După nici o lună de guvernare au apărut primele tensiuni între cei doi actori ai Puterii – PD-L şi PSD. Scandalul care a avut loc săptămâna trecută din cauza numirilor făcute de Gabriel Oprea în cadrul Ministerului de Interne şi Reformei Administrative, s-a sfârşit destul de repede, dar nu fără oarecare urmări. Gabriel Oprea s-a văzut pus în situaţia de a demisiona din fruntea MIRA pentru a nu demola definitiv şi irevocabil coaliţia abia formată.

Oricum, primele reproşuri au apărut între cele două partide de la guvernare, marţi, 13 ianuarie, când a avut loc prima şedinţă a Biroului Politic Coordonator Central (BPCC) al coaliţiei PDL-PSD. În cadrul acestei întâlniri care a avut loc la Palatul Victoria, democrat-liberalii i-au acuzat pe social-democraţi că transferă problemele interne de partid în responsabilitatea Guvernului Boc. De asemenea, democrat-liberalii şi-au manifestat nemulţumirea că unii social-democraţi nu au respectat prevederile protocolului referitoare la interzicerea atacurilor la adresa partenerilor.

Vulpea a comis scandal între gâşte

Toată gâlceava dintre cei doi parteneri a început de fapt datorită nominalizărilor făcute de Gabriel Oprea, fără a avea acordul liderului PSD, Mircea Geoană, pentru câteva posturi de secretari de stat. De fapt, cuiul lui Pepelea a fost numirea lui Virgil Ardelean, supranumit şi Vulpea, la şefia DGIPI, persoană neagreată se pare de liderul social-democrat. Colac peste pupeză, deşi Geoană i-a cerut telefonic lui Emil Boc să nu semneze ordinal de numire şi să nu îl publice în Monitorul Oficial al României, premierul a făcut exact pe dos. Toate aceste frământări au dus coaliţia la un pas de destrămare. Social-democraţii i-au retras sprijinul politic lui Gabriel Oprea şi au aşteptat un semn de “bunăvoinţă” din partea lui Emil Boc, în sensul demiterii acestuia. Nu s-a întâmplat asta, dar Gabriel Oprea a fost cel care a demisionat din funcţia de ministru al Internelor. La scrt timp după demisia lui Oprea a urmat şi cea a lui Ardelean din fruntea DGIPI, în acest mod liniştindu-se oarecum furtuna stârnită.

Printre cei nominalizaţi de Oprea pentru o funcţie de secretar de stat se află şi primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, dar acesta are toate şansele de a fi reconfirmat de conducerea PSD. Deocamdată, Moldovan, fiind numit oficial de premier, şi-a luat atribuţiile în serios la MIRA, dar până în data de 23 ianuarie acesta va trebui să se decidă dacă rămâne la minister sau la conducerea oraşului Beclean.

Marea împărţeală

La o zi după mica răfuială de la Palatul Victoria, s-a făcut primul pas pentru marea împărţeală din teritoriu. Liderii celor două partide au stabilit astfel algoritmul de împărţire a funcţiilor de şefi ai instituţiilor publice din judeţe. Schema este realizată după modelul prin care s-au împărţit ministerele.

Astfel, partidul care deţine preşedinţia Consiliului Judeţean va desemna nu doar prefectul, ci va avea dreptul să îşi aleagă primul un post din lista instituţiilor de stat din judeţul respectiv. Celălalt partid va desemna subprefecţii şi va alege, la rândul său, următoarele două funcţii de şefi ai instituţiilor deconcentrate, posturile urmând mai apoi a fi împărţite câte două fiecărei formaţiuni, până la epuizarea listei. La instituţiile deconcentrate se adaugă, bineînţeles, reprezentanţele agenţiilor şi oficiilor naţionale.

Primii paşi în Bistriţa-Năsăud

În Bistriţa-Năsăud, deocamdată, nu a avut loc o reuniune comună a celor două partide prin care să consfinţească apariţia şi la acest nivel a Biroului Politic Coordonator Judeţean. De altfel, nu demult, liderul PD-L BN Ioan Oltean declara în cadrul unei conferinţe de presă că mai întâi trebuie să tragă o beţie pentru a putea ce s-a întâmplat între PD-L şi PSD. Dar, pentru orice eventualitate, Oltean şi-a desemnat reprezentanţii care vor negocia conducerile instituţiilor deconcentrate, dar şi alte prevederi ale protocolului încheiat de PSD şi PD-L la nivel naţional. Cei cinci viitori negociatori sunt preşedintele Consiliului Judeţean – Liviu Rusu, Ioan Andreica, Sabin Ilieşi – vicepreşedintele PD-L, Dumitru Mureşan -primarul oraşului Năsăud – şi deputatul Ioan Oltean.

Păstrând algoritmul stabilit la nivel naţional, cele două organizaţii judeţene ale PD-L şi PSD au anunţat săptămâna trecută favoriţii pentru funcţiile de prefect şi subprefect. Astfel, pentru funcţia de prefect, cel susţinut de PD-L BN este Sabin Ilieşi, dar acesta a cerut timp de gândire, cu atât mai mult cu cât, pentru aceasta democrat-liberalul ar trebui să renunţe la politică. În plus, se pare că Ilieşi ar mai avea şi alte oferte pentru posturi cheie din câteva agenţii. La închiderea ediţiei, nu era cunoscută încă decizia sa. Oricum, în cărţi pentru această funcţie din partea PD-L mai sunt câteva numele grele ale organizaţiei judeţene – Filip Moisil, Gheorghe Tuţă (fost subprefect) şi Vasile Moldovan (fostul primar al Bistriţei).
Membrii PSD nu au stat nici ei cu mâinile în sân, nominalizându-şi preferaţii pentru cele două funcţii de subprefect care le revin, tot potrivit algoritmului.
Astfel, social-democraţii bistriţeni au propus, iar Comitetul Executiv al PSD i-a validat pe Adriana Pană – preşedinta organizaţiei judeţene de femei şi consiler judeţean – şi pe Ovidiu Frenţ – consilier municipal.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.