După mai bine de o lună și jumătate în care a fost închis, Hotel Metropolis își redeschide porțile, cu administrator nou. Este vorba despre o firmă administrată de un apropiat al familiei Chifa, cu care aceasta s-a asociat în mai multe SRL-ul. Deși administrator este Emil Horga, de angajări și alte chestiuni organizatorice pare să se ocupe tot Radu Chifa, unul dintre proprietarii Grupului Metropolis.

Singurul hotel de 5 stele din Bistrița a avut zăvorul pus mai bine de o lună și jumătate. Situația a fost atât de tragică, încât hotelul din parc a rămas inclusiv fără utilități, mai exact fără curent și gaz. Se pare că familia Chifa nu lasă „perla” Grupului Metropolis să moară, iar de redeschiderea unității de cazare se ocupă un apropiat al lui Radu Chifa.

De curând s-a anunțat redeschiderea hotelului și preluarea în administrare a acestuia de către SC Exclusive Business Express SRL, care are momentan calitatea de chiriaș. Noul administrator dă vina pentru situația creată pe administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea.

„După 48 de zile, în care hotelul a fost închis din motive tehnice (lipsa utilități – curent și gaz – ce nu au fost achitat de către „reprezentanții în funcție”, administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea și „Administratorul judiciar” Șoiman Rodica), firma Exclusive Business Express SRL a reușit, în calitate de chiriaș, să redeschidă publicului hotelul de 5 stele. Motivele tehnice au fost rezolvate prin preluarea/plata datoriilor la utilități de către noul chiriaș”, se arată într-o informare trimisă presei locale.

În aceeași informare, noul administrator mai spune că va continua prestarea serviciilor hoteliere la aceleași standarde de calitate și că a fost deja angajat un bucătar cu atestat de master-chef. Personalul deja angajat va beneficia de cursuri de perfecționare și calificare la locul de muncă în perioada următoare.

SRL-ul angajează manager recepție, recepționer, manager restaurant, șef sală, ospătari, barman, bucătar, manager tehnic, personal întreținere și reparații, departament vânzări, manager housekeeping, cameristă.

SRL-ul administrat de cineva, controlat de altcineva?!

Exclusive Business Express, SRL-ul care a preluat hotelul a fost înregistrat în 2019 și este administrat de Emil Horga, un apropiat de-al familiei Chifa. Ei bine, în spate s-ar afla tot familia Chifa, deși în acte apare altcineva. Inclusiv în informarea trimisă presei, apare ca persoană de contact pentru angajări și alte informații de genul Radu Chifa.

De altfel, Exclusive Business Express „derivă” din Metropolis Transilvania Group SRL, care derivă din Metretail Rent SRL, fondat de Chifa Dora Andreea și Barna Ioan Adrian. Chifa Dora Andreea este nimeni alta decât fiica lui Radu Chifa.

Emil Horga, administratorul firmei care a preluat Hotel Metropolis mai administrează și Phoenix Euro Buildings SRL, unde asociată este Dora Chifa. Aceasta are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Problemele Metropolis Grup datează de ani buni

Problemele celor doi administratori ai Metropolis Grup, Petru Rus, decedat în 2020 și Radu Chifa, au început în urmă cu câțiva ani buni, cu datorii uriașe. În 2017, în încercarea de a scăpa de executările silite demarate de ANAF, Metropolis Grup a cerut în instanță intrarea în insolvență, iar un prim pas a fost suspendarea executărilor silite.

Inclusiv Hotel Metropolis a fost scos la vânzare în 2017, însă procedura a fost stopată tocmai de intrarea în reorganizare. Pe atunci, datoriile celor de la Metropolis erau de aproape 70 de milioane de lei. La final de 2020, acestea au ajuns la 71,2 milioane de lei. Doar ANAF are de recuperat de la Metropolis peste 20 de milioane de lei, sumă ce reprezintă 23,29% din masa credală.

Reprezentanții Metropolis au scos la vânzare un apartament din cadrul hotelului, cu 6 camere și dependințe, aflat la etajul al treilea al clădirii. Acesta a fost evaluat la 430.000 de euro, însă a fost în cele din urmă vândut cu peste un milion de euro, la final de 2021. Cel care a pus mâna pe apartament este Alexandru Darius Simionca, de la Îndemânarea Construct.

În urma vânzării 700.000 de euro au mers direct în conturile ANAF, iar cu restul banilor 235.000 de euro s-au achitat datoriile acumulate la furnizorii de utilități și servicii

Jocul de Bingo le-a distrus afacerea

Se pare că toate probleme Grupului Metropolis au pornit de la jocul de bingo televizat. În 2012, Antena 1 suspenda Super Bingo Metropolis, după ANAF retrăgea licența de funcționare a SRL-ului bistrițean:

„Am retras licența de funcționare a societății organizatoare a jocului Bingo Metropolis, după ce această firmă a înregistrat debite neachitate la bugetul de stat”, preciza la acea dată Sorin Blejnar.

Se pare că la acea dată Phoenix Games SRL avea datorii la Finanțe de 1,2 milioane de euro. Tot la acea vreme, SRL-ul datora Primăriei Bistrița 36.000 de lei și Primăriei Târgu Jiu aproape 60.000 de lei. Foștii angajați aveau și ei de recuperat de la firmă peste un milion de lei. Datoriile totale ajungeau la 13,8 milioane de lei.

În 2017, Chifa și Rus încearcă să reînvie jocul de Bingo, pe care-l numesc Uniplay Show. Acesta a fost găzduit tot de Antena 1, însă n-a avut viață lungă. Mai exact aceasta a funcționat doar 4 ediții.

Se pare că de această dată Antena 1 a luat decizia de a suspenda emisiunea concurs, întrucât audiența era foarte mică. După doar 4 ediții, prezentatorul Horia Brenciu a fost înlocuit cu Țociu și Palade, iar mai apoi CNA a blocat spoturile publicitare ale emisiunii.

Din nou, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a revocat și licența firmei Monte Calm Play SRL, care organiza emisiunea Uniplay Bingo. Deznodământul a fost același: angajați neplătiți, câștigători care nu și-au văzut premiile.

„Ca urmare a verificărilor de specialitate efectuate de Direcția Generală de Supraveghere și Control a ONJN, precum și a faptului că societatea Monte Calm Play SRL a fost sancționată în mod repetat pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, Comitetul de Supraveghere a ONJN a decis revocarea licențelor de organizare pentru activitățile de bingo televizat și slotmachines deținute de societatea în cauză”, spunea la acea dată ONJN, într-un comunicat de presă.

Societatea comercială a fost amendată de 3 ori din cauza faptului că nu a plătit premiile câștigate de participanții la acest joc. Unii dintre cei care nu și-au văzut banii au încercat să pună mâna pe premii cu ajutorul instanței, iar alții au mers mai departe și au depus plângeri penale pe numele reprezentanților SRL-ului.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here