În judeţul Bistriţa-Năsăud, ca în fiecare an în această perioadă începe campania de curăţenie de primăvară. Tot ca în fiecare an, gunoaiele stăpânesc judeţul.
Prefectul Cristian Florian s-a declarat nemulţumit de felul în care arată multe zone din Bistriţa-Năsăud. El a atras atenţia primarilor că va controla personal, alături de Garda de Mediu, modul în care se va face curăţenie în teritoriu.

Unul dintre punctele care a suscitat discuţii, săptămâna trecută, la întâlnirea primarilor bistriţeni cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, a fost demararea campaniei de curăţenie de primăvară în unităţile administrativ teritoriale din judeţ.
Campania debutează pe 9 martie şi are drept obiective curăţirea cursurilor apelor, dar şi igienizarea localităţilor.

Prefectul nu mai iartă pe nimeni

Prefectul Cristian Florian şi-a impus punctul de vedere în ceea ce priveşte curăţenia din judeţ. „Am avut acţiunea aceasta şi anul trecut. Unii (n. r. – primari) s-au mobilizat mai bine, alţii mai puţin, unii deloc. A fost aşa, o campanie tratată mai anemic. Dacă anul trecut controalele efectuate de Garda de Mediu nu au fost făcute pentru a nu create de genul: este un control coordonat politic, îl mai iertăm pe primar că e de-al nostru sau nu e de-al nostru, anul acesta nu mai e nici campanie electorală, astfel de discuţii nu-şi vor avea rostul, şi cum reuşim performanţa de a face mizerie, să avem performanţă şi de a curăţa. În ultimele două săptămâni am fost pe teren şi am văzut mizeria de pe cursurile apelor. Nu se poate! Lucrul acesta mă deranjează şi pe mine, şi pe dumneavoastră şi pe locuitorii comunelor pe care le păstoriţi. De aceea doresc ca această campanie de primăvară să fie luată în serios. Vreau să fie o mobilizare cum n-a mai fost până acum. E o campanie de curăţenie, nu e una care să fie doar în mapa mea sau a dumneavoastră. La sfârşitul acestei campanii, împreună cu Garda de Mediu, cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi mass-media vom face controale, a declarat Florian.
El a precizat edililor prezenţi la întrunire că ideea respectivelor controale nu este aceea de a găsi nereguli şi de a da amenzi, ci de a se rezolva problema în ceea ce priveşte mizeria existentă. „Dumneavoastră, consilierii locali, cetăţenii trebuie să devină conştienţi, lucrurile nu pot rămâne aşa, şi atunci e neapărat necesară implicarea acestora în campanie”, a mai spus prefectul.
Cristian Florian a precizat şi care sunt obiectivele acestei campanii de curăţenie de primăvară: curăţirea cursurilor de apă, a albiilor, precum şi a malurilor acestora, salubrizarea şi igienizarea localităţilor, menţinerea în stare corespunzătoare a spaţiilor verzi şi a monumentelor. „Împreună cu dumneavoastră (n. r. – primarii), acolo unde există posibilitate, o să găsim soluţii pentru reabilitarea acestora, unde nu, există proiecte europene unde este posibil să fie şi bani guvernamentali şi se poate face ceva şi în acest sens”, a adăugat prefectul Florian.
Campania se va desfăşura în perioada 9 – 13 martie, pentru curăţarea cursurilor de apă, iar în perioada 15 – 31 martie va avea loc curăţarea şi igienizarea localităţilor. „Vreau ca mobilizarea să fie totală. Cum am ştiut să facem mizerie, trebuie să ştim să facem şi curăţenie. Voi fi şi eu prezent în această campanie în teritoriu. După aceea nu există loc de «poate», «nu am putut», «nu am vrut». (…) Adevărul este că oamenii au făcut mizerie, deci oamenii trebuie să facă curăţenie. Nu trebuie să se mai discute despre al cui este gunoiul sau nu”, a mai spus prefectul.

Întrebare de baraj: al cui e gunoiul?!

