Iluminatul eco mai asteapta in Bistrita-Nasaud!
Primarul Cretu vrea sa dea 1,25 milioane de euro pentru zece strazi

Pentru a reduce costurile cu iluminatul public al orasului, primarul Ovidiu Cretu a demarat un proiect ecologic prin intermediul caruia pe zece strazi noi din municipiu sa fie instalati 168 de stalpi fotovoltaici. Valoarea investitiei este preconizata la peste un milion de euro, insa abia a fost adoptat studiul de fezabilitate.
Si in alte zone ale judetului Bistrita-Nasaud exista astfel de proiecte eco pentru iluminat stradal si nu numai, insa va mai dura ceva timp pana ca ele sa devina realitate.

Practic, in cadrul demersului sunt vizate strazile din zonele noi de locuinte: Compozitorilor, Constantin Brailoiu, Dinu Lipatti, George Enescu, Sergiu Celibidache, Tudor Jarda, Gheorghe Dima, Tudor Brediceanu, Armoniei si Bella Bartok.
Valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 1,25 milioane de euro, adica 5.148.000 de lei. Potrivit documentatiei, finantarea se va face din fondurile bugetului local, fondurile bugetului central, fonduri nerambursabile sau alte fonduri cu destinatie specifica acestui tip de proiect la care se adauga cheltuielile neeligibile necesare realizarii investitiei.
In cadrul unei sedinte ordinare de Consiliu Local care a avut loc in urma cu circa doua saptamani, alesii locali au adoptat studiul de fezabilitate intocmit pentru acest proiect. Odata ce finantarea va fi obtinuta, lucrarile ar trebui sa fie gata in maximum 18 luni de la data inceperii lor.

La Bistrita exista doar un studiu de fezabilitate

Cum iluminatul stradal este foarte costisitor si anual primaria achita facturi de aproximativ 15 miliarde de lei vechi, edilul Ovidiu Cretu s-a gandit sa reduca cheltuielile si sa ilumineze eco 10 strazi din municipiu. Astfel, primarul a initiat un proiect de hotarare privind realizarea unui studiu de fezabilitate in acest sens, care a primit girul consilierilor locali de curand.
In expunerea de motive, Cretu precizeaza ca „obiectivul general strategic propus prin proiectul de investitie de catre aplicant consta in modernizarea sistemului de iluminat stradal astfel incat sa se atinga urmatoarele obiective: scaderea consumul de energie electrica aferent iluminatului public stradal, imbunatatirea calitatii iluminatului stradal si diminuarea costurilor primariei legate de factura la energie electrica pentru serviciul de iluminat”.
Practic, se propune realizarea sistemului de iluminat public pentru cele 10 strazi folosindu-se elemente de producere a curentului electric prin panouri de tip fotovoltaic printr-un sistem de producere moderna cu inmagazinarea energiei in acumulatori, prin folosirea unor lampi cu vapori de sodiu, montate pe stalpi metalici inalti de opt metri, cu o autonomie de circa trei zile, fara racordare la sistemul de furnizare al energiei electrice, fiind total independenti.
Pentru aceasta investitie ar fi nevoie de 1,25 milioane de euro, adica aproximativ 5,1 milioane de lei, iar pe langa cei 168 de stalpi ar urma sa fie achizitionate si 336 panouri fotovoltaice si 168 de acumulatori si invertori.
Utilizarea surselor de energie alternativa – solara contribuie substantial la reducerea emisiilor de CO2 si la reducerea consumurilor de combustibili conventionali. Tot in expunerea de motive se mai explica faptul ca instalatiile propuse in acest studiu corespund tuturor normelor si legislatiilor in vigoare din punct de vedere tehnic si al materialelor utilizate.
Cat despre durata realizarii investitiei, aceasta este de 18 luni de la data inceperii lucrarilor. Un astfel de stalp ecologic a fost montat anul trecut in zona casei memoriale a lui Andrei Muresanu. Acest stalp a costat aproximativ 2.500 de euro si a fost donat de Universitatea Bloomfield din USA. Stalpul este compus dintr-un echipament format din celule fotovoltaice si acumulatori, care produc curent electric, in baza energiei solare stocate in timpul zilei.

Panouri solare si in comuna Micestii de Campie! Deocamdata teoretic

La un kilometru de satul Visuia, comuna Micestii de Campie, sapte familii locuiesc de cand se stiu intr-o zona neelectrificata. Paradoxal, una dintre aceste familii, cu trei copii – familia Stupinean – a primit in urma cu cinci ani de la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN) un tichet valoric de 200 de euro pentru a cumpara un calculator. Oamenii nu au stat pe ganduri si au profitat de ajutorul oferit de stat, insa, cum nu au curent, cei mici se limiteaza la a admira calculatorul asezat pe un dulap, intr-o cutie.
Atat ei, cat si primarul din comuna, Dumitru Bendean, au batut de multe ori la usile Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud si ale Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN) pentru a rezolva problema, insa au primit eternul raspuns – Nu sunt bani!
In primavara, edilul comunei Micestii de Campie spunea ca problema e pe cale de a fi rezolvata, in conditiile in care in acea zona urmau a fi montate panouri solare de catre o firma specializata, prin cadrul unui program finantat de Uniunea Europeana.
„Proiectul e in curs de finalizare. Au fost facute probele cu ajutorul unui generator si urmeaza sa fie aduse panourile solare”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, edilul comunei Micestii de Campie.

La Lechinta lucrurile sunt in stand-by din lipsa de bani

Pozitionarea excelenta catre soare face ca dealurile Lechintei sa fie acum o mina de aur pentru investitorii care au simtit imediat potentialul enorm al zonei. Astfel, mai multe firme si-au anuntat intentia de a amenaja aici parcuri de panouri solare.
Una dintre acestea este SC GES GREEN ENERGY SPECIALISTS SRL din Bistrita, care are in plan montarea a 5.340 de panouri fotovoltaice care permit transformarea energiei solare in energie electrica. Investitia, in valoare de 11 milioane de lei, va deservi atat comuna, cat si pe cei interesati sa cumpere curent.
Potrivit proiectului, intitulat „Parc de productie energie regenerabila solara fotovoltaica cu capacitatea de 960 kWp”, suprafata amplasamentului este de 27.500 metri patrati, iar panourile vor avea o putere totala instalata de 960 kWp, in zona cunoscuta de localnici sub numele de Ratu Mic. Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud (APM BN) a eliberat un acord de mediu pentru acest proiect.
Un alt investitor, de aceasta data din Irlanda, DayLight Energy Group, si-a anuntat si el intentia de a amenaja un alt parc solar in comuna Lechinta. Investitia se ridica la peste 6,2 milioane de euro, iar parcul se va intinde pe o suprafata de 3,4 hectare.
Primarul comunei Lechinta, Romeo Florian, spune ca deocamdata lucrurile nu stau asa cum si-ar dori.
„Firma din Bistrita nu a inceput inca lucrarile, asteptam si noi sa vedem ce se intampla. Din cate stiu eu incearca sa gaseasca finantare. Firma din Irlanda a decopertat trei hectare de teren, dar atat. Asteptam sa finalizeze lucrarile. Odata ce acestea vor fi gata, iluminatul public si tot ceea ce tine de gradinite, scoli, camine culturale din comuna noastra vor fi asigurate de ei”, a explicat edilul.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.