Rezultatele înregistrate la alegerile europarlamentare nu au fost tocmai pe măsura aşteptărilor şi mai ales a speranţelor în sânul organizaţiilor judeţene PNL şi PDL din Bistriţa-Năsăud. În PNL BN au început să cadă capete, iar în PDL BN se pregătesc sancţiuni drastice împotriva celor care au defilat alături de PSD şi nu au luptat pentru propriul partid.

În acelaşi timp, cele două formaţiuni politice din Bistriţa-Năsăud se pregătesc pentru negocieri în vederea punerii bazei unei noi alianţe pe eşichierul politic de dreapta.

 

În PNL Bistriţa-Năsăud au început să cadă capete din cauza rezultatelor slabe înregistrate de unii lideri ai organizaţiilor locale. Primul care a demisionat din funcţie a fost preşedintele PNL Năsăud, Niculaie Găitan (viceprimar al oraşului Năsăud), urmat de senatorul Dorin Dobra care a condus organizaţia municipală a PNL Bistriţa. În PDL Bistriţa-Năsăud, tristeţea este la nivel maxim, şi aici pregătindu-se sancţiuni drastice, care ar putea ajunge până la excluderi, pentru cei care au trădat partidul în timpul campaniei.

Liderii celor două organizaţii judeţene a PNL şi PDL – Stelian Dolha şi Ioan Oltean – se pregătesc să pună bazele noii alianţe între liberali şi democrat-liberali la nivel judeţean. Ambii susţin că vor negocia şi ulterior vor colabora pe picior de egalitate.

 

Dolha, mulţumit de rezultat la nivel judeţean

Preşedintele PNL BN, deputatul Stelian Dolha, se declară foarte mulţumit de rezultatul obţinut de liberali la nivel judeţean, care este aproape dublu faţă de cel înregistrat la alegerile europarlamentare din 2009.

„Filiala PNL din Bistriţa-Năsăud s-a clasat pe locul al 14-lea în ierarhia naţională. A fost devansată de judeţe unde liberalii au fie preşedinte de Consiliu Judeţean, fie primar de municipiu-reşedinţă de judeţ. Asta ne spune ceva despre filiala judeţeană bistriţeană, că a obţinut un scor remarcabil, o spun cu modestie. Şi aş merge mai departe şi aş spune că este chiar un scor istoric, fiindcă să obţii 17 procente la aceste alegeri înseamnă foarte mult, în condiţiile în care am plecat de la 9,14% în 2009. (…) Am plecat de 14,4%, targhet asumat, pe care nu numai că l-am atins dar l-am şi depăşit. Şi am depăşit chiar şi rezultatul naţional, de 15%”, a declarat Stelian Dolha.

 

Dobra şi Găitan au fost înlocuiţi din funcţii

Cu toate acestea, liderul PNL BN nu a dat înapoi în a-şi exprima dezamăgirea în ceea ce priveşte rezultatele obţinute de unele dintre filialele locale, cu precădere cea din Năsăud şi cea din Bistriţa, de la care avea aşteptări mult mai mari.

„Una din dezamăgirile acestei campanii a fost filiala municipală, care deşi şi-a propus un targhet de 20%, a obţinut 12,3%. În urma declaraţiilor pe care senatorul Dorin Dobra le-a făcut anterior şi a unui targhet pe care şi l-a asumat, am avut o discuţie şi i-am spus că trebuie să îşi dea demisia. Şi-a dat demisia ieri (n.r. – joi, 29 mai). Am numit un numit un preşedinte interimar, respectiv pe consilierul municipal Sorin Hangan, care sper ca în perioada următoare să refacă organizaţia municipală chiar din temelii”, a declarat deputatul Dolha, precizând totodată că toate organizaţiile locale au avut independenţă în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea campaniei electorale.

O altă organizaţie care a avut un procent scăzut este cea din Năsăud, care a obţinut abia 11,6 procente. Liderul organizaţiei locale năsăudene, Niculaie Găitan, care este totodată şi viceprimar al oraşului Năsăud, a demisionat a doua zi după alegerile europarlamentare. În locul lui Găitan a fost numit preşedinte interimar, Viorel Naşcu.

