În anul 2020, la nivelul HoReCa a fost înregistrată o scădere cu 80% a afacerilor față de anul 2019. 40% dintre firme și-au suspendat activitatea. 30% din vânzările totală din acest domeniu sunt în Capitală, informează alephnews.ro.

Criza covid a afectat puternic HoReCa

„Situația la noi în sector este dramatică. După mai bine de 7 luni de la declanșarea pandemiei, vedem că toate resursele pe care mai stăteau operatorii din turism s-au terminat.

Circulația turistică este la cote extrem de reduse, poate chiar zero. Și atunci, șansele de a supraviețui stau într-un eventual ajutor de la stat, o susținere de la autorități.

Autoritățile, din punctul nostru de vedere, ar trebui să gândească urgent un fel de plan Marshall, un plan de restart al turismului și cât mai repede”, a explicat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

„După ce în prima fază a fost un val de concedieri și oamenii au intrat în șomaj, în faza a a doua unitățile vor fi închise. Ulterior, la vară, să deschidă cei care mai au resurse sau încredere să facă ceva.

Ne uităm foarte atent la ce fac alte state. Dacă au planuri de sprijin din partea statului. În mare parte au, dar peste tot situația e dramatică. Pentru că nu poți rezista 8 – 12 luni fără niciun fel de încasări sau încasări la nivelul de 5 – 10% din anul anterior”, a explicat Călin Ile.

Când își va reveni HoReCa

„Undeva în 2023 vom reveni, cu speranța ca în 2024 să revenim la nivelul din 2019. Dacă nu luăm măsuri urgente, putem să spunem că am pierdut 10 ani din evoluția sectorului. O evoluție bună în ultimii trei ani. 2016 – 2019 a fost o perioadă bună, dar aruncăm la gunoi această evoluție pentru că ne întoarcem cu 10 ani în urmă dacă nu luăm repede măsuri”, a mărturisit Călin Ile președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

Citește integral AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here