16 medici din cadrul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud au cerut managerului, dar şi conducerii DSP, săptămâna trecută, eliberarea din funcţie a directorului medical, dr. Rodica Bolog.
Până una alta, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică susţine că în urma programului în ture de 8 ore cu 16, la nivelul spitalului năsăudean s-au efectuat economii.
În urma controlului desfăşurat în instituţia spitalicească năsăudeană de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud (ITM BN), au fost constatate nereguli.

Tensiunile din cadrul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud continuă. Săptămâna trecută, 16 medici au solicitat conducerii instituţiei spitaliceşti, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), eliberarea din funcţia de director medical interimar a dr. Rodica Bolog. Motivul, susţin medicii în adresa înaintată forurilor superioare, este în principal starea conflictuală din cadrul unităţii spitaliceşti.

DSP va verifica

Motivele care stau la baza solicitării celor 16 medici sunt, potrivit adresei, înregistrată la DSP BN nr.1247 din 15.03.2010, sunt: „lipsa de tact şi dialog civilizat cu personalul medical; impunerea prin forţă şi ameninţare a unor decizii fără a fi precedate de o consultare cu medici; insulte adresate medicilor şi cadrelor medii; lipsa unui plan de management; desconsiderarea repetată a propunerilor şefilor de secţie; conducere abuzivă, de un an de zile nu a fost convocat consiliul medical: nerezolvarea conflictului existent cu cadrele medii, din această atitudine rezultând bulversarea întregii activităţi medicale”.
„Reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, vor merge acolo (n.r. – la Spitalul Orăşenesc Năsăud) şi vor verifica dacă plângerile sunt întemeiate. Săptămâna viitoare voi merge şi eu. Colegiul Medicilor face şi el ancheta lui. Pe urmă le punem cap la cap şi vedem dacă este aşa sau nu”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa dr. Anca Andriţoiu, directorul DSP BN.

Economie sau nu?

Cât priveşte mult discutatul program în ture de 8 ore lucrate cu 16 libere, directorul DSP afirmă că acesta este mult mai rentabil decât cel vechi, de 12 cu 24, fiindcă s-au făcut economii. De altfel, luna trecută, reprezentanţii DSP BN au efectuat un control la spitalul năsăudean, pe marginea nemulţumirilor iscate de Regulamentul de Ordine Interioară, dar şi de programul de 8 cu 16. În urma controlului, din raportul DSP reiese că, după ce s-au comparat cheltuielile din semestrul I al anului 2009 cu cel de-al doilea 2009, „şi anume partea variabilă care este influenţată de programul de lucru: spor de tură şi spor pentru zilele de sâmbătă şi duminică”, s-a constatat o diminuare de 44.575 lei. Comparând ianuarie 2009 cu ianuarie 2010, pentru cheltuielile aceloraşi sporuri, a reieşit o economie de 2.208 lei lunară.
„Programul de 8 cu 16 este trecut în Codul Muncii. Hotărârea de a se trece la 8 cu 16 s-a luat anul trecut împreună cu Prefectura, cu sindicatele, pentru că trebuiau făcute nişte economii la spital. Spitalul are de restituit nişte bani sindicatului pe care i-a câştigat prin hotărâre judecătorească. Astfel, s-a luat hotărârea pentru a face economii, să se încerce varianta cea mai economicoasă, ca să spun aşa. Şi am zis să încercăm şase luni programul de 8 cu 16, să vedem dacă se face sau nu economie. Asta e trecut practic în Codul Muncii. Şi Codul Muncii spune că acolo unde nu se poate program de 8 cu 16 ore se face 12 cu 24. Şi s-au făcut economii prin programul ăsta. Deşi sindicatele nu recunosc, am verificat şi s-au făcut economii. Ei (n.r. – sindicaliştii) insistă foarte mult pe programul acesta, spunând că sunt foarte mulţi navetişti. Noi am verificat cu pixul în mână şi nu-s chiar atât de mulţi navetişti şi am sugerat ca acolo unde chiar nu se poate să participe la program de 8 cu 16, să opteze pentru programul pentru o singură tură. Dar nu au vrut”, a spus dr. Andriţoiu.
În plus directorul DSP susţine că numărul navetiştilor nu este chiar atât de mare în spitalul năsăudean şi mai mult, în regim de 12 cu 24 mulţi din angajaţi nu şi-au efectuat concediul de odihnă timp de doi ani, accentuând că oamenii nu au vrut să piardă astfel tichetele de masă care, potrivit legii, nu se acordă într-o astfel de perioadă.
„Nu sunt atât de mulţi navetişti. În programul de 12 cu 24 nu s-au luat concedii de odihnă. Aveau concedii de odihnă nefăcute de doi ani. În felul acesta nu s-au pierdut bonurile (n.r. – tichetele de masă), aveau mai multe zile libere şi nu este continuitate nici la patul bolnavului”, a adăugat Andriţoiu.
Dacă managerul era sau nu obligat să trimită personalul în concediu de odihnă directorul DSP a spus: „Da, era obligat. Dar ele (n.r. – asistentele) când să-şi mai facă şi concediul când au avut atâtea libere după ture de 12 cu 24? Managerul trebuia să verifice. Noi acum intrând şi verificând, am văzut treaba asta. Şi insistă (n. r. – angajaţii spitalului) foarte mult pe programul acesta, nu ştiu de ce insistă atât de mult”, a spus Anca Andriţoiu.
În contrapondere, liderul de sindicat din Spitalul Orăşenesc Năsăud, Maria Drăgoi, susţine că economiile invocate, atât de conducerea unităţii spitaliceşti, dar şi de conducerea DSP, nu sunt relevante. În sprijinul acestei afirmaţii, Drăgoi susţine că: „În situaţia în care s-au comparat cele două semestre ale anului trecut, sau prima lună din 2009 cu prima lună din 2010, este irelevant din următoarele motive: numărul de personal, nici măcar în cazul celui de la începutul lui 2009 comparat cu cel din 2010, nu este acelaşi. De-a lungul anului 2009 s-au făcut pensionări, demisii şi au fost concedii fără plată, iar economia, dacă este să le luăm şi pe acestea în calcul ar fi trebuit să fie mult mai mare. La fel discută şi în cazul comparaţiei ianuarie 209 – ianuarie 2010. Al doilea motiv pentru care calculul este irelevant este principiul de întocmire al graficelor. Nu este acelaşi. Acum suntem doar unu pe tură şi de aici vine diferenţa. În măsura în care au plecat oamenii, am ajuns şi am lucrat câte unu pe tură sâmbăta şi duminica. Aşa funcţionează acum pe toate secţiile. În plus nu s-a ţinut cont şi de perioada de concedii care cele mai mult au fost luate în vară. În semestrul II. Anul trecut, la Prefectură, am prezentat pentru comparaţie, două forme de organizare – cea cu 12 ore şi cea cu 8 şi am arătat atunci că nu are de unde să fie economie şi este mai convenabil cel de 12 ore”.

