Pe lista proiectelor de investiţii în turism a Guvernului Grindeanu, judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă, aparent, un loc fruntaş. Spre deosebire de judeţe precum Gorj sau Cluj unde au fost incluse câte două-trei obiective în care Guvernul să investească, la noi planul include nu mai puţin de şase obiective.

 

Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre discutată în şedinţa de la începutul lunii august, Programul Multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Programul Multianual, denumit „Master-Planul investiţiilor în turism”, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică.

De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism şi o direcţionare eficientă a investiţiilor publice, dezvoltarea unei reţele de destinaţii turistice competitive pe plan internaţional, valorificarea durabilă a specificului local şi a elementelor de identitate naţională prin turism şi promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

 

Judeţul Bistriţa-Năsăud luat în vizor la fonduri

Printre investiţiile pentru care Guvernul Tudose se laudă că va aloca fonduri se numără şi Domeniul schiabil Valea Sălăuţei. Nici Băile Figa nu au rămas de remarcate. Masterplanul cu investiţii include o extindere turistică la Băile Figa pentru un SPA şi totodată un Centru Medical de tratament.

La Rodna, cei de la Minister au luat în vizor alocarea de fonduri pentru reabilitarea şi dezvoltarea Domeniului Schiabil Valea Vinului. Aceste investiţii au fost luate în calul pentru a creşte judeţul pe plan turistic şi implicit bugetul acestuia.

sangeorz bai

Proiect interactiv în ”ograda” lui Ogâgău

Cu toate că face parte din PNL şi nu formaţiunea ce se află la putere, primarul oraşului Sîngeorz Băi, Traian Ogâgău figurează în planul Guvernului cu două investiţii interactive.

Pe lista oficială a proiectelor luate în vizor spre finanţare Sîngeorz Băi apare cu două obiective: ”Parc de aventuri” şi construirea unui ”Sat de vacanţă”.

„Nimeni nu m-a întrebat nimic despre aceste proiecte. M-am trezit cu ele şi credeţi-mă că aş fi cel mai fericit să fie realizate. Dar nimeni nu  ne-a întrebat sau informat unde vor fi amplasate şi ce demersuri să facem mai departe. A venit o doamnă de la ministerul Turismului la Colibiţa şi am discutat cu ea cerându-i mai multe explicaţii despre aceste proiecte şi mi-a spus «deocamdată avem timp, momentan obiectivele acestea sunt poveşti frumoase». Nu vreau să fiu să fiu înţeles greşit, suntem mai mult decât deschişi pentru realizarea acestor investiţii, mai ales dacă beneficiul major ar fi pentru comunitatea din SîngeorzBăi, însă nu există un plan pus la punct sau asigurări din partea Guvernului că îşi duc la bun sfârşit cele anunţate în Masterplan”, declară primarul Traian Ogâgău.

Cu alte cuvinte, există şanse ca Masterplanul cu investiţiile sale să nu fie decât un basm, iar cei ce vor avea de suferit în urma neîndeplinirii celor spuse de guvernanţi sunt primarii din teritorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here