 

Biroul Politic Judeţean va fi dizolvat

Voalat, liderul PNL s-a arătat dezamăgit şi de unii seniori ai organizaţiei judeţene liberale care s-au mărginit să facă pariuri cu privire la scorul pe care îl vor obţine liberalii în judeţ.

„Vă aduceţi aminte de ceea ce se întâmpla până acum după alegerile europarlamentare: veneau liderii partidului şi se căiau în conferinţele de presă şi spuneau că în filiala asta bistriţeană nu se poate mai mult că aşa e ea, blestemată. Era într-un clasament, de jos în sus, cam a patra sau a cincea filială, sub noi mai erau Harghita, Covasna şi cam atât. Putem să spunem că odată cu aceste alegeri am reuşit să spulberăm acest blestem şi am demonstrat cu o echipă de tineri şi doar câţiva seniori, că restul au avut capetele plecate de frică să nu le ia cineva gâtul, ştiţi cine, s-au ascuns. ()Peste şi pe capul meu s-au făcut o mulţime de pariuri, chiar şi de către liberali, oameni care la etajul 1 şi 2 din Palatul Administrativ (n.r. – Prefectură şi Consiliul Judeţean) stăteau cu şampaniile scoase de la rece, gata, gata să le desfacă dacă Dolha şi echipa sa îşi rup gâtul. Eu le spun că trebuie să le bage iar la frigider încă vreo 10 ani fiindcă Dolha şi echipa sa au demonstrat că PNL în acest judeţ poate să aibă un alt trend, că este cu adevărat o forţă politică, nu mai suntem milogii nimănui, iar PNL are acum un lider care poate să tracteze partidul şi să-l ducă la victorie”, a spus deputatul Dolha.

El susţine că va lua măsuri împotriva celor care nu s-au implicat în campanie electorală şi va solicita secretarului general şi Biroului Politic Naţional al PNL dizolvarea Biroului Politic Judeţean care va fi înlocuit cu unul interimar.

„Îl voi numi după următoarele criterii: implicare în campania electorală şi meritocraţie. E o promisiune pe care am făcut-o acestor tineri şi mă voi ţine de cuvânt. Propun dizolvarea BPJ şi un Birou Politic Interimar propus de mine. Preşedintele conduce BPJ, am fost aleşi separat. O parte din BPJ nu s-a implicat, iau măsuri: dizolv!”, a spus Dolha.

 

Mesaj către Prea-cucernicii Părinţi

Preşedintele liberal bistriţean consideră că adevăraţii câştigători în judeţ ai acestor alegeri sunt liberalii, nu social-democraţii, PNL BN având o creştere de circa 8 procente faţă de 2009, în condiţiile în care doar câţiva seniori din organizaţie au făcut campanie electorală, iar resursele au fost limitate, în timp ce PSD s-a folosit de instituţiile deconcentrate, dar şi de preoţi, pe aceştia din urmă Dolha îndemnându-i să nu slujească la doi stăpâni.

Ei (n. r. – PSD) au făcut mega-spectacole şi au defilat în această campanie electorală cu instituţii deconcentrate, cu pădurari care s-au vopsit din verde în roşu şi, ce e cel mai grav, că au defilat cu unii preoţi. Un mesaj către prea-cucernicii părinţi: Prea-cucernici părinţi, cei care v-aţi implicat în campanie electorală, trebuie să optaţi, fie deveniţi agenţi electorali PSD şi atunci vă dezbrăcaţi de haina sfântă şi vă luaţi un tricou sau tunică roşie, trebuie să optaţi. Dacă nu, rămâneţi cu haina sfântă şi atunci îl slujiţi doar pe Dumnezeu. Că tot Sfânta Scriptură ne spune că nu poţi să fii slugă la doi stăpâni, şi la Ponta şi la Dumnezeu. Ei doar trebuie să respecte Sfânta Scriptură, că ei cred cu adevărat în ea”, a spus Stelian Dolha.

 

Dolha: Ponta să voteze dreapta ca şi până acum!