Avertisment a la ITM

La Spitalul Orăşenesc Năsăud, ITM BN a efectuat, de asemenea un control, în urma reclamaţiei depuse de Sindicatul Sanitas Năsăud. În raportul întocmit în urma controlului, reprezentantul ITM BN relevă că angajatorul nu a reînnoit contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, expirat în 8 februarie 200, şi nici nu a făcut demersurile necesare, potrivit legii, pentru iniţierea demersurilor în vederea negocierii colective a unuia nou. Pentru această încălcare a legii, conducerea spitalului a fost sancţionată prin avertisment şi are obligaţia de a remedia situaţia. De asemenea, s-a mai constatat că „personalului care lucrează în ture nu le-a fost asigurat repausul săptămânal consecutiv de cel puţin două ori pe lună, sâmbăta şi duminica. (…) angajatorul a solicitat angajaţilor să presteze muncă suplimentară fără a avea acordul scris al angajaţilor pentru a presta muncă suplimentară”, potrivit aceluiaşi raport.

Liana Mureşan

5 COMENTARII

  1. expirat în 8 februarie 200,….nici nu a făcut demersurile necesare pentru iniţierea demersurilor în .
    CAm greseala de exprimare, dna reporter

  2. acesta este inceputul sfarsitului. daca nu inceteaza dictatura fascista a lui bolog, acest spital va muri in scurt timp.cadrele sanitare medii vor pleca in srainatate,nu mai suntem pe vremea impuscatului, lumea sa saturat de dictatura, daca no dati jos pe bolog, veti pierde spitalul din nasaud.

  3. nici mie nu-mi convine programul de lucru dar cred ca deja lucrurile au scapat de sub control si dupa ce ani de zile am suportat injuraturile lui doctorul stan si a celorlalti medici acuma daca vine cineva din alta parte dam cu pietre si ne comportam ca si niste mojici poate ca numai asa ne place am fost si in alte spitale si cred ca bolog este mult mai civilizata

  4. stiti ce mia spus cineva si ajung sa cred ca are dreptate ca noi suntem manevrati de catre doctori si mai ales de stan credeti ca lui sau la busita le pasa de noi eu nu cred cred ca vrea sa se razbune pe bolog si ne foloseste pe noi ca ani de zile n-a dat nimic pe noi ce-l apuca acuma asa mare dragoste ia sa fim mai atenti si nu asa de orbi si sa ne creada prosti

  5. mai prostilor,nimanui nui pasa de voi, nici lui stan, nici lui bolog,sunteti manevrati in egala masura si de el, si de ea.dar o atmosfera atat de incarcata,ca pana acuma, na fost niciodata.stan isi vede de buzunaru’lui,da asta vrea sa ne sclavageasca,prostilor,asta are o personalitate patologica,poate are schzofrenie,astai periculoasa, dea dreptu’ fratilor.o sa ajungeti, sa va fie frica sa respirati mai adanc.stan e un smecher,nea luat niste bani,niste drepturi,da bolog e nebuna, dea binelea,asta ne ia si niste drepturi banesti,dar si libertatea. o sa vedeti voi, ce patiti, daca no dati jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.