În toamna anului trecut, Tribunalul Specializat Cluj a hotărât că Marius Cotor se face responsabil de frauda de acum câțiva ani de la Leoni și trebuie să scoată din buzunare un 39 de milioane de euro. Într-un material anterior v-am arătat cum argumenta Leoni cererea în judecată, iar acum vă prezentăm pe ce s-au bazat judecătorii când au dat dreptate producătorului neamț.

În ediția precedentă, Gazeta de Bistrița vă prezenta argumentele celor de la Leoni pe care au mizat în procesul de la Tribunalul Specializat Cluj, acolo unde au cerut fostului director general daune de aproape 40 de milioane de dolari, în contul fraudei din 2016.

Cele aproape 40 de milioane de dolari au dispărut la mijlocul lui 2016. Directorul financiar al filialei bistrițene a Leoni, Carmen Marica a fost contactată pe numărul de telefon de birou de către o persoană care pretindea că e Dieter Belle, director executiv al Leoni AG (firma mamă din Germania).

Acesta i-ar fi cerut să transfere mai multe sume de bani către mai multe societăți comerciale localizate în Hong Kong. Sumele respective ar fi reprezentat contravaloarea unei presupuse achiziții ce urma să fie efectuată de către Leoni AG.

Carmen Marica îi ținea locul lui Cotor Marius, director general la acel moment, acesta fiind în concediu de odihnă. Carmen Marica, director financiar la acel moment ar fi fost sfătuită de persoana care se afla la celălalt capăt al telefonului să păstreze confidențialitatea informațiilor. Acesta ar fi fost motivul pentru care Carmen Marica nu l-ar fi informat nici măcar pe Marius Cotor de transferuri.

16 viramente au fost efectuate în perioada 21 iulie -10 august, în sumă totală de 39.552.000 de euro către Oulong International Trading Co Limited și Hongsheng Limited.

Cotor și Marica, concediați la scurt timp

La scurt timp, Leoni i-a concediat pe Carmen Marica, cea care a făcut transferurile și Marius Cotor, superiorul său considerat și responsabil de fraudă ce către Leoni, pentru că, spun nemții n-ar fi respectat protocoalele.

Reprezentanții Leoni au susținut la proces că dacă Marius Cotor ar fi acționat ca un administrator „prudent și diligent”, frauda nu ar mai fi fost comisă. Cotor ar fi trebuit, în viziunea Leoni, să supravegheze activitatea angajaților, să implementeze o politică antifraudă, să instruiască angajații societății cu privire la regulile antifraudă și să obțină aprobarea Adunării Generale a Asociaților pentru delegarea atribuțiilor sale pe durata vacanței, în calitate de director general.

Marius Cotor s-a judecat cu cei de la Leoni, contestând decizia de concediere. Mai mult, la proces fostul director general a cerut inclusiv sumele ce trebuia să le primească pentru performanță, specificate în contractul semnat cu companie.

La mijlocul anului 2019, Curtea de Apel Oradea le dă dreptate celor de la Leoni și menține decizia dată de Tribunalul Maramureș. Judecătorii maramureșeni mențineau, în 2018 decizia de concediere a celor de la Leoni.

Se pare că Marius Cotor nu s-a oprit aici și a cerut revizuirea sentinței date de Tribunalul Maramureș și menținută de Curtea de Apel Oradea. Noul proces a fost înregistrat la final de 2021, după ce Tribunalul Specializat Cluj a venit cu sentința prin care îl obligă pe Cotor să plătească un prejudiciu de 39 de milioane de euro. Procesul prin care se cere revizuirea sentinței se judecă la Tribunalul Sălaj.

Cât a cântărit decizia din 2019 a Curții de Apel Oradea

Se pare că Tribunalul Specializat Cluj s-a bazat în mare măsură pe decizia dată de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, în 2019.

„Prin decizia civilă din 4 iunie 2019, dată de Curtea de Apel Oradea s-a reținut în legătură cu vinovăția pârâtului că, în calitate de director general acesta avea obligația de supraveghere și control a Departamentului Financiar, de a verifica plățile efectuate, de a stabili proceduri care să garanteze securitatea transferurilor bancare, de a-i instrui pe subordonații săi în acest sens, motiv pentru care apărarea că nu a fost responsabil direct de transferul succesiv, fraudulos, a unor sume de bani din contul angajatorului este nerelevantă și nu poate fi primită. În calitate de manager general, acesta avea obligația de a lua toate măsurile, de a-și supraveghea și instrui subordonații pentru ca activitatea economică a angajatorului să nu fie perturbată, iar faptul că nu și-a îndeplinit aceste atribuții, astfel cum erau prevăzute în contractul de muncă și regulamentele interne ale pârâtei îi este direct imputabil apelantului”, notează Tribunalul Specializat Cluj, în motivarea sentinței.

Judecătorii mai spun că vinovăția lui Cotor este determinată de neîndeplinirea de către acesta a atribuțiilor de control, coordonare și supraveghere a departamentului financiar, aflat în subordinea sa, omisuni care ar fi determinat prejudicierea companiei la care lucra. Mai mult, aceștia susțin că Cotor nu poate pune în discuție ceea ce o instanță, și anume Curtea de Apel Oradea, a stabilit deja.

„Prin urmare, în condițiile în care au fost analizate de către o instanță competentă toate condițiile răspunderii patrimoniale din perspectiva codului muncii, concluziile acestei analize se impun cu autoritate de lucru judecat în prezenta caută, astfel că, în acest dosar instanța nu este în măsură să reanalizeze aspecte tranșate definitiv. Pârâtul (n.r. – Marius Cotor) nu mai poate pune în discuție, în cadrul prezentului proces, ceea ce o primă instanță a rezolvat deja, astfel că, în prezentul litigiu, nu numai că nu se pot relua dezbaterile asupra acestor aspecte ce țin de răspunderea patrimonială a pârâtului întemeiată pe prevederile Codului Muncii, dar instanța este obligată să țină seama de ceea ce s-a tranșat jurisdicțional”, se mai arată în motivarea sentinței date în toamna anului trecut de Tribunalul Specializat Cluj.

Judecătorii au respins însă cererea Leoni AG (adică a firmei mamă), care solicita lui Marius Cotor plata sumei de 4,6 milioane de euro. Această sumă reprezenta, potrivit Leoni, contravaloarea investigației interne asupra circumstanțelor Fraudei Directorului Executiv Fals, precum și evaluările juridice aferente: „Instanța o va respinge, având în vedere că respectivele sume au fost avansate de către reclamantă, de Leoni AG, iar cererea de chemare în judecată față de aceasta s-a respins”.

Într-un final, judecătorii au stabilit că Marius Cotor trebuie să plătească companiei Leoni Wiring Systems România SRL suma de 33.646.659 de lei, cu titlu de prejudiciu.

Aceasta nu este însă o decizie definitivă și a fost deja atacată de Zurich Insurancen Ple Niederlanssungfur Deutschland Global Corporate Germany, care are calitatea de intervenient în acest proces.

În urma acestei fraude considerate una dintre cele mai mari din Europa din ultimul deceniu, Leoni a reușit să recupereze o parte infimă. În total, Leoni a reușit să recupereze mai puțin de un milion de euro, din cele 40 de milioane de euro evaporate, și asta în decurs de 3 ani (perioada 2017-2019).

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.