Sălile de judecată de la Beclean au găzduit în ultimii ani un adevărat spectacol de comedie. Un bărbat de 52 de ani a fost judecat pentru ultraj, după ce i-ar fi spart capul unui polițist din trupele speciale, în timpul unei percheziții domiciliare. Polițistul ar fi dărâmat cu tot cu inculpatul o ușă de la locuința percheziționată. S-a lovit în urma căzăturii sau a fost lovit cu un obiect de inculpat?! Asta-i întrebarea… Judecătorii au ajuns la concluzia că nu se poate preciza cu exactitate dacă polițistul s-a lovit în urma căzăturii sau a unei lovituri, mai ales că mascatul în cauză nici n-a simțit când s-a lovit la cap.

Totul s-a întâmplat în luna aprilie a anului 2018, în timpul unei percheziții la o locuință din localitatea Molișet. Proprietara locuinței, acuzată de braconaj, avea oameni la lucru, ce trebuiau să se ocupe de două morminte ale unor decedați din familie.

Cei doi muncitori, mahmuri după ce ar fi consumat băuturi alcoolice întreaga noapte, stateau pe prispa casei pe la 06:00 dimineața, când și-au făcut apariția mascații. Polițiștii de la trupele speciale s-ar fi legitimat și le-ar fi cerut celor doi muncitori să țină mâinile la vedere.

Ce s-a întâmplat după aceste somații nu mai știe nimeni, cert este că totul a degenerat, iar doi polițiști de la trupele speciale au ieșit șifonați bine. Muncitorii susțin că s-au speriat de oamenii în negru, cu cagulele pe față, care au apărut lângă ei la 06:00 dimineața când nici măcar cocoșul nu cânta.

Unul s-a trezit cu cafea fierbinte în față, altul cu capul spart

Doi dintre polițiștii prezenți au ieșit șifonați bine din toată întâmplarea. Unul s-a ales cu o ceașcă de cafea fierbinte în față, în timp ce celălalt s-a trezit cu capul spart.

„Numitul A.A. avea în acel moment asupra sa o cană din metal cu cafea fierbinte pe care tocmai o preparase. Acesta i-a aruncat numitului DDD cafea fierbinte în zona feței, cauzându-i-se leziuni corporale vindecabile în 17-18 zile de îngrijiri medicale, potrivit certificatului medic-legal emis de SJML Bistrița-Năsăud. Concomiten, persoana vătămată CCC a fost lovit cu un obiect dur peste cap de către inculpatul BB suferind leziuni corporabile vindecabile în 12-13 zile de îngrijiri medicale, potrivit certificatului medic-legal”, precizează procurorii, care l-au trimis pe unul dintre muncitori în judecată chiar în 2018.

Se pare că lucrurile n-ar fi stat exact cum le-ar fi prezentat procurorul în fața instanței. Cei doi polițiști nu s-ar fi legitimat în fața muncitorilor și nici n-ar fi fost însoțiți de organele de poliție judiciară. Muncitorii nu s-au conformat și au ripostat.

Polițistul nu și-a dat seama că este lovit la cap

Se pare că bărbatul de 52 de ani a căzut cu tot cu polițistul care încerca să îl imobilizeze. Cei doi au căzut cu tot cu o ușă a locuinței. Abia apoi polițistul a realizat că este lovit la cap. Acesta nu și-a dat seama când și cum a ajuns să se rănească în zona capului.

