Dan Ciovernache este singurul medic endocrinolog care practica aceasta meserie in judetul Bistrita-Nasaud. Spune ca medicina este un domeniu de actvitate care tine de vocatie si se arata ingrijorat de faptul ca nu are cui sa-i lase locul atunci cand ,,va fi lasat la vatra„. Reporterul Gazetei de Bistrita l-a gasit la munca, printre pacienti. Imbracat in halatul alb,doctorul Ciovernache parea un semizeu in cabinetul sau. De fapt, asta si este. Un tamaduitor, care nu alina doar durerile fizice, ci unul care are mereu si un leac pentru suflet.

De ce doar un medic endocrinolog in Bistrita-Nasaud?
Pentru ca endrociniologii sunt putini si la nivel national. In Romania sunt circa 1000 de astfel de cadre medicale. Aceasta din cauza ca si simpatologia este mai restransa.  Inainte sa fiu eu endocrinolog la Bistrita,  postul exista cu 10 ani inainte, dar nu era finantare, ca si acum, de altfel. Din pacate nu se pune problema valorii specialitatii respective, suntem platiti, noi medicii endocrinologi, in functie de punctele stabilite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Exact ca la fabrica! Atat faci, atat primesti! E jenant, dar asta e! Daca nu faci faci bani,  nu iti dam nici noi bani!
Care este factorul principal ce determina afectiunile endocrine?
Doua sisteme ne ajuta in situatii de criza: cel nervos si cel endocrin. In situatii de stres creste tensiunea si la nivel nervos si la nivel endocrin. Deci, aceste doua sisteme te ajuta in a face fata presiunilor pe care le traiesti in tumultul cotidian. Dar, fiind, de multe ori suprasolicitate, aceste sisteme cedeaza. Paradoxal, tocmai sistemele care te ajuta sa te adaptezi unor situatii inedite, necunoscute organismului uman pana la un moment dat, acestea cedeaza primele. Cand adaptarea nu mai are loc, devii constient de acest lucru, de faptul ca organismul nu mai reactioneaza in mod normal. Atunci, te afli in situatia celui care se ineaca, te agiti sporinduti sansele de inec.   Pe ecranul sistemului endocrin se proiecteaza filmul dereglarii psihice. Atunci apar disfunctiile endocrine. Din nefericire, oamenii acorda o minima importanta functionarii glandelor endocrine. De obicei oamenii tineri clacheaza si… e pacat.
Sunt semne care prevestesc afectiunile endocrine?
Organismul da semnale, dar oamenii le ignora! In momentul in care organismul nu mai poate sa compenseze anumite dereglari, recationeaza. Oamenii simt dureri in zona inimii, transpira abundent, ii doare stomacul, capul,au insomnii, dar nu vin la medicul de specialitate. Bine, asta nu e doar vina lor.  Si medicul de familie, medicul generalist are o mare parte de vina, pentru ca ii directioneaza inspre medici de specialitate care nu pot sa le trateze afectiunile endocrine. Asa ca omul pleaca cu impresia ca este sanatos.
Ce rol are alimentatia in declansarea unei proaste functionari a glandelor endocrine?
Pai, mancam doar chimicale! Pentru ca nu avem bani, resurse materiale decente, mancam alimentele pe care, in mod normal, ar trebui sa le aruncam! Dar…trebuie sa mancam, nu? Decat sa ne alimentam cu ceva sanatos, preferam acel produs daunator pe care il comercializeaza fast-food-urile. Iar in ceea ce priveste bauturile racoritoare, acestea contin doar trei elemente: apa, dioxid de carbon si chimicale. De asemenea, in cantitati mici, alcoolul are un rol benefic asupra organismului, dar exista tendinta de a abuza, de a depasi limitele rezonabile. Evident ca apar probleme ulterior, inclusiv de natura endocrinologica.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite la pacientii dumneavoastra?
Marea majoritate a oamenilor cred ca doar glanda tiroida se poate imbolnavi, dar frecventa cea mai mare o au disfunctiile ovariene. Femeia fiind supusa stresului este predispusa inspre astfel de disfunctii. Existenta omul, in genere, este condusa de doua principii: conservarea individului si conservarea speciei, deci reproducerea. In momentul in care tu, ca individ, esti pus in pericol, ai un stres fizic sau psihic, ca element reproducator esti pus in pericol.
Spuneti-ne cateva metode prin care putem alunga stresul
Miscarea, in primul rand. Apoi, schimbarea modului de viata, pentru a putea face abstractie de necazul pe care l-ai avut.Exista, de altfel, o crestere a cauzisticii bolilor endocrine si asta din cauza accentuarii conditiilor de stre in care traim si ne desfasuram activitatea. Cu toate acestea, a crescut si accesibilitatea. Lumea a aflat ca exista un specialist ca te poti adresa acestuia. Or, sistemul endocrin, fiind unul de comanda si control, in orice boala este implicat si un elemnent de ordin endocrin.
Cum vedeti sistemul medical din Romania?
Sistemul medical din Romania este in curs de dezorganizare. Repet, in curs de dezorganizare. Imi pare rau s-o spun, dar in perioada comunista acest domeniu de activitate era mult mai bine organizat. Suntem , ca sistem medical, in descompunere. Casele de asigurari ar trebui sa functioneze asemenea bancilor, unde se colecteaza banii respectivi, dar aceste organisme ar trebui sa-i inmulteasca, nu sa-i cheltuie cu rost si fara rost. Atunci, chiar daca colecteaza mai putini bani, inmultindu-i prin pargii specifice bancilor, ar putea mult mai bine acoperi cheltuielile institutiilor medicale. Banii ii ia ,,nenea Ministeru” si ce se intampla cu ei nu stie nimeni! Dar….Acum, exista posibilitatea de a pleca in strainatate, pentru un castig mai bun. Acum…eu am o varsta, sunt pe o panta descendenta, dar cei tineri normal ca pleaca. Medicii tineri sunt aidoma unei plante care se intinde dupa soare. Adica si ei pleaca acolo unde gasesc mai multa lumina. In tara noastra medicul ramane doar cu satisfactia sufleteasca.
Glandele endocrine sunt unitati functionale formate din mai multe celule care pot secreta hormoni, localizate in diferite regiuni ale corpului, alcatuind sistemul endocrin. Fiecare glanda are o functie specifica care contribuie la mentinerea echilibrului mediului intern si a supravietuirii organismului uman.
 
