În dosarul în care sunt judecați Alina Monda, Claudiu Virgil Coman, Cornelia Baciu și Carmen Cucolaș-Iedean, au fost audiați o serie de martori. Printre aceștia se află și două persoane pe care Cornelia Baciu le-a convins să preia trei societăți comerciale, prin intermediul cărora grupul infracțional și-a făcut mendrele. Pe unul dintre martori, ca să îl poată controla, Baciu îl alimenta zilnic cu câte două sticle de brandy.

Doi dintre martorii audiați de instanță la ultimele termene au fost audiați și în vara anului trecut. Însă a fost nevoie se pare de oarecare completări.

Unul dintre martorii care au fost audiați de instanță este Georgeta Bucunea, care multă vreme a cunoscut-o pe Cornelia Baciu sub numele de Ana Moldovan.

Astfel, în 2010, conform procurorilor, inspectorii fiscali au început să verifice activitatea Dalmera Construct SRL din Ocniţa şi încet, încetau descoperit toate artificiile la care au apelat Monda şi Coman, cu ajutorul Corneliei Baciu în principal, pentru a face rost de bani. După câteva verificări încrucişate cu alte firme ale căror nume apăreau pe facturile Dalmera Construct cei de la Finanţe și-au datseama că de fapt acolo totul era de ordin penal şi drept urmare, în octombrie 2010, au depus o plângere penală la Parchet pe numele firmei lui Monda şi Coman.

Deși știa că nu vor veni zile bune, Coman, ajutat de Cornelia Baciu, a încercat să înstrăineze Dalmera Construct SRL, însă în acelaşi timp acesta voia să deţină controlul prin utilizarea actelor false în ideea de a face rost de bani mai departe. Doar providenţa a ajutat-o pe cea care a preluat SRL-ul să nu fie și ea în boxa acuzaţilor.

Baciu s-a împrietenit cu Bucunea, apoi a vrut să o fraierească! Nu i-a mers

Potrivit actelor de la dosarul cauzei, Coman a înstrăinat, la finele anului 2010, Dalmera Construct SRL unei bistriţence – Georgeta Bucunea, pe care Cornelia Baciu o cunoscuse în vara aceluiaşi an prin intermediul concubinului acesteia. Bărbatul mai fusese căsătorit şi o ştia de câţiva ani pe Baciu, însă sub alt nume: Ana Moldovan. Într-o bună zi i-a prezentat-o pe “Ana” iubitei sale. Ulterior, cele două femei au mai dat una peste alta prin oraş şi au mai stat de vorbă. Pe la jumătatea lunii noiembrie 2010, Georgeta Bucunea a dat naştere unui copil, însă cum Baciu a aflat de eveniment s-a prezentat la uşa apartamentului femeii, evident nu cu mâna goală. Au mai urmat câteva vizite de-ale Corneliei, iar la un moment dat i-a propus proaspetei mămici să preia o firmă. Şi nu era vorba să intre în posesia firmei contra unei sume de bani, ci din contră, primea bani, circa 1500 de euro. Era vorba de Dalmera Construct SRL. Motivul, unul cusut cu aţă albă, dar nu a fost sesizat de Georgeta Bucunea: Coman intenţiona să se mute în Braşov, unde avea să-şi înfiinţeze acolo o firmă de construcţii, astfel că în condiţiile respective el nu putea, vorba vine, să figureze cu două societăţi comerciale. Voalat însă, Coman i-a dat de înţeles Georgetei Bucunea că firma are oarecare probleme, afirmând că ar fi de ordin civil, nicidecum penal.

Totuși, Bucunea a preluat firma şi a intrat în posesia documentelor firmei, pe care le-a depozitat acasă într-un dulap, aflat pe balconul locuinţei. La scurt după ce a devenit patroana Dalmera Construct SRL, Georgeta Bucunea avea să constate într-o bună zi că nu îşi găseşte buletinul în locul unde îl lăsase, în acelaşi dulap de pe balcon. După câteva zile însă a reapărut subit. Exact acolo unde îl căutase şi anterior. În tot acest timp, Ana Moldovan, alias Cornelia Baciu, o vizitase de câteva ori şi umbla prin apartamentul Georgetei ca la ea acasă se pare. Însă faza cu buletinul a început să îi dea de gândit şi avea să descopere că Baciu şi Coman voiau ca de fapt ea să fie doar un paravan pentru ei.

