Harta criminalităţii în România! Vezi ce loc ocupă Bistriţa-Năsăud în clasament

966

În ultimii douăzeci de ani, rata criminalității s-a redus la mai bine de jumătate din valoarea maximă înregistrată la sfârșitul anilor ‘90. Factorii socio-economici au influențat puternic evoluția ratei criminalității din România. O treime din județele României au cunoscut o evoluție sinuoasă a ratei criminalității, cu un ecart foarte mare între valoarea minimă și valoarea maximă înregistrate într-un interval de timp redus.

Potrivit unei analize realizată de Cotidianul.ro, judeţul Bistriţa-Năsăud se află pe locul 15 în clasament.

Publicaţia mai sus amintită a realizat o analiză amplă a criminalității înregistrate în fiecare județ al României, pornind de la informațiile furnizate de Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit INS, rata criminalității reprezintă numărul persoanelor condamnate definitiv la 100.000 de locuitori. Dacă în 1998 lider în topul criminalității era județul Mehedinți, în 2016 primul loc a fost ocupat de Tulcea.

După douăzeci de ani, harta criminalității arată radical diferit, polii criminalității concentrându-se în sudul și estul țării. Transilvania și-a menținut evoluția echilibrată a ratei criminalității, menținându-se de-a lungul a două decenii în topul cu cea mai mică rată a criminalității.

În estul țării sunt câteva județe care atrag atenția prin creșterea ­accelerată a ratei criminalității: Vaslui, Vrancea, Brăila și Tulcea, care ocupă și locul întâi în ­clasamentul național în 2016.

În ceea ce priveşte rata criminalităţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit  Cotidianul.ro, aceasta a înregistrat o scădere constantă în ultimele două decenii, ajungând la 183 de condamnări la 100.000 de locuitori în 2016, de mai bine de două ori mai puţine faţă de anul 1998.

Cu toate acestea, judeţul a urcat până pe locul 15 în topul judeţelor cu cea mai mare rată a criminalităţii, în condiţiile în care acesta se afla pe locul 28 la începutul perioadei analizate.

Mai multe despre acest subiect, citiţi AICI.

Harta interactivă a criminalității din România este disponibilă pe www.cotidianul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here