„Fără a se legitima în prealabil și fără a fi însoțiți de organele de poliție judiciară (acestea se aflau la zeci de metri în spate, datorită drumului anevoios parcurs pe jos, respectiv drum în pantă și teren alunecos) numitul D.D.D și persoana vătămată C.C.C. având armele la vedere, au strigat „Poliția” și le-au cerut numitului A.A. și inculpatului B.B. să țină mâinile la vedere. Cei doi nu s-au conformat solicitării de a ține mâinile la vedere. Concomitent persoana vătămată C.C.C. s-a apropiat de inculpatul B.B. încercând să-l imobilizeze, dar acesta s-a opus. În cele din urmă, persoana vătămată i-a aplicat inculpatului o placare, procedeu care presupune cuprinderea brațelor persoanei respective și trântirea la podea. În cadrul acestui procedeu, inculpatul B.B. a atins și jumătatea ușii de acces în încăpere, jumătate de ușă ce era închisă. Urmare a forței aplicate, jumătatea de ușă s-a desprins, iar cei doi au căzut jos, persoana vătămată peste inculpatul B.B.

Aceeași expertiză medico-legală spune că leziunile corporale traumatice s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu corp dur, dar și prin cădere și lovire de un corp dur, în urma unei eventuale heteropropulsii. Persoana vătămată a constatat că peste cagulă curge sânge, fără a își da seama inițial dacă de la acesta sau de la inculpat. Persoana vătămată nu a simțit nicio lovitură în zona capului, însă ulterior a constatat că acesta este cel lovit”, au constatat judecătorii de la Beclean.

Dat fiind faptul că nimeni n-ar fi văzut exact cum s-a rănit polițistul la cap, nici măcar cel în cauză, care nici n-a simțit că este lovit, instanța l-a absolvit pe muncitor de vină.

„În aceste condiții, instanța apreciază că leziunile corporale traumatice prezentat de persoana vătămată CCC au fost produse prin cădere și lovire de un corp dur, ce se găsea e podea, în încăperea în care au pătruns persoana vătămată și inculpatul, în cădere”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult, nici măcar percheziția domiciliară în cazul de braconaj care i-a adus pe polițiști la casa din Molișet n-a avut vreo finalitate. Se pare că în urma acesteia s-a găsit doar un trofeu vechi de vânat, ce n-a prezentat interes probatoriu în dosarul de urmărire penală în care s-a solicitat încuviințarea percheziției domiciliare.

„Raportat la starea de fapt reținută, instanța apreciază că în cauză nu s-a efectuat dovada, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul a comis fapta de lovire sau alte violențe asupra persoanei vătămate, polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, astfel că, în baza art. 396 alin. 5 raportat la art 16 alin. 1 lit. C Cod procedură penală va achita pe inculpat de sub învinuirea comiterii infracțiunii de ultraj. Instanța va constata că în prezenta cauză, față de inculpatul BB s-a luat măsura preventivă a reținerii pentru una zi, măsura arestării preventive, precum și măsura arestului la domiciliu”, precizează judecătorii de la Judecătoria Beclean, în motivarea sentinței.

Polițistul a cerut daune în valoare de 30.000 de lei

Polițistul care s-a ales cu capul spart în urma percheziției s-a constituit și parte civilă în acest proces. Acesta a cerut daune morale de la muncitorul care l-ar fi agresat, în valoare de 30.000 de lei. Instanța nu i le-a acordat pentru că nu s-a putut stabili că acesta ar fi vinovat de rana respectivă.

Pe de altă parte, muncitorul judecat pentru ultraj a petrecut ceva timp după gratii și mai apoi în arest la domiciliu. Acesta a fost arestat în 27 aprilie și a stat după gratii până în 24 iulie, când măsura preventivă a fost schimbată. Muncitorul a mai stat în arest la domiciliu până la finalul lunii noiembrie.

Hotărârea dată de Judecătoria Beclean în 15 octombrie nu este definitivă și poate fi atacată în apel de părțile implicate.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Vindecabile ? Dar durerea ,trauma fizica e vindecabila ? Justiție de toată jena .Sa lovești un om în cap, iar altuia sa -i arunci lichid fierbinte in fata și să spui că oamenii sunt bine mersi e incalificabil .Justiție în halul asta ,execrabil .Rușine .Daca se întâmplă aceste lucruri judecătorului / judecătoarei ,tot asta era soluția ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.