Viceprimarul municipiului Bistrița a anunțat că în ultimii trei ani au fost modernizate 19 străzi de pământ, iar alte 11 străzi vor fi modernizate anul viitor. În municipiu mai există însă 99 de străzi de pământ, multe dintre ele private sau parțial private, unde municipalitatea nu poate derula lucrări de investiţii din bani publici.

Cele 11 străzi care urmează să fie modernizate anul viitor, au proiectul tehnic şi toate documentaţiile finalizate, deci poate începe lucrul cât de repede, susține viceprimarul Cristian Niculae. Este vorba despre străzile Simfoniei, Răsăritului, Remus Cristian Bucur, Dinu Lipatti, Valea Căstăilor, Viile cu Pomi, Gheorghe Dima, Vasile Lucaciu, Orizontului, Ion Căian, Tărpiului.

Multe dintre ele sunt în licitaţie pentru achiziţia lucrărilor, execuţia va demara în primăvara anului viitor. Avem 19 străzi de pământ care sunt acum în proiectare, unde lucrul va începe clar în 2021”, a spus edilul bistrițean.

Cele 19 străzi sunt Sec. 3 Sărata – Pădurii, Sec. 4 Sărata, I. Pop Reteganul, Bela Bartok, Secundară Unirea (Morii), Zăvoaie, Jupiter, Podgoriei, Viorelelor, Tabără, George Barițiu, Lempeș, Crângului, Sec. 12 Viișoara (din DN 17 la cimitir), Nouă Viișoara, Filip Cristian Petru, Apusului, Școlii și Prundului.

Potrivit lui Cristian Niculae, în Bistriţa mai sunt 99 de străzi de pământ private sau parţial private, unde Primăria Bistriţa nu poate derula lucrări de investiţii din bani publici.

Mulţi cetăţeni nu ştiu că strada lor nu este în domeniul public. Din acest motiv am decis montarea unor panouri de informare pentru cetăţenii care locuiesc pe acele străzi, pentru ca ei să afle că strada lor nu este publică. Acestea vor fi amplasate la intrarea pe fiecare stradă privată sau parţial privată. Degeaba avem noi o parte din corpul străzii, dacă nu avem toată strada, Primăria nu poate face jumătate sau o porţiune de stradă. Trebuie să existe un consens şi toată strada să fie trecută în domeniul public”, a spus viceprimarul bistrițean.

Acesta a explicat că sunt trei paşi pe care bistriţenii îi pot face pentru ca strada lor să treacă în domeniul public.

În primul rând trebuie ca toţi proprietarii de pe stradă să ajungă la un consens, ca strada lor să fie donată Primăriei. Prin serviciile experţilor topografi autorizaţi, terenul se dezmembrează în două parcele, una în corpul străzii şi cealaltă în curtea proprietăţii (n.r. – pe cheltuiala cetăţenilor). După dezmembrare în două parcele, proprietarii trebuie să facă o adresă către Primăria Bistriţa cu informarea intenţiei lor de a dona această parcelă în domeniul public, cu un extras CF. Este bunul lor, ei decid ce fac cu el. Primăria Bistriţa acceptă această donaţie prin hotărâre de Consiliu Local şi semnează acceptarea donaţiei la notar, aceste costuri fiind primele costuri care pot fi suportate de administraţie”, a explicat Niculae.

El a mai precizat că, aceste informaţii vor fi furnizate celor interesaţi şi la numărul de telefon postat pe un panou de informare, care va fi amplasat la intrare pe fiecare stradă.

„Investiţiile din bani publici se pot face doar pe domeniul public. În patru-cinci ani, sperăm să modernizăm toate străzile de pământ a municipiului Bistriţa”, a mai afirmat Cristian Niculae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here