Cât priveşte salubrizarea unităţilor administrative, mulţi dintre primari sunt disperaţi, din cauză că, mai ales în localităţile aflate pe cursurile de apă, resturile menajere vin de cele mai mult ori din amonte.
„Trebuie să facem în aşa fel încât, pe viitor, această mizerie să nu mai fie. Trebuie să îşi aducă aportul nu numai primarii, care îşi fac datoria pentru a colecta deşeurile. Eu am mai întrebat şi altă dată: albiile râurilor ale cui sunt? Haideţi să ajungem la o înţelegere, în care Garda de Mediu, Apele Române să vină în anumite localităţi unde sunt probleme şi să dea contravenţiile, nu să le dea primarul”, a afirmat primarul comunei Maieru, Vasile Borş. Edilul comunei Maieru a adus de asemenea în discuţie şi implicarea elevilor, care, din punctul său de vedere, în viitor vor avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte curăţenia din localităţi.
Un exemplu concret a fost dat de primarul comunei Coşbuc, Nicolae Anghel. Aceasta a afirmat că gunoaiele ajung pe raza comunei din amonte, unde sunt situate comunele Telciu şi Romuli, iar din Coşbuc ajung în aval la Salva. „Vă spun sincer, eu sunt pasionat de pescuit şi fac alergie când văd câtă mizerie este pe malul apei. Mizeria dintre localităţi este foarte mare. Să nu se supere domnii de la Drumurile Naţionale, dar ar trebui să vină să vadă mizeria de pe marginea drumurilor şi din şanţurile care nu sunt curăţate. Eu în fiecare an am făcut adrese pentru poduri, podeţe, pentru calea ferată, la Drumurile Naţionale. Probabil că dânşii îşi spun: are nebunu’ ăsta ceva cu noi! Primarul din Salva se întreba mai devreme: bine, eu gunoiul cui curăţesc?”, a spus primarul Anghel.
Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, comună care se află la graniţa cu judeţul Maramureş, s-a plâns şi el că foarte multe deşeuri sunt aduse din judeţul vecin. „Se ştie că Salva, Coşbuc,Telciu, Romuli sunt tranzitate de DN 17C. Noi, în Romuli, avem săptămânal, în fiecare vineri, zi de curăţenie. Fiecare om îşi scoate tomberonul. Şi aici e o problemă. Am achiziţionat 400 de tomberoane, din care 100 le-am lăsat la stradă, pentru ca oamenii civilizaţi să poată pune în ele mizeria. Din acele 100, dacă mi-au mai rămas 10, restul pe toate mi le-au furat. Cer sprijinul Inspectoratului de Poliţie. În doi ani de zile nu s-a găsit nici un hoţ. Bine că se ştiu toate maşinile care se duc cu lemne, cu ora şi minutul, dar nu se ştie când se fură un tomberon. Ar fi bine să veniţi să vedeţi cum pe Pasul Şetref vin maramureşenii şi basculează efectiv gunoaiele în pădure şi în şanţ. Prin urmare şi cei din Coşbuc suferă pentru că cei din Maramureş sunt cum sunt”, a punctat Ioan Moniţa.

Atenţie, vine Garda !

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud sunt şi ei decişi să schimbe faţa judeţului în ceea ce priveşte curăţenia. Ioan Borş, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud spune că vor merge în această perioadă în teritoriu pentru a controla cum se acţionează din partea autorităţilor locale.
„În momentul de faţă, judeţul arată cum îl vede toată lumea, arată foarte rău, plin de resturi menajere – pe toate căile de comunicaţie, în toate parcările, pe toate cursurile de apă. Garda de Mediu începe, din această săptămână, controalele în tot judeţul. Mai este un control tematic la nivel de Prefectură, cu toate autorităţile care au tangenţă cu aşa ceva – Garda de Mediu, Apele Române, Romsilva. Este o campanie pentru curăţarea cursurilor de apă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Borş. El a mai precizat că primăriile din judeţ trebuie să aibă încheiate contracte de salubrizare cu firme specializate în domeniu sau un serviciu public de salubrizare autorizat, care să asigure curăţenia în unităţile administrative. „Cei care vor fi găsiţi fără una din aceste două situaţii, vor fi sancţionaţi”, a adăugat Borş.
În timpul campaniei, reprezentanţii Gărzii de Mediu vor fi prezenţi în teritoriu şi vor vedea cu exactitate care este situaţia. „Noi acum o să mergem în teren şi le vom da termen. Apoi vom reveni şi dacă nu vor fi efectuat aşa cum trebuie salubrizarea căilor de comunicaţie şi a cursurilor de apă, vor fi sancţionaţi. Vom merge o săptămână pe Someş, o săptămână pe Ilve, una pe Şieu, etc.”, a atenţionat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.