Speriată de probabilitatea ca Baciu să fi fost cea care a stat la baza dispariţiei misterioase a buletinului său de identitate, Georgeta Bucunea a început să facă pe detectivul, astfel că a luat la rând toate atelierele din oraş care confecţionau ştampile. Şi în final a aflat şi adevărul – Baciu, într-adevăr îi sustrase din locuinţă actul de identitate şi îl folosise pentru confecţionarea unei alte ştampile, cea originală fiind acasă la Bucunea, depozitată în alt loc faţă de cel în care erau actele firmei. Drept urmare, Georgeta Bucunea s-a dus aţă acasă la Baciu şi i-a cerut ştampila nou confecţionată în numele ei. Iniţial, Baciu nu a recunoscut că ar fi făcut aşa ceva, însă în final a cedat şi i-a predat Georgetei Bucunea şi noua ştampilă. Din acest punct, drumurile celor două s-au despărţit. După mai multă vreme, abia când procurorii intraseră pe fir şi a fost chemată la audieri, Georgeta Bucunea şi soţul ei aveau să afle despre faptul că firma pe care o preluaseră fusese anterior controlată de inspectorii fiscali, şi că Virgil Claudiu Coman retrăsese din conturile firmei sume considerabile de bani, dar întocmise și acte în numele societății, deși el nu mai avea practic niciun drept. Numai că se folosise de ștampila falsă. Toate acestea, Bucunea le-a aflat când a fost demarată ancheta penală, de la polițiști, iar norocul ei a fost că în perioada în care a deținut firma a fost faptul că ea personal nu a desfășurat nici un fel de activitate și nici nu a emis și semnat vreun document în numele societății.

Suciu, cazat, îmbătat și manevrat

O altă persoană audiată de două ori de instanță este și Nicușor Suciu, care a locuit timp de un an în același apartament cu Cornelia Baciu și pe care aceasta l-a dus de nas, inclusiv în privința identității, aproximativ doi ani.

Astfel, Suciu a arătat instanței că atunci când a cunoscut-o pe Baciu, el se afla într-un restaurant din Bistrița împreună cu un amic, iar femeia a mers ață la el la masă și i-a propus să facă afaceri împreună. Cornelia Baciu era însoțită fiind de fiul ei și i s-a recomandat ca fiind Ana Moldovan. La scurt timp după prima discuție, Suciu a fost contactat telefonic de Baciu, apoi l-a invitat la ea în apartament și printre discuții i-a propus să se mute la ea în locuință. Bărbatul a acceptat, astfel că anul 2010 îl găsește acasă la Baciu, unde a rămas până în 4 mai 2011, dată la care au avut loc perchezițiile. În toată perioada sa de chiriaș, Suciu nu a știut  numele real al femeii cu care locuia sub același acoperiș. Totuși, Suciu a precizat că nu a locuit permanent în apartamentul Corneliei Baciu, ci s-a mai mutat o dată cu niște prieteni, altă dată în apartamentul unei prietene, sau în cel al unei mătuși.

Pe parcursul lui 2010, Baciu l-a convins pe Suciu să preia o firmă cu sediul în Zalău. Era vorba de Flor Metal, ale cărei acte au rămas în posesia Corneliei Baciu pe motiv că Suciu consuma pe atunci foarte mult alcool și astfel exista posibilitatea să le piardă. Și ca să contribuie și mai mult la starea de “imponderabilitate” a acestuia, Baciu îi asigura zilnic lui Suciu câte două sticle de brandy, evident pentru a-l controla mai ușor. Parțial, bărbatul s-a implicat în administrarea firmei, însă avea să afle la un moment dat că a fost emis un ordin de plată pentru achiziționarea de mobilier de la o firmă din Brașov, tranzacție în care a fost implicat Florin Mici, un alt inculpat din dosar. La acea vreme Fluor Metal nu avea nici un angajat și a efectuat tranzacții comerciale doar scriptic, fără a muta mărfuri dintr-un loc în altul. La fel s-a întâmplat și cu SC Utilaje GP Bârla pe care Suciu nu a desfășurat tranzacții comerciale.

Audiat pentru a doua oară, Suciu a precizat în fața instanței că din cauza Corneliei Baciu făcut ce-a vrut cu el și din această cauză a făcut pușcărie de două ori.

“Pe Claudiu Coman l-am cunoscut în casa lui Baciu Cornelia, știu că erau buni prieteni, însă nu am avut o altă tangență cu acesta decât în legătură cu incidentul pentru care am făcut 3,6 ani de închisoare, în legătură cu bunuri cumpărate de la Prundu Bîrgăului”, a precizat Suciu.

Este vorba despre achiziționarea unor materiale de construcție de la o firmă din Prundu Bîrgăului, căreia i s-au achitat se pare doar suma de 2.000 de lei, adică un avans, motiv pentru care Suciu a avut probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.