Un tânar din Beclean a dezvaluit recent ca pe numele sau a fost acordat un credit de 30.000 de lei de Agentia BCR Beclean fara ca el sa fie în cunostinta de cauza. Acesta a descoperit faptul ca este “fericitul posesor” al împrumutului pur si simplu întâmplator, în momentul în care a solicitat unei agentii a aceleiasi banci din municipiul Dej un card de salarii.

Andrei Fustos este Stan-Patitul în acest caz care, dupa toate probabilitatile, va continua sirul problemelor pe care BCR le-a avut în ultima vreme. Amintim ca un ofiter de credite al Agentiei BCR Nasaud este anchetat deja de catre procurorii DIICOT BN si se afla înca în arest pentru întocmirea unor dosare de credit false.

Cardul i-a dezvaluit adevarul

Tânarul din Beclean este acum angajat al unei statii Rompetrol din municipiul Dej, judetul Cluj. Întrucât firma achita salariile angajatilor pe card, Andrei Fustos a apelat la Agentia BCR Dej pentru aceasta. Aici însa a avut parte de o surpriza. Dupa verificarile de rigoare, functionara bancii care i-a luat toate datele în vederea deschiderii contului pentru salariu, l-a întrebat daca este de acord ca plata ratei lunare pe care trebuie sa o plateasca bancii poate fi efectuata direct de pe card. Atunci a aflat Andrei Fustos ca pe numele sau este contractat un credit în valoare de 30.000 de lei, contract încheiat în 2007, an în care acesta era angajat al SC Purcsa Prod SRL. Tot atunci a aflat, cerând un extras de cont, ca valoarea ratei lunare este de 600 lei.

Potrivit declaratiei lui Andrei Fustos, acesta nu are contractat niciun credit si drept urmare, la sfatul unui avocet, a cerut Agentiei BCR Beclean o copie a pretinsului contract de împrumut. Aici însa a avut parte de o alta surpriza. Una dintre angajatele Agentiei BCR Beclean îi spune ca respectiva copie nu-i poate fi eliberata, întrucât arhiva este dusa la Bucuresti si ca oricum el are acasa contractul.

În aceeasi zi, tânarul a depus, prin intermediul mamei sale, si o cerere directorului Agentiei BCR Beclean, Mihaela Moldovan.

Rata de 600 lei la un salariu de 350 lei

Andrei Fustos a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca el nu a încheiat niciun contract pentru vreun împrumut bancar. Acesta, si-a adus aminte ca anul trecut a avut intentia sa faca un împrumut bancar, dar nu la BCR, ci la Banca Transilvania. În acest sens, Fustos a început demersurile, iar primul lucru pe care l-a facut a fost sa solicite de la conducerea SC Purcsa Prod SRL completarea adeverintei tip, obtinuta de la Banca Transilvania. Numai ca, în momentul în care a rugat-o pe contabila firmei, Sofrone Gabriela, sa îi completeze adeverinta cu pricina, aceasta, potrivit spuselor lui Fustos, i-ar fi sugerat sa faca împrumutul la BCR Beclean, deoarece acolo ar fi putut rezolva mai usor. Întrucât tânarul a refuzat “oferta”, acesta nu a mai primit adeverinta, desi a asteptat-o mult si bine. Mai mult, încercând sa ia niste produse electrocasnice de la un magazin din Beclean, în rate, nu i-a fost aprobata cererea de catre firma respectiva, dar fara a i se da o explicatie. Toate acestea nu i-au dat de gândit la acea vreme, însa toate aceste elemente s-au legat abia acum. Ceea ce nu stie înca Andrei Fustos, este cine ar fi putut face acel împrumut în numele sau. Stie însa cu certitudine ca la fosta sa firma mai exista cel putin un caz, dar situatia este putin diferita. O fosta colega de serviciu i-ar fi povestit ca a facut un împrumut bancar pentru cinvea mai sus pus din SC Purcsa Prod SRL, dar fara a-i divulga numele celui sau celei pentru care a facut aceasta binefacere.

Un alt element în favoarea lui Andrei Fustos este rata lunara pe care acesta ar fi trebuit sa o plateasca la BCR, potrivit extrasului de cont – 600 lei. Pentru a i se stabili drept rata o asemenea suma, Fustos ar fi trebuit sa aiba un salariu destul de bun care ar fi depasit media pe economie ori el avea doar salariul minim pe economie, care anul trecut era de 350 lei net.

A depus plângere

Pentru a lamuri hatisul acestui caz si mai ales sa descopere cine a întocmit actele pentru a împrumuta bai în numele sau, Andrei Fustos a depus o plângere penala la Pechetul de pe lânga Judecatoria Beclean. Dosarul a ajuns pe masa politistilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au demarat actele premergatoare urmaririi penale. Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean, inspector Raluca Moldovan a declarat ca “ancheta este în faza verificarilor si deocamdata nu s-a început urmarirea penala împotriva nimanui”.

Legat de acest caz vom reveni cu mai multe amanunte.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here