Imagini revoltătoare au fost surprinse de un fotograf în Delta Dunării. Bărbatul a observat cum o ambarcaţiune cu pasageri, probabil turiști, s-a apropiat foarte mult de un stol de pelicani. Specialiştii avertizează că astfel de evenimente sunt periculoase deoarece pot determina păsările sa plece din Delta Dunării. Am discutat despre acest incident cu Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

O persoană a surprins în urmă cu câteva zile o serie de imagini din care rezultă că o barcă lovește în plin un stol de pelicani din Delta Dunării. Imaginile au fost postate pe Facebook de Marian Strinoiu, cu următorul text: „Un om fără suflet, care ar trebui tras la răspundere”.

Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sunt mai multe lucruri în neregulă. Este una dintre problemele cu care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des. Operatorii – își spun dumnealor de turism, dar acesta nu se poate numi turism – doresc să îi ducă pe turiști într-o așa-zisă vizitare a Deltei în regim extrem de alert. Adică în câteva ore să vadă absolut tot și să le ofere și posibilitatea unei fotografii nemapomenite. Adică îi duc cât mai aproape de păsări.

Am transmis solicitări societății care deține ambarcațiunea să se prezinte cu absolut toate documentele. În momentul în care se vor prezenta, ei trebuie să prezinte o autorizație a acelei ambarcațiuni. Aceasta nu poate circula fără să aibă o autorizație, un permis. Dacă nu există nici acest permis vă dați seama că abaterea este extrem de gravă.

Ar trebui să ne educăm – pe noi înșine, pe agenții economici, pe turiști… Totuși, într-o rezervație a biosferei trebuie să protejăm ce are rezervația mai de preț.

Dacă noi le perturbăm locurile – de cuibărire, de hrană, de odihnă, atunci este clar că am distrus echilibrul. Odată distrus echilibrul, pe perioadă lungă, efectele pot fi cele mai grave.

Detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here