În urmă cu mai bine de trei ani și jumătate, mai precis pe 18 februarie 2016, 11 persoane din Bistrița-Năsăud erau reținute pentru braconaj, în urma unor percheziții derulate de polițiști pe Valea Someșului, dintre care trei au fost arestate preventiv. Două luni mai târziu, procurorii au trimis în judecată șapte persoane din totalul celor anchetate.Procesul pe fond a durat doi ani, la finele lunii august magistrații pronunțând sentințele, cea mai drastică fiind 12 ani de închisoare. Cel condamnat la ani grei de pușcărie se numește Vasile Alexi, care a fost acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de braconaj, deținere ilegală de arme, dar și de tentativă de omor. La data pronunțării sentinței, bărbatul mai avea la activ o condamnare de 6 ani de închisoare pentru tentativă de omor, pedeapsă primită în 2017 și care a contribuit la cea de a doua. Sentința din 20018 nu este definitivă, aceasta fiind atacată în apel la Curtea de Apel Cluj, procesul fiind în derulare.

Pe 19 februarie 2016, o știre a încins publicațiile locale, după ce polițiștii au anunțat faptul că, înainte cu o zi au derulat o serie de percheziții, fiind vizate 18 persoane, cu vârste cuprinse între 22 de ani şi 57 de ani, bănuite că ar fi introdus ilegal, pe teritoriul României, arme de vânătoare, pe care le-ar fi folosit pentru comiterea unor fapte de braconaj cinegetic pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Oamenii legii au ridicat 20.000 de lei, o armă de vânătoare, cartuşe letale, lunete şi accesorii pentru arme de foc, carne de vânat, trofee, articole pirotehnice şi alcool.

După percheziții, 11 au fost reținute pentru 24 de ore. Ulterior, trei persoane au fost arestate preventiv, celelalte opt fiind puse sub control judiciar.

Ancheta nu a durat foarte mult, astfel că pe 13 aprilie 2016, au fost trimise în judecată șapte persoane. În toată această poveste, cap de afiș este un bărbat din Parva: Vasile Alexi. La data trimiterii sale în judecată, bărbatul mai era judecat, începând cu iulie 2014, pentru tentativă de omor, dosar care s-a finalizat în februarie 2017 cu 6 ani de închisoare pentru Alexi. Numai că bărbatul a ajuns cu un an mai devreme după gratii, după ce judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud le-au admis procurorilor propunerea de arestare preventivă a acestuia în dosarul de braconaj.

A tras cu arma să-l sperie pe paznic

Din motivarea sentinței pronunțată anul trecut de Tribunalul Bistrița-Năsăud, reiese faptul că Vasile Alexi era sub supravegherea anchetatorilor încă din 2011, când, într-o noapte de final de august, a fost la vânătoare, ilegală evident, pe fondul de vânătoare de la Șieu Măgheruș, mai precis pe pășunea Caila, unde a braconat trei căpriori, prejudiciu stabilit la 10.500 de euro. În acea noapte paznicul fondului de vânătoare, după ce a fost anunțat de un martor care se afla întâmplător în zona respectivă, l-a surprins pe Alexi în toiul acțiunii, astfel că a fost amenințat cu moartea de către pârvean. Amenințările nu au fost doar vorbe în vânt, fiindcă Alexi a tras cu arma „cel puțin trei focuri de armă” în direcția paznicului, un glonț zburând pe deasupra capului acestuia, iar cel de-al doilea a lovit arma pe care o purta asupra lui, conform procurorilor, “degradând foița înălțătorului”.

“În timpul incidentului, inculpatul Alexi Vasile a proferat amenințări cu moartea la adresa lui C. D. (“nu te apropia că te împușc!”, respectiv ”te împușc în cap ! ”).

Procedând în această modalitate inculpatul Alexi Vasile a reușit să-și asigure scăparea, folosind arma de vânătoare pe care o deținea ilegal și periclitând viața numitului C. D.”, se arată în documentului instanței.

În sprijinul acuzațiilor aduse de procurori, la dosar au fost depuse și datele de trafic ale convorbirilor lui Alexi.

