La doar 45 de ani, o femeie din Bistrita sufera de cardiopatie ischemica, bazedof, precum si diabet zaharat, fiind incadrata in gradul II de invaliditate.
Acum trei ani, starea Monicai Kecskemeti s-a inrautatit, astfel ca medicii de la Clinica de Cardiologie din Targu-Mures au decis sa ii implanteze un stent pe inima.

De cand a suportat interventia chirurgicala pe cord, femeia nu a mai putut munci, mai ales ca medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, dr. Traian Salisteanu, i-a eliberat un certificat medical de constatare a capacitatii de munca, prin care se arata clar ca aceasta este pierduta.
Tot la sase luni, Monica Kecskemeti trebuie sa mearga la control la Cluj Napoca, insa pentru ca banii i s-au terminat, acest lucru ii este imposibil. Nici familia nu poate sa o ajute prea mult, sotul ei fiind somer, iar copiii la casele lor. Si cum necazurile lor parca nu ar fi suficiente, familia a facut un credit la banca pentru implantul de stent, astfel ca aproape tot somajul sotului, Ernö Kecskemeti, este folosit pentru plata ratelor.
Cei doi soti au batut in zadar la poarta institutiilor din Bistrita, in speranta ca cineva ii va ajuta si femeia va obtine pensie de boala, dar legea nu e de partea ei fiindca nu are suficienti ani de munca. La 45 de ani, ea ar trebui sa aiba pe cartea de munca circa 17 ani, insa nu are decat patru si jumatate.

Boli cu nemiluita, tratamente costisitoare

Povestea Monicai Kecskemeti a inceput in urma cu multi ani. Ea a lucrat ca vanzatoare intr-un magazin din municipiu, dupa care acesta a fost inchis, asa ca a ramas somera. Intre timp, a inceput sa se simta rau si a fost internata la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures.
In scrisoarea medicala eliberata de catre unitatea spitaliceasca mureseana a fost stabilit urmatorul diagnostic al bolnavei: Cardiopartie ischemica dureroasa, Infarct miocardic acut anteroseptal, trombolizat cu streptokinoza, Stenoza 75 % ADA, Angor restant, Hipertensiune arteriala esentiala grad II, Insuficienta cardiaca congestiva NZHA III, Obezitate, Insuficienta respiratorie cronica, Spondiloza cervico-dorsala cu radiculalgii.
In aceeasi scrisoare medicala se mai specifica: „Pacienta fumatoare, cu sindrom metabolic, cu IMA trombolizat in 07.09.2007 la sectia de Cardiologie a Spitalului Bistrita, cu evolutie initial favorabila, ulterior cu sindrom anginos intricat cu radiculalgii, a fost investigata in serviciul nostru dupa stabilizarea anginei prin ajustarea medicatiei, rezultatul coronarografiei indicand necesitatea unei angioplastii coronariene cu implantare de stent pe ADA, pentru care va reveni la Clinica de Cardiologie interventionala Targu –Mures”.
De asemenea, in scrisoarea medicala eliberata de Centrul medico-chirurgical universitar INTERSERVISAN din Cluj-Napoca in data de 21.02.2011 se specifica urmatorul diagnostic: „Cardiopatie ischemica, IM anteroseptal vechi tromolizat, Angor restant postinfarct precoce stabilizat prin PTCA+ STENT pe LAD, HTAE in observatie, dislipidemie, Sindrom algic toracic parietal stang”. In plus, femeia sufera de diabet si bazedof.
Tot in scrisoarea medicala eliberata de INTERSERVISAN se mai precizeaza ca pacienta trebuie sa se prezinte la control tot la sase luni, insa familia Kecskemeti nu mai are bani pentru asta.
Ernö Kecskemeti ne-a spus ca din banii pe care ii primeste ca ajutor de somaj, majoritatea se duc pe rata pe care trebuie sa o plateasca pentru creditul luat de la banca. Omul a fost nevoit sa contracteze creditul pentru a-i putea plati sotiei sale stentul ce urma sa ii fie implantat.
„Sotia mea nu are niciun venit, iar eu sunt momentan in somaj. Am muncit la o firma ca instalator si sofer, insa de doua luni m-au trimis acasa. Am 56 de ani si e greu sa imi gasesc de lucru, patronii nu se uita la cei de varsta mea. Am un somaj de 402 lei, din care 350 de lei sunt rata la banca pentru stent. Alti 60-70 de lei dau lunar pe medicamentele sotiei. Ne descurcam foarte greu, analizele le platim, drumul il platim, toate sunt scumpe”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Ernö Kecskemeti.
Chiar daca medicii i-au spus ca nu mai are voie sa faca efort, fiind nevoie de bani, femeia a muncit doua saptamani la un patron, dar i s-a facut rau. „Nu am fost de acord cu faptul ca a vrut sa mearga la munca, dar nevoia de bani a impins-o sa se faca utila. Nu a rezistat insa mult, i s-a facut rau acolo si a venit acasa. Acum se simte putin mai bine, tine regimul prescris de medicii de la Mures, dar starea ei tot grava e. Cum diabetul si toate cate le are nu ar fi fost destul, acum are probleme si cu spatele pentru ca i s-a deplasat coloana”, a mai explicat sotul femeii.
Familia Kecskemeti a cerut ajutorul institutiilor abilitate de pe raza municipiului pentru a primi ajutor social, insa deocamdata nu a primit niciun raspuns. „Comisia a fost la noi acasa anul trecut, a facut ancheta sociala si au zis ca o sa primim un ajutor de 2.500 de lei pe an. Am fost in audienta si la domnul primar si mi-a zis ca ancheta trebuie sa fie aprobata de Ministerul Muncii si abia apoi o sa primim banii. Asteptam sa vedem ce se va intampla”, a mai adaugat barbatul.

