I-au terorizat pe bistrițeni jumătate de an! Grupare specializată în furturi din mașini, băgată după gratii

1288

Cu ceva timp în urmă, ca urmare unui val de furturi din autoturisme, case și apartamente și rămase cu autor necunoscut, poliția a dat impresia că bâjbâiește. Se pare că nu a fost tocmai așa. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reușit după 7 luni de investigații să dea de capăt unei cauze complexe și să captureze o grupare specializată în furturi de autoturisme. În urma unui flagrant, au fost reținuți trei indivizi, care au fost arestați preventiv.

În vara anului trecut, au avut loc o serie de spargeri din apartamente, case și furturi din autoturisme, iar poliția bistrițeană părea să nu găsească vinovații.

De parcă nu erau destule aspecte care puneau într-un con de umbră imaginea și activitatea poliției bistrițene, în perioada iulie-octombrie 2018, în municipiul Bistrița și-a făcut simțită prezența activitatea unei grupări infracționale organizate, extrem de periculoase, sofisticată mai ales după modul de operare: o logistică adecvată, autoturisme cu numere false, dispozitive electronice pentru bruierea telecomenzilor de la autoturisme și deschiderea ușilor acestora, mijloace de legătură, telefoane mobile de ultimă generație.

Rapid și la vedere

De la începutul declanșării cercetărilor de către judiciariști, s-a constatat că furturile din autoturisme nu erau opera unor infractori mărunți, băieți de cartier scăpați de sub controlul părinților, care vizau lucruri uitate în mașini și acționau la plesenală. Loviturile erau alese cu grijă, țintele erau studiate și documentate în baza unor informații și date obținute din proximitatea acestora, și erau în special oameni de afaceri, care din diferite motive țineau sume mari de bani în autoturisme, în zone aglomerate din municipiul Bistrița. La momentul oportun urma executarea a loviturii, una rapidă, care durade regulă câteva zeci de secunde, iar hoții se făceau nevăzuți cu sumele de bani furate.

Loviturile executate de gruparea infracțională în cauză crea impresia că aceasta își făcea de cap sub nasul polițiștilor bistrițeni. Interesant este faptul că autorii nu operau conform celebrei zicale ”noaptea, ca hoții”, ci ziua, la vedere. Mulți oameni, martori involuntari ai furturilor, habar nu aveau că sub nasul lor se comite o infracțiune. Activitățile grupului infracțional în momentul loviturii erau perfect integrate peisajului străzii, păreau activități obișnuite, fără să fie folosită violența.

Loviturile date

Prima operațiune reușită de hoții după rețeta descrisă mai sus a avut loc în data de 06.07.2018, în jurul orelor 09.00, victima fiind un mic om de afaceri din Bistrița, care și-a parcat autoturismul întru-unul din spațiile destinate acestui scop din zona Pieții Decebal, pe un loc unde de obicei își lăsa mașina când se afla în zonă. Din neatenție și grabă, omul a coborât din mașină doar câteva minute, uitând într-o borsetă banii care îi avea la el și cu care intenționa să achiziționeze materiale pentru construcția unei case. Suma de bani respectivă, una apreciabilă, aparținea de fapt fiului său, care se căsătorise cu puțin timp înainte, fiind banii primiți ca dar de nuntă.

Jaful a fost executat într-o manieră extrem de profesionistă. Mai mult ca sigur, hoții au avut informații legate de suma de bani respectivă, omul a fost probabil filat. Hoții au cunoscut locul unde afaceristul își parca autoturismul. aspecte care probabil vor fi clarificate în cursul anchetei. Astfel, o dubă condusă de unul din membrii bandei a tras în fața autoturismului parcat pentru a obtura vizibilitatea pe direcția unde se deplasase cetățeanul în cauză. În acel moment un alt individ, venind dinspre Aleea Trandafirilor a deschis fără nici o dificultate ușa din spate a autoturismului. Totul a durat circa 13 secunde. Infractorul, după ce a luat banii, s-a făcut nevăzut, iar duba care i-a asigurat protecția a demarat și a dispărut. Întregul film al jafului a fost surprins de o cameră video aflată în apropierea locului comiterii infracțiuni, imagini care au ajuns în posesia anchetatorilor.

Al doilea furt, petrecut după același mod de operare, a avut loc câteva luni mai târziu, în 10 octombrie 2018. Ținta a fost un alt cetățean din Bistrița. Locația de data asta a fost diferită, undeva în zona de la Podul Jelnii. Cetățeanul în cauză se afla în locul respectiv cu intenția de a face niște cumpărături. Avea asupra lui o sumă de circa 35.000 lei. S-a dat jos din mașină și a intrat într-un magazin, interesându-se de niște produse pe care intenționa să le achiziționeze, banii lăsându-i în autoturism. Și în acesta caz, hoții au filat victima, iar la momentul oportun au acționat.

Între timp, pe baza imaginilor video surprinse la primul furt, dar și a altor informații specifice obținute de echipa de polițiști care anchetează cazul, grupul de hoți a fost identificat, iar asupra acestora au fost întreprinse măsuri de monitorizare complexă.

A treia a fost cu ghinion! Au ajuns după gratii

Operațiunea declanșată de polițiști a avut drept scop capturarea acestora, și i-au prins în flagrant, pe când se pregăteau să dea o altă lovitură. Grupul a fost reținut în momentul în care erau pe punctul să fure altă sumă de bani consistentă din autoturismul unui alt cetățean. Unul dintre hoți a fost reținut la fața locului, iar ceilalți doi au fost prinși în apropierea orașului Beclean, pe când încercau să fugă. Doi dintre hoți erau din județul Mureș, iar celălalt din Timiș.

În aceeași zi, anchetatorii au efectuat și două percheziții domiciliare, ocazie cu care au ridicat sume de bani în lei și valută, dar și o armă neletală din categoria celor supuse autorizării, cu gaz.

Drept urmare, cei trei hoți – Ferencz Menyhart, Viorel Truță și Dorin Socaciu – , acuzați de furt calificat și tentativă de furt calificat, au fost duși în fața instanței Judecătoriei Bistrița cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care de altfel a și fost admisă.

Cei trei inculpați au contestat măsura preventivă, joi, 31 ianuarie, la instanța superioară, Tribunalul Bistrița-Năsăud, dar fără succes, astfel că vor sta pentru următoarele 30 de zile după gratii.

Doru Costin

1 COMENTARIU

  1. Parca vad ca procurorii lui ” sesizarea din oficiu „… or sa le dea drumul… ptr ca or sa inteleaga domniile lor, ca ” nu sunt periculorsi „… si ca… ” pot fi cercetati si in stare de libertate „… ( vezi doamne , saracutii de ei ) , asa cum am vazut de atatea ori , alte cazuri similare si pana se termina „cercetarile „( cica ) aia-si vad de treaba in continuare … ori sunt ” plecati din tzara „… si… ” mai prinde orbul si scoate-i ochii „…
    Hotzul, talharul, criminalul… etc. etc. etc. ARE DREPTURI … dar PAGUBITUL SI VICTIMA INFRACTIUNII … doar ” dreptul de a se plange ” si ” mucles „… !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here