“Potrivit procesului verbal din 16 februarie 2016, cuprinzând datele de trafic dintre telefonul lui Alexi Vasile și telefonul lui N. D. O., la datele de 24-25 august 2011 s-au purtat mai multe convorbiri telefonice între inculpat și martor, inclusiv la orele 1:20:02 din data de 25 august 2011, când inculpatul, localizat pe pășunea comunală,l-a apelat pe martor. Inculpatul este localizat pe raza aceleiași localități și la orele 2:13:25 din data de 25 august 2011.

Potrivit procesului verbal din 10 septembrie 2011 a IPJ Bistrița-Năsăud, la 25 august 2011 între Alexi Vasile din Parva, (…) și N. D. O. au avut loc mai multe apeluri telefonice între orele 12:34 a.m. și 02:13 a.m.(…). De asemenea, între cei doi au loc discuții telefonice și ulterior, la 25 august 2011, orele 5:24:21; 10:2 5:42; 10:26:00.

Inculpatul Alexi Vasile a luat legătura telefonic cu martorul N. D. O. pentru ca acesta să-i preia din fondul de vânătoare, astfel, acesta din urmă s-a deplasat cu autoturismul pregătit pentru a lua și vânatul braconat (în portbagajul autoturismului era așezată o folie acoperită de niște prețuri), dar pe traseu martorul a fost oprit de organele de politie, astfel că nu s-a deplasat până la locul de unde trebuia să-l preia pe inculpat.

Martorul N. nu a recunoscut că s-ar fi înțeles cu inculpatul să-l preia din fondul de vânătoare, dar din analiza datelor de trafic rezultă că inculpatul l-a apelat la orele 00:34 și 02:13 pe martor, la momentul apelurilor inculpatul fiind localizat pe raza localității Caila”, se mai arată în documentul instanței.

La vânătoare în pădurile din Romuli

În mai 2013, Alexi împreună cu alți doi bărbați, respectiv Vasile Morari și Vasile Scurtu, au mers în fondul cinegetic nr. 8 Fiad-Romuli, unde au împușcat două exemplare din specia căprior, precum și un urs (specie de vânat strict protejată), prejudiciul fiind estimat 50.000 de euro.

În perioada 2011 – 2013, Alexi a deținut ilegal o armă de vânătoare, însă spre sfârșitul anului 2013 numărul acestora s-a dublat, conform anchetatorilor.

În rechizitoriu s-a mai arătat faptul că, în perioada 28-29 august 2014, Vasile Alexi “a participat, împreună cu mai multe persoane, la două acte de braconaj cinegetic, pe raza fondului de vânătoare 11 Rebra, acte în urma cărora s-a reușit împușcarea unui mistreț, inculpatul nedeținând permis de vânătoare și fără a fi înscris în autorizație de vânătoare”.

De asemenea, „în perioada 30-31 august 2014, a participat împreună cu mai multe persoane, pe raza fondului cinegetic nr. 12 Parva și a Parcului Național Munții Rodnei , la o acțiune de braconaj, nereușindu-se împușcarea vreunui exemplar de vânat, inculpatul nedeținând permis de vvânătoare și nefiind înscris în autorizație de vânătoare.

La data de 02.09.2014inculpatul a făcut uz de armă, în mod ilegal”, au mai precizat procurorii, în dreptul lui Alexi.

Colaboratorii lui Alexi, trimiși și ei în judecată

Alți doi bărbați care au fost arestați preventiv în 2016 alături de Alexi, sunt Nicolae Mare și Teofil Tăut, și ei acuzați de braconaj și deținere ilegală de arme, dar și favorizarea făptuitorului (Mare), precum și mărturie mincinoasă (Tăut).

Potrivit procurorilor, în 3 iulie 2014, Vasile Mare “a executat fără drept un foc de armă asupra unui exemplar din specia urs, pe care a încercat să-l braconeze împreună cu inculpatul Morari Vasile, pe fondul cinegetic nr. 12 Parva și în perimetrul Parcului Național Munții Rodnei, fără a deține permis de vânătoare și fără a fi înscris în autorizație de vânătoare, cauzând părții civile Ocolul Silvic Comunal Telciu R.A., un prejudiciu de 40.000 de euro”.

