Guvernul vinde ungurilor energie, ei ne dau promisiunea unui tren

93

Guvernul a parafat, cu ”batista pe ţambal” vânzarea gazelor româneşti din Marea Neagră către firme din Ungaria. În acelaşi timp, întâlnirile dintre Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul lui maghiar, Peter Szijjarto au beneficiat din plin de publicitatea mass-media, subiectul central fiind proiectul unui tren de mare viteză care să lege Cluj Napoca de Budapesta, parte din investiţie fiind suportată şi de Guvernul Ungar.

 

La mijlocul acestei săptămâni, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe a declarat că OMV a pierdut licitaţia pentru transportul de gaze din Marea Neagră în Ungaria, dar că există alte trei firme maghiare care au fost înscrise la licitaţie.

Pe data de 5 februarie, agenţia ungară de presă MTI a transmis faptul că mai multe companii din Ungaria au rezervat întreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leagă România şi Ungaria, citându-l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Potrivit acestuia, începând din anul 2022, mari cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei.

„Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia”, a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.


Citeşte mai multe detalii despre acest subiect în ediţia tipărită a Gazetei de Bistrita

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here