Municipalitatea bistriţeană intenţionează să cheltuiască peste 2,4 milioane de euro pentru restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, astfel că, înainte cu doar trei zile ca anul 2017 să ajungă la final, a lansat licitaţia pentru atribuirea contractului.

 

În august 2017, municipalitatea bistriţeană a semnat un contract de finanţare în valoare de 3,3 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional (POR), pentru proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice, care se va derula până în 19 noiembrie 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 15.218.694,55 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă solicitată, din care TVA 2.520.382,26 lei. Contribuţia proprie în proiect a municipiului Bistriţa – cheltuieli neeligibile ale proiectului şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului – este în cuantum de 1.013.651,73 lei. Cheltuielile neeligibile sunt aferente sistemului de sonorizare, scenă şi lumini aferente, precum şi dotările de tip „obiecte de inventar”.

Biserica Evanghelică este un monument arhitectural înregistrat în Lista Monumentelor Istorice (LMI) – 2004 ca monument de arhitectură de secol XIV – XV, cu codul BN-II-m-A-01450.

 

Documentaţia, întocmită de eterna Utilitas

Serviciile de proiectare – SF-ul – au fost asigurate de SC Utilitas – Centru de Cercetare-Proiectare în Domeniul Reabilitării Patrimoniului Construit (CCPDRPC) SRL din Cluj-Napoca, pentru care municipalitatea a plătit de la buget 45.259 lei, fără TVA. Aceeaşi firmă clujeană a câştigat, în martie anul trecut, şi contractul pentru întocmirea propriu-zisă a proiectului tehnic, detaliilor de execuţie şi a documentaţiei tehnice necesară autorizării şi asistenţa tehnică pe parcursul lucrărilor, cu o ofertă în valoare de 418.400 lei, fără TVA, din cei 461.328 lei, fără TVA, cât a estimat municipalitatea costul acestor servicii. La respectiva licitaţie a venit cu ofertă şi SC Leviatan Design SRL din Bucureşti, însă se pare că preţul oferit de aceasta a fost unul mai mare decât al celei clujene, în condiţiile în care criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic.

Utilitas CCPDRPC SRL aparţine omului de afaceri clujean Szabo Balint Gyorgy, nimeni altul decât tatăl fostului ministru al Culturii în perioada noiembrie – decembrie 2014, Csilla Hegedus.

Firma este specializată în cercetare şi proiectare în reabilitarea patrimoniului construit. Aceasta s-a ocupat de sute de proiecte de restaurare, consolidări şi intervenţii de urgenţă în întreaga ţară, având în palmares şi câteva dintre castelele nobililor maghiari din Transilvania.

Încă din anul 2009, Utilitas CCPDRPC a început să pună mâna pe diverse contracte şi în Bistriţa-Năsăud, toate vizând Biserica Evanghelică, aflată de câţiva ani buni în reabilitare. Sumele au fost obţinute fie prin atribuire directă, fie cu ajutorul unei licitaţii publice.

Astfel, potrivit unei declaraţii de interese din 2014 a Csillei Hegedus, Utilitas CCPDRPC a pus mâna în perioada 2012-2014 pe 12 contracte încheiate cu diverse instituţii ale statului sau cu fundaţii care au în posesie clădiri istorice.

Trei dintre aceste contracte erau încheiate cu Primăria Bistriţa, vizate fiind proiectarea şi documentaţia necesare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice, dintre care două Ciudat este faptul că toate aceste contracte au fost atribuite direct, fără licitaţie.

În anul 2012, Utilitas CCPDRPC a pus mâna pe un contract în valoare de 60.000 de lei cu Primăria Bistriţa, încredinţarea făcându-se în baza unei cercetări de piaţă. Un am mai târziu, în 2013, prin cumpărare directă, firma clujeană mai pune mâna pe un contract în valoare de 124.000 de lei. În 2014, în una februarie, cu doar o lună înainte ca Csilla Hegedus să fie numită secretar de stat în Ministerul Culturii, Utilitas CCPDRPC mai obţine un contract tot prin cumpărare directă în valoare de 45.000 de lei.

Toate aceste contracte au presupus prestări servicii de asistenţă tehnică şi de proiectare. Din declaraţia de interese a ministrului Heghedus a lipsit însă un contract încheiat la începutul anului 2013. Este vorba despre o licitaţie la care firma lui Szabo Balint Gyorgy a participat alături de Creativ Group, o altă societate comercială specializată în restaurarea monumentelor istorice şi abonată la fondurile Primăriei Bistriţa. Valoarea contractului este de 2,3 milioane de lei.