De asemenea,pe 12 iulie 2014, Mare“a participat la o altă acțiune de braconaj, la mistreț, împreună cu inculpatul Tăut Teofil, pe raza fondului cinegetic nr. 22 Dumitra, fără a deține permis de vânătoare și fără a fi înscris în autorizație de vânătoare”.

„La datele de 23 septembrie 2013 și 23 februarie 2015 a dat declarații mincinoase, atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată, în dosarul în care Alexi Vasile a fost urmărit penal și ulterior judecat pentru o tentativă la infracțiunea de omor (n. r. – este vorba despre dosarul în care Alexi a fost trimis în judecată în septembrie 2016, pentru tentativa de omor și condamnat la 6 ani de închisoare).

La data de 15 mai 2013 l-a ajutat pe inculpatul Alexi Vasile să se sustragă urmăririi penale pentru fapta de braconaj comisă în 4-5 mai 2013 în localitatea Romuli, prin aceea că i-a dat asigurări inculpatului Alexi Vasile cu privire la faptul că martorul Morari Vasile își va menține declarația privind neimplicarea inculpatului Alexi Vasile în comiterea faptei d e braconaj.

La data de 18.02.2016 a deținut fără drept un cartuș letal cu destinația vânătoare”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În ceea ce îl privește pe Vasile Morari, procurorii spun că în cursul luniloriulie-septembrie 2014a deținut fără drept arme letale de vânătoare

“La data de 12 iulie 2014a participat la o acțiune de braconaj, la mistreț, împreună cu inculpatul Mare Nicolae, pe raza fondului cinegetic nr. 22 Dumitra, fără a fi înscris în autorizația de vânătoare.

La data de03.08.2014a participat împreună cu alte persoane la o acțiune ilegală de vânătoare, la specia căprior, pe raza fondului de vânătoare nr. 21 Măgheruș, fără să reușească recoltarea vreunui exemplar și fără a fi înscris în autorizația de vânătoare.

La data de 31.08.2014a participat la o acțiune ilegală de braconaj, în modalitatea goană la mistreț, împreună cu inculpatul Alexi Vasile, cu numitulA. L. și cu alte persoane, pe raza fondului de vânătoarenr. 12 Parva, fără să reușească recoltarea vreunui exemplar.

La datele de 30 septembrie 2013 și 25 martie 2015 a dat declarații mincinoase, atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată, în dosarul în care Alexi Vasile a fost urmărit penal și judecat pentru o tentativă la infracțiunea de omor.

La data de 18.02.2016 a deținut fără drept un număr de 15 cartușe letale cu destinația vânătoare”, au arătat procurorii.

Vasile Scurtu a fost trimis în judecată, întrucât “a participat nemijlocit la acțiunea de braconaj cinegetic desfășurată pe fondul de vânătoare nr. 8 Fiad-Romuli în data 4-5 mai 2013”, împreună cu Alexi și Morari,și le-a acordat celor doi “inclusiv sprijin moral”.

În ce îl privește pe Vasile Morari, acesta a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, fiindcă a declarat anchetatorilor faptul că pe 5 mai 2013, Alexi s-ar fi aflat la locuința sa, deși în realitate el a fost la vânătoare pe fondul Fiad -Romuli.

În judecată au fost trimise și soția lui Vasile Alexi, cât și cea a lui Vasile Scurtu, care au depus mărturii mincinoase în fața anchetatorilor, în încercarea lor de a-și apăra bărbații.

Nu a recunoscut nimic

Pe parcursul procesului care a avut loc la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Alexi a încercat din răsputeri să răstoarne situația în favoarea sa. Acesta a declarat în fața instanței faptul că martorii care au făcut declarații împotriva lui, ar fi fost presați de anchetatori. Mai mult, acesta a mai subliniat și că i se pare suspect faptul că a fost anchetat la după cinci ani de la pretinsele fapte, el referindu-se în special la infracțiunea de tentativă de omor.