Preşedintele PNL BN a menţionat că la nivel naţional, că după aflarea rezultatelor adevărate, „alea de 37,5%, a fost tristeţe mare la PSD”: „V-o spun pe surse, reale, deputaţi şi senatori PSD care mi-au spus. La şedinţa lor n-a fost deloc mare bucurie sub bradul partidului. Un milion şi ceva de voturi cât au obţinut ei nu sunt cinci, de cât are nevoie un prezidenţiabil, dar diferenţa e mare şi n-au de unde s-o aducă. Ei nu ştiau ale cui sunt voturile. Ei au mers cu sloganuri gen «USL trăieşte», «USL n-a murit», şi acum nu mai ştiau, sunt voturile mortului sau sunt voturile lor. Se întrebau oamenii: ale cui sunt voturile? Cred că nici azi nu şi-au dat răspunsul. Îi transmitem un mesaj domnului Victor Viorel: Să voteze dreapta cum a făcut-o şi până acum, să nu se abată, candidatul dreptei e cel mai bun, putem să ne bazăm pe votul lui chiar dacă el e competitor. Să meargă în continuare aşa şi să ne voteze!”.

 

Ioan Oltean: Hoţia, la Bistriţa, a fost la maximum! Scorul obţinut de PSD este mult peste gradul de simpatie

În curtea PDL BN tristeţea este foarte mare, iar preşedintele Ioan oltean se declară „extrem, extrem de nemulţumit”. Mai mult decât atât, consideră că PSD a recurs la presiuni şi şantaj.

„Personal sunt extrem de nemulţumit de rezultatul la alegerile europarlamentare obţinut de PDL atât la nivel de judeţ, cât şi naţional. La modul foarte serios, nu m-am gândit că la nivel de judeţ, partidul ar putea lua un scor sub cel de la alegerile parlamentare din 2012, apreciind că atunci a fost vârful de sarcină în ce priveşte antipatia poporului faţă de PDL. Evident, nu credeam că şi pe plan naţional vom obţine un scor care să se poziţioneze sub acelaşi indicator, alegerile parlamentare din 2012. Din nefericire, însă, am constatat că, în perioada aceasta, puterea şi-a perfecţionat la maximum sistemul de presiune, de şantaj, de ameninţări, de promisiuni demagogice, de oferte electorale care mai de care mai atractive într-o combinaţie strălucită, repet, cu şantaj, presiuni, ameninţări. Toate acestea au dus spre o victorie a stângii, deşi, dacă veţi număra voturile celor prezenţi la urne şi care au votat partide poziţionate pe dreapta, veţi vedea că sunt mai multe voturi decât pe stânga. Totuşi, stânga a câştigat fiindcă dreapta este atât de fărâmiţată şi pentru că actuala putere e specialistă în diversiune, diviziuni sociale şi electorale, specializări în hoţii şi în tot ce e mai rău în viaţă politică în România. Bistriţa Năsăud se numără printre judeţele în care excesul de hoţie a fost la maxim. Repet, hoţia, la Bistriţa, a fost la maximum ridicată în această campanie electorală. Scorul obţinut de PSD este mult peste gradul de simpatie, peste ceea ce populaţia ar fi dat acestui partid într-o normalitate electorală. Este adevărat şi trebuie să fim corecţi că această hoţie s-a întâmplat şi cu concursul nemijlocit al unor primari ai PDL care şi-au vândut sufletul diavolului, care, peste un miliard, două sau trei, au uitat că ei sunt primari, în primul rând, pentru că au fost identificaţi şi ofertaţi de PDL să candideze, altfel, cel puţin jumătate dintre ei ar fi persoane necunoscute. PDL i-a făcut oameni, i-a scos din anonimat, i-a făcut să strălucească în peisajul politic al zonei respective pentru ca ei să se asocieze apoi într-un mod totalmente condamnabil cu un partid calificat în ameninţări, hoţii şi şantaj. Evident că astăzi, în şedinţa Biroului Permanent Judeţean, vom face o analiză foarte serioasă a acestui lucru şi probabil că va trebui să călcăm peste acea caracterizare a liderilor noştri că omul bun e nebun. Ei au profitat de această bunătate a noastră, apreciind că, de-a lungul timpului, noi am trecut cu vederea anumite comportamente ale primarilor fiindcă am zis că poate îşi revin, aplicând dictonul religios să nu vrei moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. Probabil că unii păcătoşi nu pot fi îndreptaţi şi ar trebui să le arătăm că drumul lor este spre iad”, a declarat Ioan Oltean.

