Anul şcolar 2011-2012 a găsit zeci de şcoli în aceeaşi situaţie în care se aflau şi în anii trecuţi: în curs de reabilitare. Asta pentru că Ministerul Educaţiei nu are deocamdată bani pentru continuarea investiţiilor.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) spun că nu ştiu data la care se vor primi noi fonduri în acest sens, astfel că elevii şi dascălii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea aşa cum pot.

În 2008, Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit, prin Ministerul Educaţiei, peste trei milioane de lei (n. r. – 30 de miliarde de lei vechi) pentru construirea a 17 de grupuri sanitare la tot atâtea şcoli de pe raza judeţului. La ora actuală, doar trei toalete sunt gata, în localităţile Ciceu Mihăieşti, Ocniţa şi Şieu Măgheruş. Pentru restul nu sunt bani momentan, deşi o parte dintre ele sunt aproape gata.
La ora actuală, datoriile ISJ BN se cifrează la peste 9.000.000 lei, cea mai mare parte din sumă reprezentând datoriile pe care instituţia le are către firmele care au executat lucrări de renovare şi modernizare în unităţile şcolare.

Se aşteaptă fonduri

În anul şcolar trecut, în judeţul Bistriţa-Năsăud 95 de instituţii de învăţământ se aflau în proces de reabilitare sau renovare, cele mai multe fiind finanţate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, puţine fiind cazurile în care preţul lucrărilor este suportat din bugetul consiliilor locale.
Vasile Marc, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, declara la începutul anului trecut, în cadrul unei şedinţe a Colegiului Prefectural, că valoarea datoriilor pe care le are instituţia pe care o conduce sunt de peste 9.000.000 lei, fapt ce nu permite demararea altor lucrări la şcolile din judeţ. Deşi a trecut mai bine de un an şi jumătate de atunci, datoriile au rămas aceleaşi.
Anul acesta, conform informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Anamaria Leuca, 62 de unităţi şcolare aşteaptă bani de la Ministerul Educaţiei pentru ca lucrările de reabilitare şi modernizare să fie finalizate.
Este vorba despre unităţi şcolare precum Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa, Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba din Bistriţa, Şcoala Generală nr. 1 Bistriţa, Şcoala Generală nr. 3 Bistriţa, Şcoala Generală Sigmir, Şcoala Generală Ghinda, Colegiul Naţional George Coşbuc Năsăud, Grup Şcolar Silvic Năsăud, Colegiul Naţional Petru Rareş Beclean, Grup Şcolar Agricol Beclean, Şcoala Generală Budeşti Fânaţe, Şcoala Generală Dobric, Şcoala de Arte şi Meserii Budacu de Sus, Grup Şcolar Feldru, Grup Şcolar Lechinţa sau Şcoala Generală Negrileşti.
Anamaria Leuca a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că deocamdată nu se ştie când vor sosi banii de la minister pentru continuarea lucrărilor. „Până la ora actuală nu au fost alocaţi bani pentru continuarea investiţiilor pentru anul 2011-2012. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, nu avem mai multe informaţii momentan”, a precizat sursa citată.

Doar trei toalete sunt gata

În cadrul unui program guvernamental prin care se dorea ca şcolile din ţară care nu primeau aviz sanitar de funcţionare să aibă apă curentă şi toalete, Ministerul Educaţiei a decis ca în 20 de şcoli din judeţul nostru să fie construite WC-uri moderne. Ulterior, unităţile şcolare din Dumbrăviţa, Ilişua şi Poienile Zagrei au fost eliminate de pe listă.
În cele din urmă, ministerul a alocat câte 150.000-200.000 de lei unui număr de 16 şcoli (n . r. – printre acestea se numără cele din Ţagu, Ciceu Mihăieşti, Poiana Ilvei, Şieu Măgheruş, Matei, Nepos, Ocniţa, Ardan şi Şcoala de Arte şi Meserii din Negrileşti) şi suma de 300.000 de lei Şcolii Generale Dobric, unde au apărut cheltuieli în plus odată ce lucrările au demarat.
Majoritatea acestor investiţii sunt „ca nuca în perete”, în condiţiile în care clădirile în care funcţionează unele dintre unităţile de învăţământ au şi ele nevoie de lucrări de reabilitare urgente, însă pentru asta nu au fost alocaţi bani.
La ora actuală, doar trei grupuri sanitare sunt gata şi funcţionale. Şi cele de la Dobric şi Negrileşti sunt gata, însă nu a fost făcut racordul la apă, astfel că nu pot fi folosite. Asta pentru că firmele care au executat lucrările nu şi-au primit toţi banii, aşa că au decis să lase totul baltă.
„Din cele 17 toalete şcolare, doar trei sunt gata. Este vorba despre cele de la şcolile din Ciceu Mihăieşti, Ocniţa şi Şieu Măgheruş. Momentan nu sunt bani nici pentru aceste investiţii, aşteptăm să primim”, a spus Anamaria Leuca.

Campusurile şcolare, în stand-by

În urmă cu câţiva ani, Ministerul Educaţiei a anunţat că la Teaca, Lechinţa şi Beclean vor fi construite trei campusuri şcolare la standarde europene, ceea ce nu s-a mai întâmplat.
Lucrările la campusul din Beclean ar fi trebuit să înceapă în 2008 şi să fie finalizate în 2010, însă pentru că firma care urma să se ocupe de investiţie nu a primit niciun leu de la Guvern, a refuzat să se apuce de treabă.
La Grup Şcolar Lechinţa, lucrările au demarat în anul 2008, însă au fost oprite câteva luni mai târziu, pentru că Ministerul Educaţiei nu a mai avut bani pentru continuarea lor, astfel că puţinul cât s-a făcut acolo a început să se deterioreze, conform celor declarate de edilul Romeo Florian.
Nici la Teaca situaţia nu este cu mult mai bună. În luna august 2008, firma SC Topaz Grup SRL Bistriţa, cea care a câştigat licitaţia în vederea executării lucrărilor, a demarat un proiect de reabilitare atât a vechiului imobil unde funcţionează Liceul „Constantin Roman Vivu”, cât şi de construire a campusului şcolar.
Din lipsă de fonduri, firma de construcţii a sistat lucrările. Valoarea totală a proiectului este de 12.830.854 de lei, iar facturile restante se ridică la suma de peste 1.000.000 de lei din totalul lucrărilor executate. Astfel, clădirea noului campus a rămas la stadiul de fundaţie, iar liceul a fost reabilitat, însă executantul a oprit lucrările tocmai când a mai rămas de finalizat doar instalaţia electrică. Aşa se face că din luna iunie 2009, Liceul „Constantin Roman Vivu” nu mai este conectat la reţeaua electrică. Conducerea şcolii a fost nevoită să improvizeze diverse racorduri electrice pentru ca elevii din anul terminal să susţină examenul de competenţă în utilizarea calculatorului.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud spune că nu se ştie când vor fi alocate fonduri pentru începerea, respectiv continuarea lucrărilor la cele trei campusuri şcolare. Totul depinde de bugetul Ministerului Educaţiei, cam sărac la ora actuală…

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.