Inalta Curte din Londra a decis extradarea in Suedia a lui Julian Assange, fondatorul site-ului Wikileaks, care este acuzat de catre doua suedeze ca a intretinut relatii sexuale neprotejate pentru care au fost constranse. Impotriva sentintei instantei britanice Julian Assange poate formula o contestatie la Curtea Suprema, timp in care site-ul Wikileaks incearca sa obtina fonduri pe alta cale.  

Dupa 11 luni de proceduri juridice, timp in care s-au administrat doar doua marturii ale celor doua presupuse victime, Inalta Curte din Londra a decis extradarea fondatorului site-ului Wikileaks, Julian Assange in Suedia, inpotriva acestei sentinte acesta din urma putand face apel. Controversatul australian a fost acuzat de catre doua suedeze de faptul ca le-ar fi constrans sa intretina relatii sexuale neprotejate in anul 2010. mai rpecis, una dintre presupusele victime reclama faptul ca, desi a cerut explicit ca acesta sa foloseasca prezervativul, acesta nu a facut-o, in timp ce ceealalta femeie sustine ca acesta ar fi profitat de starea ei de somnolenta pentru a intretine relatii sexuale.  Instanta britanica nu a tinut cont de apararea acestuia care facea referire la faptul ca ceea ce poate fi considerat viol in Suedia nu intruneste latura obiectiva a acestei infractiuni in Marea Britanie. "Nu prea vedem cum o persoana poate fi, in mod rational, considerata ca exprimandu-si consimtamantul daca ea afirma ca dormea si ca, in plus, consimtamantul nu a fost exprimat (pentru relatii sexuale) fara prezervativ", a subliniat Inalta Curte. Pe langa respingerea argumentului privind conditiile infractiunii, instanta londoneza a respins si un alt argument venit in spijinula pararii, si anume acela ca extradarea nu ar fi proportionala si necesara tinand cont de gradul redus de pericol social al infractiunii pentru care este trimis in judecata. Prin hotararea luata, Inalta Curte din Londra mentine practic sentinta din prima instanta care-l extrada pe Julian Assange autoritatilor suedeze.
Australianul fusese arestat in luna decembrie a anului trecut, in Marea Britanie, in baza unui mandat european de arestare. Fondatorul WikiLeaks este consemnat la domiciliu in Marea Britanie, in asteptarea unei hotarari definitive, locuind la conacul unui prieten in apropiere de Londra. Jualian Assange a deymintit mereu acuzatiile care i se aduc, motiv in plus pentru sustinatorii acestuia de a banui ca dosarul ar fi fabricat intentionat, in incercarea de a-l reduce la tacere pe australian.

Assange isi asteapta extradarea iar Wikileaks fonduri noi

Pana la o decizie definitiva in proces, Julian Assange se mai confrunta cu o problema, site-ul sau specializat in publicarea documentelor secrete, asa numitele “cabluri”, anuntand ca nu va mai face in viitorul apropiat dezvaluiri datorita lipsei de fonduri. Considerand faptul ca site-ul Wikileaks “traia” din donatiile pe care sustinatorii le facea, cei mai multi prin intermediul transferurilor bancare prin card, inghetarea conturilor si refuzul celor mai mari companii din domeniu de a mai lucra cu site-ul face imposibila continuarea dezvaluirilor. Datorita "blocadei" instaurate impotriva WikiLeaks de catre cei mai mari operatori in domeniul cardurilor bancare, si anume Visa si Mastercard, site-ul "este obligat, in prezent, sa suspende temporar activitatile de publicare" si este necesar sa se lanseze intr-o "colectare activa de fonduri", se arata intr-un comunicat pe care WikiLeaks l-a dat publicitatii la Londra.

Sabin Ripan

    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.