O pată mare se întinde pe suprafața chipului onoarei și demnității societății române. După dezvăluirile realizate de presa din Occident și ulterior presa din România despre organizarea crimei celui mai mare urs din Carpați, o lume întreagă este revoltată atât împotriv celui care care a ucis ursul cât și împotriva celor care au permis crima. Cazul este similar cu cel al uciderii lui Teo Peter: un cetățean străin venit în România l-a ucis pe muzician și ulterior s-a sustras sau a fost sustras actului de justiție din țara noastră.

Care sunt faptele pentru care este inculpat Prințul de Lichtenstein.

Ministerul Mediului a acordat o derogare de la lege potrivit căreia o ursoaică din pădurile învecinate satului Ojdula poate fi extrasă de acolo. Această ‘’extragere’’, potrivit Ministrului Mediului Tanczos Barna și asociațiilor de vânători înseamnă uciderea ursului prin împușcare. Or, conform bunelor practici din UE, o asemenea măsură este ultima la care se recurge. Înainte de toate se încearcă relocarea. S-a încercat o asemenea relocare la Ojdula? Din câte știm noi, nu. S-a trecut direct la vânătoare. De ce? Deoarece asociațiile și cluburile vânătorilor încasează bani de pe urma uciderii acestor exemplare nu de pe urma relocării lor.

Așasar,  în luna martie a anului curent, după ce a primit dreptul de vîna în România, prințul de Lichtenstein a sosit la Ojdula. La 12 martie el este deja la pândă în pădure. Cine l-a chemat? Cine l-a adus la Ojdula și mai ales cine a organizat totul pentru prinț? În mod evident avem de a face cu o rețea de ‘’vânători’’ care pentru diferite sume de bani sunt dispuși să ucidă. Pe de o parte sunt vânătorii din Occident care plătesc sume de le 5000 de euro până la 20.000 de euro pentru un exemplar de urs ucis iar pe de altă parte sunt asociațiile de vânători din România care încasează o parte din sumele acestea. Așa se face că la data de 13 martie 2021 Prințul de Lichtenstein trage și ucide unul dintre cele mai frumoase exemplare de urs din România iar după specialiști chiar din Europa. Acest exemplar nu este o ursoaică cu pui ci un mascul de 17 ani.

Care este încadrarea juridică a faptelor

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a anunţat deschiderea unui dosar penal şi începerea urmăririi penale in rem în urma uciderii ursului Arthur la o vânătoare la care a participat prinţul de Lichtenstein.   Joi,  06.05.2021 (la aproape două luni de la epuizarea infracțiunilor) la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, judeţul Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente”, au precizat anchetatorii. 

   Ca urmare, procurorii au stabilit ce fapte ar fi putut fi comise şi au decis să înceapă urmărirea penală. În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, prevăzută de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, şi uzul de armă fără drept, prevăzută de art. 343, alin. 1 Cod penal. 

În prezent, ancheta este în desfăşurare, în vederea stabilirii în mod corect şi complet a circumstanţelor uciderii ursului. Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, şi nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Așadar, organele judiciare s-au autosesizat abia la 51 de zile de la consumarea faptelor și doar după ce totul a apărut în presa internațională și ulterior în cea din România. Cu alte cuvinte, nimeni din Ojdula, din Covasna și din Ardeal nu știa nimic ? Sau totul e doar o banalitate acolo? Sau putem crede că la București nu ajunsese această veste? Cât de naivi ar trebui să fim sa credem că această informație nu era cunoscută în Ojdula, în Județul Covasna și implicit în Ministerul Mediului de la București?!

Cât de vinovat este Ministrul Mediului Tanczos Barna

Gazeta de Cluj a aflat de existența  procesului dintre Ministerul Mediului și Federația Pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPPAM) desfășurat la Curtea de Apel Constanța în materia contenciosului administrativ și fiscal. Mai exact FPPAM a contestat în instanță legalitatea unor asemea derogări privind uciderea ursului brun. Gazeta de Cluj a intrat în posesia Hotărârii civile dată de Curtea de Apel Constanța la 16 decembrie 2020 în dosarul numarul 181/2020. Prin această hotărâre, Curtea de Apel Constanța a dispus anularea acordului dat de Ministerul Mediului pentru recoltarea  a două exemplare de urs de pe suprafața fondului cinegetic nr. 18 Timiș, în condițiile Ordinului Nr. 724/2019. Acordul era emis sub nr. R/4027/SSIS la 15.06.2020 de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condus la acea dată de Costel Alexe. Oare nu avea cunoștință Ministrul Tancos Barna de acest precedent juridic? Daca el nu era informat, atunci nici personalul tehnic din minister? Cât de naivi să fim să credem că nimeni nu știa de această Hotărâre a Curții de Apel Constanța respectiv de ilegalitatea Ordinelor deja emise de precedentul Ministru al Mediului? Mai mult decât atât, în presă este vehiculat faptul că cel care a organizat vânătoarea de la Ojdulanu este nimeni altul decât unchiul actualului ministru Tancos Barna. Relația de rudenie încă nu a fost nici infirmată și nici confirmată de ministru.

Cât costă un urs în România?

Conform informațiilor pe care le avem până acum, partida de vânătoare de la Ojdula l-a costat pe prinț 7000 de euro. Să fie doar atât? Cine poate crede că o asociație de vânători profesioniști l-au lăsat pe un alt vânător să ucidă cel mai frumos urs din România pentru prețul unui Winchester la mâna a doua? Evident, nu putem fi atât de naivi încât să credem că cel/cei care l-au chemat tocmai pe Prințul de Lichtenstein în România la vânătoare de trofee l-au chemat doar pentru 7000 de euro. De asemenea nu putem crede ca cineva precum persoana în cauză a venit în codrii din Munții Carpați doar pentru atât. Aici avem de a face cu o rețea bine organizată care în timpul partidelor de vânătoare discută, planifică și organizeaza linii politice și economice de urmat a societăților pe care le conduc și pe care le pot răpunde oricând asemenea ursului ucis în pădurea de la Ojdula. Acesta este un caz care merită urmărit și cercetat  nu doar de parchet. Aceasta este mai mult decât o vânătoare organizată ân detrimentul legii și al mediului înconjurător. Este o pată pe obrazul justiției din România. Este o pată pe obrazul silvicultorlor  și a celor care sunt angajați pentru protejarea naturii. Este o pată pe obrazul vânătorilor, acești practicieni ai celui mai contestat sport, practicat de ‘’sportivi’’ precum Nicolae Ceaușescu și Adrian Năstase. Acum, această ucidere a celui mai mare urs din Carpați este o umbră lăsată deasupra noastră. Umbra lăsată de moartea aceasta totuși este totodată și un epitaf. În acest epitaf găsim că e momentul ca justiția să facă lumină și să descopere această rețea de ‘’sportivi’’ care, date fiind faptele pentru care a fost deschisă ancheta parhetului, poate fi constituită ca o rețea de crimă organizată.

(sursa foto: Agent Green)

Emilian Dranca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.