de Asistență Medico-Socială din Susenii Bârgăului a dat în judecată, în aprilie 2020, Îndemânarea Prodcom SRL din Livezile, firmă deținută de Alexandru Simionca, din cauză că unele lucrări de instalații din cadrul proiectului de extindere și modernizare a unității medico-sociale au fost efectuate aiurea. La finele anului trecut, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Unității de Asistență Medico-Socială.

Conform sentinței, care nu este definitivă (la acest moment nu e nici măcar redactată), cei de la Îndemânarea trebuie să plătească celor de la Susenii Bârgăului peste 100.000 de lei, plus TVA, pentru lucrări de remediere, peste 37.000 lei cu titlu de despăgubiri, precum și circa 30.000 lei cheltuieli de judecată.

“Admite cererea de chemare în judecată formulată de UNITATEA DE ASISTENŢĂ MEDICO-SOCIALĂ SUSENII BÂRGĂULUI. Obligă pârâtul INDEMÂNAREA PRODCOM SRL să plătească reclamantei UNITATEA DE ASISTENŢĂ MEDICO-SOCIALĂ SUSENII BÂRGĂULUI suma de 105.739,45 lei (plus TVA), cu titlu de contravaloare lucrări remediere necesare. Respinge cererea de executare provizorie formulată de UNITATEA DE ASISTENŢĂ MEDICO-SOCIALĂ SUSENII BÂRGĂULUI. Obligă pârâtul SOCIETATE ASIGURARE REASIGURARE CITY INSURANCE SA să plătească reclamantei UNITATEA DE ASISTENŢĂ MEDICO-SOCIALĂ SUSENII BÂRGĂULUI suma de 37.531,11 LEI , cu titlu de despăgubire. Obligă pârâtul INDEMÂNAREA PRODCOM SRL să plătească reclamantei UNITATEA DE ASISTENŢĂ MEDICO-SOCIALĂ SUSENII BÂRGĂULUI suma de 30.569,18 LEI, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 10 zile de la comunicare, cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.12.2021”, este soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată.

A pus mâna pe un contract de 2,5 milioane lei

În 2015, Unitatea de Asistență Medico-Socială din Susenii Bârgăului a organizat o licitație pentru proiectul de extindere și modernizare a instituției, pentru care a pus la bătaie aproape 2,7 milioane lei.

La licitație s-au înscris nume sonore din județ – Frasinul SRL, Mis Grup, Îndemânarea Prodcom, Amicii Building și o firmă din Reghin – Seka LTD Company SRL.

La final, Îndemânarea Prodcom a fost desemnată câștigătoare cu o ofertă de 2,5 milioane lei, astfel că firma s-a apucat de treabă. Numai că la ceva vreme după finalizarea lucrărilor, unele instalații au început să puște pe ici pe colo. Drept urmare, cei de la Unitatea de Asistență Medico-Socială le-au solicitat să efectueze reparațiile de rigoare, în condițiile în care lucrările efectuate erau încă în perioada de garanție. Numai că firma lui Simionca a refuzat, astfel că celor de la Susenii Bârgăului le-a rămas dosar calea instanței de judecată.

Astfel, în cererea de chemare în judecată, Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Susenii Bârgăului a solicitat obligarea Îndemânarea Prodcom “la plata sumelor reprezentând contravaloarea lucrărilor de remediere necesare ce vor fi efectuate de către ea, prin intermediul unui terţ, însă pe cheltuiala intimatei”.

Pe post de pârât a fost și asigurătorul firmei lui Simionca care, în anumite condiţii şi limite, plăteşte o despăgubire.

Totodată, cei de la Susenii Bârgăului au mai precizat că “imobilul se află într-o stare degradată ce necesită reparaţii urgente şi ce împiedică desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă pentru pacienţii aflaţi în unitate”.

Lucrări anapoda

În cauză, instanța a dispus și o expertiză tehnică judiciară, care a scos la iveală faptul că lucrările executate de Îndemânarea nu erau conforme. Mai mult, expertul arată că, deși există note de recepție care atestă că lucrările ar fi fost executate la standardele cerute, documentele ar fi putut fi semnate în fals – ori se știa că lucrările sunt de calitate proastă, ori că documentele au fost încheiate fără să fie făcută recepția în fapt.

“În raportul de expertiză, expertul a constatat că există aproape toate procesele-verbale şi notele de constatare necesare la executarea lucrărilor şi recepţia acestora dar ulterior a afirmat că proiectul nu ar corespunde cu lucrarea efectivă. Acest lucru dovedeşte ori că pârâta nu a executat lucrările conform proiectului, aspect confirmat de toată lumea, şi ulterior s-au adus modificări de care pârâta nu este răspunzătoare, ori că au fost semnate în fals aceste procese-verbale şi acest lucru ar fi în sarcina persoanelor care şi-au asumat să recepţioneze o asemenea lucrare. Martori propuşi cunosc foarte bine situaţia şi au fost de faţă la discuţiile care s-au purtat între reprezentanţii societăţii pârâtei şi reprezentanţii reclamantei astfel că mărturia acestora ar fi lămuritoare pentru soluţia care va fi dată în cauză”, se arată într-o încheiere din septembrie 2021.

Cei de la Îndemânarea au invocat nenumărate obiecții la expertiza depusă la dosar, și chiar au cerut anularea acestei, însă nu au avut succes deloc. Mai mult, aceștia au încercat să inducă ideea că problemele au survenit din cauza exploatării defectuoase a instalației de apă și canalizare.

Abonată la bani publici

Îndemânarea Prodcom este deținută de Alexandru Simionca și este una dintre firmele abonate la banii publici. Anul trecut, firma lui Simionca a câștigat licitații a căror valoare totală a sumelor puse la bătaie de autorități însumează circa 171,1 milioane lei.

Conform listafirme, cifra de afaceri înregistrată de Îndemânarea Prodcom în 2020, (bilantul pentru 2021 încă nu este publicat) este de peste 57,81 milioane lei, cu un profit net de peste 2,55 milioane lei, în timp ce datoriile sunt de aproape 43 milioane lei. Firma avea 199 de angajați.

În 2015, anul în care Îndemînarea a obținut contractul de care am făcut vorbire mai sus, cifra de afaceri a firmei s-a cifrat la peste 44,6 milioane lei. Datoriile au fost de 18,7 milioane lei, în timp ce profitul a fost de peste 1,17 milioane lei. La acea vreme firma lui Simionca avea 116 angajați.

În 2016, Îndemînarea, care avea pe atunci 109 angajați, a obținut cel mai bun profit raportat la cifra de afaceri. Astfel, în acel an, firma a avut rulaje de aproape 23,8 milioane lei, datorii de aproximativ 13 milioane lei, iar profitul net s-a cifrat la peste 2,25 milioane lei.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.