Alte două contracte au fost obţinute de firma clujeană de la Primăria Bistriţa prin negociere fără anunţ de participare, în 2009 şi 2010. Astfel, în 2009, Utilitas CCPDRPC a obţinut un contract în valoare de 209.865 lei (circa 49.000 de euro), pentru actualizarea documentaţiei la proiectul de consolidare şi reabilitare a Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa. În 2010 pentru asistenţa tehnică la acelaşi proiect, firma clujeană a primit 48.940 lei (circa 11.500 euro).

 

Lucrări rămase de executat

Pe 28 decembrie 2017, Primăria Bistriţa a lansat licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări privind restaurarea Bisericii Evanghelice din municipiu. Pentru aceasta municipalitatea a alocat din totalul de peste 15 milioane lei, nu mai puţin de 10.917.601,32 lei, fără TVA, adică peste 2,4 milioane de euro.

Obiectivul specific al proiectului îl reprezintă reabilitarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional prin restaurarea edificiului. În linii mari, este vorba despre repararea elementelor de finisaje şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică, păstrând soluţiile istorice.

Până acum lucrările care au fost derulate la Biserica Evanghelică din Bistriţa nu au fost de anvergură foarte mare, însă importante, deşi acestea au fost efectuate la modul serios abia din 2008 încoace, după ce edificiul a fost afectat serios de incendiul care a avut loc în urmă cu mai bine de 9 ani şi jumătate. De fapt, în iunie anul acesta se vor împlini fix 10 ani de la tragicul eveniment. În acest răstimp, au fost investite sume serioase de bani, de ordinul milioanelor de euro, atât din bugetul local, dar şi din fondurile proprii ale bisericii, în special cele provenite din donaţii.

Astfel, în perioada 2008 – 2011 au fost reconstruite şi consolidate turnul bisericii şi şarpanta navei şi a fost înlocuită învelitoarea. În turnul reconstruit, au fost montate trei clopote şi un orologiu, dar şi un ascensor panoramic, care permite vizitatorilor să admire panorama Bistriţei de la circa 38 de metri înălţime. Totodată a fost montat un sistem nou de paratrăsnet şi pământare, respectiv o coloană uscată în turn, pentru stingerea incendiilor. În 2012 a fost restaurată sacristia din fondurile proprii ale bisericii, iar un an mai târziu interiorul corului şi cele patru ferestre gotice din cor. Tot în 2013 a fost consolidată şi restaurată bolta stelată peste nava şi corul bisericii, decorată cu picturi renascentiste în jurul chelilor şi inelelor de boltă.

Potrivit proiectului au mai rămas de executat o serie de lucrări interioare şi exterioare. Astfel, în interior vor fi efectuat lucrări de consolidare şi restaurare a pereţilor de anvelopă, bolta tribunei, reabilitarea pardoselilor din navă, cor şi galerii, restaurarea vitraliilor, şi montarea de tâmplării noi. De asemenea, picturile murale şi componentele artistice din piatră şi fier forjat vor fi restaurate, vor fi montate instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţii de semnalizare efracţii, instalaţiile electrice de iluminat şi prize, instalaţiile electrice de forţă (încălzire şi orga), instalaţii de amplificare sunet şi iluminare scenă. totodată vor fi restaurate corpurile de iluminat şi mobilierul bisericesc de secol XV – XIX (altar, strane, bănci). În acelaşi document se precizează faptul că parterul edificiului va fi amenajat astfel încât să poată fi susţinute concerte de orgă, dar şi alte manifestări culturale, şi totodată vor fi amenajate platforme de vizitare şi iluminare a podului, şarpanta gotică peste navă şi cor fiind unicat, aceasta având cea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania, dar şi în Europa de Est.

În exteriorul bisericii vor fi consolidaţi şi restauraţi pereţii de anvelopă cu contraforturile la nava şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, vor fi restaurate cele două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, iar la final imobilul va fi rezugrăvit. Totodată, picturile murale la bolţile porticurilor şi cadranul solar de pe contrafortul sudic vor fi restaurate, şi se va purcede la conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii.

 

Vor intra în cursă doar firme specializate pe monumente istorice

În cursa pentru acest contract se înţelege din capul locului că nu va putea intra în cursă orice firmă în afara celor specializate în lucrări de restaurare a monumentelor istorice. Astfel, ofertanţii vor trebui să prezinte o listă a principalelor lucrări executate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani, cu indicarea valorilor, datelor şi beneficiarilor publici sau privaţi, precum şi să facă dovada că au executat şi dus la bun sfârşit, în aceeaşi perioadă, în baza a maxim 3 contracte, lucrări similare, în valoare cumulată de minim 9.000.000,00 lei, fără TVA.

„Cel puţin un contract din cele 3 contracte prezentate pentru demonstrarea îndeplinirii acestei cerinţe trebuie să aibă ca obiect executarea de lucrări de reabilitare/restaurare/conservare/consolidare monumente istorice”, precizează municipalitatea pe SEAP.

Data limită de depunere a ofertelor este 17 ianuarie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.