 

Liderul PDL BN promite sancţiuni pentru trădători

Potrivit liderului PDL BN, cei care au trădat partidul în această campanie şi s-au poziţionat alături de PSD, sancţionaţi în urma unei analize în cadrul Biroului Politic Judeţean (n. r. – care a avut loc vineri seara pe 30 mai, după închiderea ediţiei).

„Vom decide care e măsura ce trebuie luată împotriva primarilor sau a consilierilor. E inadmisibil ca într-o comună în care PDL are primar, viceprimar şi opt consilieri din 13, PDL să aibă o înfrângere totală în faţa PSD. Un exemplu e Şintereag, dar aş mai putea da exemple. Avem lista cu fiecare organizaţie în parte, ştim exact ce s-a întâmplat, cât de implicaţi au fost primarii. Avem suficiente date ca să facem o analiză. Cea mai drastică sancţiune e excluderea din partid care ar coindice cu gravitatea faptelor săvârşite de unii primari sau consilieri locali fiindcă îi avem în vedere şi pe aleşii PDL. Astăzi, supun atenţiei şi discuţiei BPJ aceste situaţii. Avem responsabili de colegii care ştiu în ce măsură s-a implicat fiecare. Categoric eu cred că ar trebui excluşi nişte primari, dar nu pot spune câţi. Chestiunile nu sunt simple, unii au făcut-o fiindcă aveau în spate arma lui Iliescu – ştiţi care – alţii au făcut-o pentru că şi-au vândut sufletul…. Nici nu vreau să mă pronunţ aprioric în favoarea unuia sau altuia”, a mai precizat Ioan Oltean.

 

Fuziunea PDL – PNL, o necesitate

Cât despre noua alianţă între PNL şi PDL, cei doi lideri ai organizaţiilor din Bistriţa-Năsăud spun că este una necesară şi va fi urmată de o fuziune pentru întărirea dreptei în România, dar şi pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din toamnă.

„Partidele de dreapta au cele mai mari şanse să dea un preşedinte pentru Cotroceni în toamnă. (…) Împreună cu PNL vom realiza o construcţie politică de anvergură, menită să adune în jurul ei toate forţele de dreapta şi să impună la Cotroceni un preşedinte care să menţină echilibrul puterilor în stat. Această construcţie nu este făcută împotriva PSD, ci una care vizează populaţia în întregul ei care se realizează pe realităţile din România, pentru că necesităţile sunt aceleaşi pentru medici, pentru profesori, pentru agricultori, pentru toate segmentele sociale, inclusiv pentru pensionari care astăzi sunt captivi PSD-ului. Această construcţie politică nu a pornit de la denumire, de la candidat, de la orgolii, ci de la o realitate tristă, dar evidentă, că România trebuie altfel guvernată, că e nevoie de un program de ţară şi de principii care trebuie respectate de toate instituţiile statului de drept şi de cetăţeni. Eu o susţin fără niciun fel de reţineri”, a declarat Ioan Oltean.

„Dreapta era o necesitate, pentru că aşa cum există un pol de stânga, cu socialiştii şi sateliţii săi, trebuie să existe un pol de dreapta puternic. Un pol de dreapta care nu putea să se formeze decât împrejurul PNL şi PDL care au obţinut cel mai bun rezultat la alegerile europarlamentare. Eu aş spune că în perioada imediat următoare, pe repede înainte, ar trebui să se facă o fuziune. De ce o fuziune? Pentru că alianţele până acum au fost sortite eşecului. Am avut Alianţa DA, sortită eşecului, dar şi recentul mort îngropat – USL. Chiar dacă formula de început este alianţă va trebui apoi să facem o fuziune pe eşichierul de dreapta, fiindcă dezideratul nostru este să câştigăm prezidenţialele să guvernăm din 2015”, este de părere Stelian Dolha, liderul PNL BN.

Preşedintele PNL BN a mai precizat că alianţa cu PDL va funcţiona inclusiv la nivel local.  Alianţele PNL în teritoriu se fac cu PDL şi nu cu PSD, pentru că dezideratul naţional trebuie să fie mai presus decât dezideratul local. Nu poate să fie altfel. Din moment ce avem o alianţă cu PDL, nu mai putem avea o alianţă cu PSD la nivel local”, a precizat Dolha.

PDL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.