Un grav accident de munca a marcat începutul acestei saptamâni. Incidentul a avut loc la un imobil afectat de pe strada Alba Iulia din Bistrita, la care se efectuau lucrari de reabilitare.

Un barbat de 33 de ani, angajatul unei firme de constructii, a fost grav ranit, dupa ce un perete al imobilului în care muncea s-a desprins si a cazut peste el. Medicul Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, dr. Claudiu Berintan, cel care a preluat victima a declarat ca barbatul este în afara oricarui pericol, acesta suferind un politraumatism prin strivire, luxatie de umar si de sold, plagi contuse si un traumatism cranio-cerebral.

De asemenea, o gospodarie din vecinatate a fost serios afectata în urma prabusirii zidului.

Angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) au început o ancheta cu privire la acest caz, pâna la închiderea editie stabilindu-se doar faptul ca, nici victima nici angajatorul nu au respectat normele de protectia muncii. Ancheta inspectorilor ITM si a politiei va continua pâna la elucidarea cazului, când va urma si sanctionarea vinovatilor. Cifrele arata ca acest accident nu este singurul de acest fel din municipiul nostru. De la începutul anului au avut loc nu mai putin de 17 accidente de munca, în care patru persoane si-au pierdut viata, iar alte 13 sunt în incapacitate temporara de munca.

Evenimentul nu a provocat vociferari din partea locuitorilor de pe aceasta strada, din cauza ca imobilele din zona au o vechime destul de mare si sunt într-o stare destul de proasta. Oamenii au început sa se teama pentru securitatea lor.

Locuitorii din zona incidentului se plâng de faptul ca primaria municipiului nu le da voie sa achizitioneze imobilele afectate în care locuiesc, dar nici nu le reabiliteaza si îi expune si pe ei la asemenea riscuri. Una dintre localnice a declarat: „Eu am facut cerere catre Primaria Bistrita ca sa cumpar casa în care locuiesc, dar nu mi-au aprobat. Casa arata foarte rau, am peretii crepati, mi-e frica sa nu ma trezesc într-o noapte cu tavanul în cap. De vândut nu vor sa-mi vânda, dar nici nu vin sa reabiliteze”.

Conform purtatorului de cuvânt din cadrul Primariei Bistrita, Mihai Rusti, doar un singur imobil de pe strada Alba Iulia este în proprietatea administratiei locale. În acel imobil locuiesc mai multe familii care au cerut sa-l cumpere, lucru de altfel permis de lege, dar primaria a efectuat deja demersurile pentru obtinerea unor cofinantari pentru reabilitare si s-a decis sa nu vânda. În cazul în care primaria ar vinde imobilele aflate în stare avansata de degradare ar pierde sume importante de bani, care au fost alocate studiilor de fezebilitate si întocmirii actelor necesare pentru cofinantarea reabilitarii acestor imobile.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here