Legile aberante o impiedica sa ia pensie de boala

Desi starea femeii este grava, afectiunile de care sufera fiind numeroase, ea nu poate beneficia nici macar de pensie de boala din cauza unor legi facute pe genunchi.
„Am fost la multe institutii din oras pentru a rezolva cumva problema cu pensia de boala. Toti m-au trimis de la unul la altul si in final nu am rezolvat nimic. Domnul director de la Casa de Pensii (n. r. – Ioan Fechete), la care am fost in audienta, mi-a spus ca sotia mea nu poate primi pensie de boala pentru ca nu are destui ani pe cartea de munca. Asa ceva nu e drept, boala nu te intreaba ce varsta ai cand vine”, a mai spus Ernö Kecskemeti.
Spusele barbatului sunt confirmate si de directorul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete. El a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca Monica Kecskemeti ar fi trebuit sa aiba cel putin 17 ani pe cartea de munca pentru a fi indreptatita sa primeasca o pensie de boala.
„Femeia respectiva nu poate benefica de pensie de boala deoarece situatia sa nu se incadreaza in prevederile legilor in vigoare. La varsta dumneaei, de 45 de ani, pentru a primi pensie de boala, ar trebui sa aiba pe cartea de munca 17 ani. Din cate am inteles de la sotul ei, nu are decat patru ani si jumatate. Astea sunt legile, nu ne ramane decat sa le respectam”.

Iulia Bartha

Cardiopatia ischemica este suferinta muschiului cardiac (miocard) produsa de ingustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare. Miocardul este irigat de doua artere coronare – artera coronara stanga si artera coronara dreapta, care dau mai multe ramuri.
Principala cauza de afectare coronariana este ateroscleroza, care consta in depunerea pe peretele interior al arterelor de colesterol, care, in combinatie cu anumite celule din sange si din perete, formeaza asa numita placa de aterom. Aceasta ingusteaza si in final blocheaza artera, impiedicand fluxul de sange catre miocard.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.