Glanda hipofiza este denumita si "glanda sefa" datorita rolului important pe care il au unii din hormonii secretati de ea, in controlul secretiei celorlalte glande ca si a legaturii directe pe care o are cu centrul de control al sistemului nervos – hipotalamusul Tiroida, glanda situata in regiunea gatului, intre trahee si laringe produce si secreta trei hormoni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) – importanti pentru cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, cu efecte pe metabolismul glucidelor, proteinelor
si lipidelor cu producere de energie, calcitonina fiind cel de-al teilea hormon tiroidian, rolul principal fiind prevenirea cresterilor de calciu seric peste limita normala.
 
Paratiroidele in numar de patru, situate la polii lobilor tiroidieni secreta parathormonul – hormonul metabolismului fosfo-calcic (rol in dezvoltarea osului, dar mai ales in contractia tuturor muschilor – extirparea paratiroidelor este incompatibila cu supravietuirea).
 
Glandele suprarenale, sunt situate la polul superior al rinichilor, produc si elibereaza in circulatia sanguina anumiti hormoni mineralocorticoizi. Anomaliile in secretie sau in raspunsul celulelor tinta la actiunile unor astfel de hormoni duc la diabet zaharat.
 
Testiculele secreta hormoni androgeni – testosteronul care determina dezvoltarea si mentinerea caracterelor secundare masculine (pilozitate, aspect fizic, voce etc.), promoveaza cresterea, participa la formarea spermei, determina caracterul agresiv si cresterea libidoului.
Ovarele produc hormoni steroizi – importanti in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, in dezvoltarea si mentinerea functiei reproductive a femeii, estrogenii care actioneaza pe musculatura uterina, cresc libidoul, scad nivelul colesterolului ceea ce duce la protectie impotriva ateromatozei vasculare si progesteronii cu rol in dezvoltarea tesutului mamar, a modificarilor endometrului in timpul ciclului menstrual, androgeni.
 
Raimond Petrut

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.