“Referitor la infracțiunea de tentativă de omor, care i se impută, inculpatul a arătat că martorul persoană vătămată C. D. a arătat în fața instanței că inculpatul nu a intenționat să-l omoare, pentru că dacă ar fi avut această intenție, inculpatul trăgea în el.

Totodată, a precizat că martorul persoană vătămată C. D., deși a precizat că nu-l cunoaște pe inculpat și nu-l văzuse până la data incidentului dedus judecății, atunci când i s-au arătat fotografii l-a recunoscut și a susținut că inculpatul e cel ce a ridicat arma ș i a tras asupra sa. Cu privire la această infracțiune, inculpatul și-a pus întrebarea de ce a trebuit să treacă o perioadă atât de mare – 5 ani – în care nu i s-a luat vreo declarație, pentru ca, ulterior, în 2016, să fie trimis în judecată pentru o infracțiune atât de gravă. Inculpatul a precizat, însă, în legătură cu această infracțiune, că nu avea cum să o comită , pentru că nu s-a găsit la data și locul în care se pretinde în actul de sesizare că s-ar fi aflat, pentru a o putea comite , astfel cum se pretinde”, se arată în motivarea instanței.

De altfel, Alexi nu a recunoscut comiterea niciuneia dintre faptele de braconaj imputate de procurori, el afirmând de fiecare dată că se afla de fapt în altă parte.

Unii și-au recunoscut faptele, alții ba

Nicolae Mare și Teofil Tăut nu și-au recunoscut nici ei faptele și în timpul anchetei au recurs la dreptul la tăcere. Situația s-a schimbat la câteva luni după ce au fost trimiși în judecată, când au solicitat judecarea lor prin procedura simplificată, “recunoscând în totalitate faptele reținute în sarcină și solicitând ca judecata să aibă loc numai în baza probelor administrate la urmărirea penală și a înscrisurilor prezentate de părți”.

Vasile Scurtu nu a recunoscut, de asemenea, faptele imputate de anchetatori, afirmând că în zilele de 4-5 mai când se presupune că ar fi fost la braconat pe fondul de vânătoare Fiad-Romuli, el ar fi fost acasă împreună cu soția.

Numai că într-o pădure din Romuli i s-au găsit telefonul mobil, haine de-ale sale, precum și o armă de vânătoare.

“În legătură cu telefonul său mobil, găsit în pădurea din localitatea Romuli, într-o zi de sâmbătă, inculpatul a susținut că în acea zi a fost să ajute niște oameni la castrarea cailor, neavând cunoștință cum i-a ajuns telefonul în pădure. Hainele găsite lângă telefonul mobil a susținut că nu știe cui aparțin, de asemenea, nu a putut oferi detalii despre arma găsită în pădurea din localitatea Romuli. În finalul declarației, inculpatul a precizat că «din auzite, din localitatea Parva» a înțeles că și dacă ar ști ceva despre persoanele care s-au aflat în localitatea Romului(se subînțelege că la braconat)și ar spune /ar relata, «ar avea probleme»”, se arată în documentul instanței.

Nevinovat a pledat și Vasile Morari, și el nerecunoscând absolut nimic din ceea ce au susținut procurorii în rechizitoriu.

“Cadourile” instanței

Pe 31 august 2018, instanța Tribunalului Bistrița-Năsăud a pronunțat sentințele. Astfel, Vasile Alexi a fost condamnat la 12 ani și 4 luni de închisoare, aici fiind inclusă și condamnarea de 6 ani și 3 luni, primită în dosarul în care a fost judecat pentru tentativă de omor asupra unei alte persoane.

Mare Nicolae a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, Teofil Tăut și Vasile Scurtu, câte 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, iar Vasile Morari și soțiile lui Alexi și Scurtu au primite amenzi penale de câte 1.800 lei.

Sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud a fost atacată în apel, la Curtea de Apel Cluj, procesul fiind în derulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.