Executivul a adoptat la începutul acestei săptămâni normele metodologice de aplicare a ultimelor modificări aduse de Guvern Codului Fiscal, prin OUG nr. 58/2010.
Baza de impozitare a fost extinsă prin sistemul de impunere a persoanelor plătite prin drepturi de autor. Potrivit Hotărârii de Guvern, persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv, de venit – lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional, datorează contribuţii individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate.

Potrivit Ministrului Muncii, Mihai Şeitan, în varianta finală a actului normativ a fost mai bine definit modul de încasare a veniturilor din activităţi independente.
„În ultima variantă a normelor s-au definit mai exact drepturile de autor ocazionale ca fiind cele plătite periodic şi repetitive, adică lunar, trimestrial sau semestrial”, a spus ministrul Muncii.

Banii jos!

Mihai Şeitan a explicat că cei care încasează ocazional drepturi de autor şi nu au carte de muncă vor plăti contribuţii sociale anual în limita plafonului de cinci salarii medii brute pe economie, iar cei care încasează drepturi de autor ocazional şi au carte de muncă nu plătesc contribuţii sociale. „Drepturile de autor în orice situaţie se plătesc, fie că sunt acoperite alături şi de un salariu, fie că nu sunt acoperite, fie că sunt periodice, fie că sunt ocazionale şi se referă la o creaţie oarecare, sunt în continuare admise. Singura problemă este că în cazul în care există repetitivitate, aceste elemente să fie considerate venituri de natură salarială, dar nu trecute ca salarii, şi să se plătească aceste contribuţii”, a afirmat ministrul Muncii.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar de către plătitor şi beneficiar. În situaţia persoanelor care realizează lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv şi care au carte de muncă, se datorează contribuţii de şomaj, pensii şi sănătate în limita a cinci salarii medii brute pe economie. În situaţia persoanelor care nu realizează lunar venituri de natură profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate anual, din toate sursele de venit, dacă acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie. „Nu se percep contribuţii pentru persoanele angajate cu carte de muncă şi care realizează venituri ocazionale din drepturi de autor”, a precizat ministrul Muncii.

Totul e în ceaţă

Pe de altă parte, Guvernul nu are o viziune clară asupra sumelor care vor fi adunate la buget în urma impozitării drepturilor de autor.
Foarte multe voci susţin că impozitarea drepturilor de autor sunt o „dedicaţie” pentru jurnalişti venită din partea Guvernului, cu atât mai mult cu cât acesta nu a reuşit să explice de ce este nevoie să impoziteze drepturile de proprietate intelectuală.
Prin Ordonanţa de Urgenţă 58/2010, Guvernul Boc a decis, în 26 iunie, ca orice venituri de natura profesională, altele decât cele salariale, să fie impozitate suplimentar. De asemenea, plafonul neimpozabil a fost micşorat de la 40% la 20%. Pe lângă cele 16 procente aplicate venitului rămas, persoanele care sunt plătite cu drepturi de autor vor plăti contribuţii de asigurări sociale individuale, de 16,5%. Aici intervin însă o serie de necunoscute, fiindcă în normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă se precizează ca autorii pot opta să nu fie plătiţi în fiecare luna, ci o dată la două sau trei luni.
Prin urmare, actul normativ a fost extrem de criticat, întrucât prevederile sunt confuze şi lasă loc la interpretări, dar Executivul a dat asigurări ca situaţia va fi clarificată în momentul apariţiei normelor de aplicare a OUG, ceea ce nu s-a întâmplat. Normele de aplicare elaborate de Ministerul de Finanţe şi dezbătute în şedinţa de guvern care a avut loc pe 2 august sunt la fel de ambigui. „Măsurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, iar multe dintre ele sunt inaplicabile. Această nesiguranţă fiscală nu face decât să înrăutăţească situaţia economică a ţării şi să ne pună într-o stare de inferioritate faţă de ţările din jur”, a spus, luni, preşedintele PSD, Victor Ponta.

Guvernul va fi acţionat în judecată

Cei care vor plăti în mare parte astfel de impozite pe drepturi de autor sunt jurnaliştii. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind susţine, prin intermediul uni comunicate de presă, că strategia de apărare adoptată de CSAT împotriva presei începe să dea roade şi să fie aplicată chiar de către Guvern. Mai mult decât atât, Executivul a încălcat regulile privind dialogul social odată cu adoptarea noilor norme metodologice de aplicare a OUG 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, norme care, în opinia MediaSind pun pe butuci industria de media şi care afectează, în mod grav, libertatea de exprimare.
Potrivit sursei citate, modificările aduse Codului Fiscal prin introducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) pentru contractele de drepturi de autor creează posibilitatea impozitării duble a actului de creaţie, atât pe contracte individuale de muncă, cât şi pe contracte de drepturi de autor.
Reprezentanţi ai organizaţiilor din mass-media şi ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) au făcut o serie de propuneri Executivului, propuneri care nu au fost luate în seamă, scrie MediaSind în comunicat. Astfel, în urmă cu câteva luni, s-a convenit cu ministrul Muncii să se plătească CAS doar pentru persoanele care nu au un contract individual de muncă, iar această măsură să producă efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2011. Cu toate acestea Guvernul nu a ţinut cont de aceste negocieri, încălcând procedurile privind dialogul social.
La şedinţa Comisiei de Dialog Social ce a avut loc în data de 30 iulie a.c. la Ministerul Finanţelor Publice, partea guvernamentală a respins argumentele prezentate de reprezentanţii CSDR mandataţi să prezinte doleanţele membrilor afiliaţi la confederaţie – FRJ MediaSind, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare, Federaţia Sindicatelor Democratice din Cultură, etc. – deşi aceştia au demonstrat rezultatul dezastruos generat de aceste decizii luate în pripa: plata dublă a CAS-ului, remunerarea exclusivă a angajaţilor în baza unui contract de drepturi de autor care duce la neprotejarea acestora de către legislaţia muncii, imposibilitatea aplicării clauzei de conştiinţă în cazul jurnaliştilor, limitarea libertăţii de exprimare etc.
Nu doar jurnaliştii vot fi afectaţi de aceste măsuri, ci şi angajaţi din învăţământ, cultură, cercetare – proiectare sau sănătate.
Potrivit aceluiaşi comunicat de presă al MediaSind, în loc să găsească soluţii la aceste grave probleme, reprezentanţii Guvernului au ales să falsifice rezultatul negocierilor. „Minuta încheiată după şedinţă de la Ministerul Finanţelor Publice nu corespunde realităţii deoarece concluzionează că partenerii sociali au fost de acord cu promovarea proiectului Hotărârii de Guvern, deşi reprezentanţii CSDR au părăsit sala în semn de protest faţă de comportamentul abuziv al părţii guvernamentale. Din păcate, în dispreţ faţă de lege şi cu acordul unor confederaţii patronale şi sindicale, nici Consiliul Economic şi Social nu a acceptat să amâne avizarea proiectului de HG, astfel încât partenerii sociali să elimine aberaţiile prezente în document.
Având în vedere aceste încălcări ale legislaţiei, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cu sprijinul organizaţiilor la care este afiliata – Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor – va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.