Grupul Metropolis merge în cap, iar fondatorii acestuia par să nu se mai înțeleagă deloc. Așa se face că Ionela Rus, alături de copiii săi care dețin acțiuni și părți din Grupul Metropolis, cere în instanță excluderea ca asociat a lui Radu Chifa, alături de care familia Rus a pus bazele grupului.

Cu toate problemele financiare pe cap, Ionela Rus, una dintre fondatoarele Grupului Metropolis pare să fi fost călcată pe coadă tocmai de un asociat. Este vorba despre Radu Chifa și el fondator al grupului.

Ionela Rus este decisă să se scape de Radu Chifa și în acest sens a apelat la instanță. Dosarul a fost înregistrat în luna aprilie a acestui an, la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Obiectul dosarului este „excludere asociat”, iar reclamanții sunt Ionela Rus, dar și cei doi copii care au acțiuni și părți din Grupul Metropolis: Alex și Jessica. Pârât este Metropolis Grup SRL, Radu Chifa și soția sa Floarea Chifa. Deocamdată procesul este la debut, instanța stabilind doar o primă înfățișare, care va avea loc săptămâna aceasta.

În aceeași lună, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud mai era înregistrat un dosar care-l viza pe Radu Chifa, dar și pe Ionla Rus și copiii săi. Reclamantul era chiar Plăian Cozma, un alt asociat de-al lui Radu Chifa.

Se cerea constatarea încetării mandatului administratorului societății. Primul termen de judecată stabilit în acest dosar este abia în octombrie.

Hotel Metropolis, „perla” grupului, cu zăvor mai bine de o lună și jumătate

Cât de rău o duc asociații Metropolis Grup s-a văzut de curând, când au fost nevoiți să pună zăvorul pe singurul hotel de 5 stele din Bistrița. Hotel Metropolis a fost închis mai bine de o lună și jumătate.

Situația a fost atât de tragică, încât hotelul din parc a rămas inclusiv fără utilități, adică fără curent și gaz. Redeschiderea unității a fost însă anunțată de un apropiat al lui Radu Chifa.

Hotelul a fost preluat în administrare de SC Exclusive Business Express SRL, care are momentan calitatea de chiriaș. Noul administrator dă vina pentru situația creată pe administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea.

„După 48 de zile, în care hotelul a fost închis din motive tehnice (lipsa utilități – curent și gaz – ce nu au fost achitat de către „reprezentanții în funcție”, administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea și „Administratorul judiciar” Șoiman Rodica), firma Exclusive Business Express SRL a reușit, în calitate de chiriaș, să redeschidă publicului hotelul de 5 stele. Motivele tehnice au fost rezolvate prin preluarea/plata datoriilor la utilități de către noul chiriaș”, se arată într-o informare trimisă presei locale.

În aceeași informare, noul administrator mai spune că va continua prestarea serviciilor hoteliere la aceleași standarde de calitate și că a fost deja angajat un bucătar cu atestat de master-chef. Personalul deja angajat va beneficia de cursuri de perfecționare și calificare la locul de muncă în perioada următoare.

SRL-ul s-a pus pe angajat manager recepție, recepționer, manager restaurant, șef sală, ospătari, barman, bucătar, manager tehnic, personal întreținere și reparații, departament vânzări, manager housekeeping, cameristă.

Exclusive Business Express, SRL-ul care a preluat hotelul a fost înregistrat în 2019 și este administrat de Emil Horga, un apropiat de-al familiei Chifa. Ei bine, în spate s-ar afla tot familia Chifa, deși în acte apare altcineva. Inclusiv în informarea trimisă presei, apare ca persoană de contact pentru angajări și alte informații de genul Radu Chifa.

De altfel, Exclusive Business Express „derivă” din Metropolis Transilvania Group SRL, care derivă din Metretail Rent SRL, fondat de Chifa Dora Andreea și Barna Ioan Adrian. Chifa Dora Andreea este nimeni alta decât fiica lui Radu Chifa.

Emil Horga, administratorul firmei care a preluat Hotel Metropolis mai administrează și Phoenix Euro Buildings SRL, unde asociată este Dora Chifa. Aceasta are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Problemele Grupului Metropolis, vechi și acutizate cu fiecare an

Problemele celor doi administratori ai Metropolis Grup, Petru Rus, decedat în 2020 și Radu Chifa, au început în urmă cu câțiva ani buni, cu datorii uriașe. În 2017, în încercarea de a scăpa de executările silite demarate de ANAF, Metropolis Grup a cerut în instanță intrarea în insolvență, iar un prim pas a fost suspendarea executărilor silite.

Inclusiv Hotel Metropolis a fost scos la vânzare în 2017, însă procedura a fost stopată tocmai de intrarea în reorganizare. Pe atunci, datoriile celor de la Metropolis erau de aproape 70 de milioane de lei. La final de 2020, acestea au ajuns la 71,2 milioane de lei. Doar ANAF are de recuperat de la Metropolis peste 20 de milioane de lei, sumă ce reprezintă 23,29% din masa credală.

Reprezentanții Metropolis au scos la vânzare un apartament din cadrul hotelului, cu 6 camere și dependințe, aflat la etajul al treilea al clădirii. Acesta a fost evaluat la 430.000 de euro, însă a fost în cele din urmă vândut cu peste un milion de euro, la final de 2021. Cel care a pus mâna pe apartament este Alexandru Darius Simionca, de la Îndemânarea Construct.

În urma vânzării 700.000 de euro au mers direct în conturile ANAF, iar cu restul banilor 235.000 de euro s-au achitat datoriile acumulate la furnizorii de utilități și servicii.

Se pare că toate probleme Grupului Metropolis au pornit de la jocul de bingo televizat. În 2012, Antena 1 suspenda Super Bingo Metropolis, după ANAF retrăgea licența de funcționare a SRL-ului bistrițean:

Se pare că la acea dată Phoenix Games SRL avea datorii la Finanțe de 1,2 milioane de euro. Tot la acea vreme, SRL-ul datora Primăriei Bistrița 36.000 de lei și Primăriei Târgu Jiu aproape 60.000 de lei. Foștii angajați aveau și ei de recuperat de la firmă peste un milion de lei. Datoriile totale ajungeau la 13,8 milioane de lei.

În 2017, Chifa și Rus încearcă să reînvie jocul de Bingo, pe care-l numesc Uniplay Show. Acesta a fost găzduit tot de Antena 1, însă n-a avut viață lungă. Mai exact aceasta a funcționat doar 4 ediții.

Se pare că de această dată Antena 1 a luat decizia de a suspenda emisiunea concurs, întrucât audiența era foarte mică. După doar 4 ediții, prezentatorul Horia Brenciu a fost înlocuit cu Țociu și Palade, iar mai apoi CNA a blocat spoturile publicitare ale emisiunii.

Din nou, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a revocat și licența firmei Monte Calm Play SRL, care organiza emisiunea Uniplay Bingo. Deznodământul a fost același: angajați neplătiți, câștigători care nu și-au văzut premiile.

Societatea comercială a fost amendată de 3 ori din cauza faptului că nu a plătit premiile câștigate de participanții la acest joc. Unii dintre cei care nu și-au văzut banii au încercat să pună mâna pe premii cu ajutorul instanței, iar alții au mers mai departe și au depus plângeri penale pe numele reprezentanților SRL-ului.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here