Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud (ITM BN) a făcut, săptămâna trecută, o prezentare a activităţii sale în anul 2008, cu referiri ample la toate domeniile sale de activitate.

Obiectivul principal îndomeniul relaţiilor de muncă şi al evidenţei a fost realizarea acţiunilor din Programul propriu pe 2008 şi al celor ce decurg din legislaţia specifică, cu accent pe schimbarea fundamentală a raporturilor între administraţie şi cetăţean, în sensul relizării unor servicii menite a folosi acestuia.

Aproape 3.000 de agenţi economici verificaţi

În anul 2008, ITM BN a efectuat un număr de 1.654 de acţiuni de control în domeniul mai sus amintit, fapt concretizat într-un mare număr de constatări şi chiar sancţiuni. Astfel, au fost aplicate 1.147 de sancţiuni, din care 211 au fost amenzi, care au însumat 728.500 lei, diferenţa de 936 fiind avertismente. Tot cu aceste ocazii s-au făcut un număr mare constatări şi s-au luat 3.334 de măsuri legale pentru remedierea deficienţelor constatate.

De asemenea, anul trecut volumul activităţilor în domeniu a fost unul foarte mare, fapt datorat şi creşterii mai pronunţate a numărului angajatorilor, respectiv al angajaţilor. Numai în 2008 au fost verificaţi 2.714 angajatori, din care peste 300 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de peste 1,56 milioane lei, dovedindu-se astfel că numărul celor ce nu au respectat normele specifice prevăzute de legislaţia în domeniu este încă destul de mare. Şeful ITM BN, Sergiu Rus, a precizat că principalele aspecte ce îl preocupă în noul an sunt următoarele: îmbunătăţirea raporturilor în spaţiul informatizat cu cei cu care instituţia colaborează, ceea ce ar duce la economisirea de timp din partea ambilor beneficiari ai relaţiilor şi la încadrarea în termenele de timp prevăzute în actele normative specifice. Pe de altă parte spaţiul fizic în care îşi desfăşoară activitatea instituţia nu este de natură a contribui la buna desfăşurare a acesteia. Posibil ca această problemă să se rezolve prin construirea unuia nou, adecvat, soluţia unei închirieri fiind exclusă datorită costurilor ridicate. Autofinanţarea instituţiei este, de asemenea, o problemă greu de rezolvat, mai ales în condiţiile în care mai sunt destul de mulţi debitori în relaţia cu ITM BN, e drept mulţi nu cu sume mari, dar care afectează activitatea acestuia.

Debitori la ITM BN

Cam o treime din agenţii economici nu şi-au achitat datoriile faţă de ITM BN în anul ce s-a încheiat. Astfel, în anul trecut s-au trimis 102 somaţii pentru debite în cuantum de aproape 62.000 lei, într-un caz ajungîndu-se la sechestrarea unor bunuri. În frunte clasamentului datornicilor se află firme de transport, de construcţii şi cele aflate în stare de faliment.
O altă preocupare a instituţiei se orientează către activitatea de prevenire a accidentelor de muncă, anul trecut înregistrându-se nouă decese, iar un număr de 59 de oameni au rămas în incapacitate temporară de muncă. Din fericire, numărul nu a crescut faţă de cel din anul 2007.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.