Peste  1.800 de persoane și-au găsit un loc de muncă în primele patru luni ale acestui an, din care mai bine de jumătate sunt femei. De asemenea, din numărul total, mai mult de 50% sunt persoane cu vârste de peste 45 de ani. Jumătate din numărul celor angajați în perioada amintită au doar studii gimnaziale, transmite Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud.

În primele 4 luni ale anului 2019, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud au fost încadrate în muncă 1.826 persoane, dintre care 794 femei.

Potrivit reprezentanților instituției, din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 705 au peste 45 de ani, 390 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 342 au între 25 și 35 de ani, iar 389 sunt tineri sub 25 de ani (389 tineri NEET).

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 603 provin din mediul urban, iar 1.223 persoane sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale, în numră de 640, urmate de cele cu studii liceale+postliceale – 556. Numărul celor cu studii profesionale este de 364, cei cu studii primare sunt în număr de 179, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 87.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud, 975 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Potrivit instituției, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţe.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în primele 4 luni ale anului 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.858 persoane„, mai precizează reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here