Lumea politica a judetului si a tarii a intrat deja în fierbere. Data alegerilor a fost deja stabilita, legea votului uninominal a fost si ea adoptata dupa multe, foarte multe framântari si câtiva ani de discutii pe marginea acestui subiect.
Dupa ce mai toti politicienii pareau sa nu miste un deget în sensul adoptarii votului uninominal, desi mai bine de patru ani au tot batut apa în piua pe tema aceasta, iata ca ne-au facut supriza de a ne da ce ne-am dorit. Sau aproape ce ne-am dorit, pentru ca aceasta lege a votului uninominal nu este tocmai perfecta. Din aceasta cauza mass-media a dezbatut aprins acest tip de vot. Politicienii si-au exprimat parerile, fiecare dupa culoarea politica proprie. Majoritatea spera ca prin votul uninominal sa dispara baronii locali si aliantele politice încheiate în cafenele, miza cea mai mare fiind nu atât fotoliile parlamentare, cât fotoliile pe care le vor ocupa noii (sau tot cei vechi) presedinti ai consiliilor judetene.
Daca liberalii sau liberal-democratii sunt aparent stapâni pe situatie, social-democratii, majoritari la conducerea consiliilor judetene nu se lasa mai prejos. În Bistrita-Nasaud, cel putin, parerile sunt împartite, iar liderii politici au început sa-si împarta “pumni” reciproc.
Pe post de sac de box, în cazul bistritenilor, este presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu, care se afla la cârma de aproape 16 ani. Unii sunt convinsi ca este timpul sa paraseasca barca si sa lase loc altora, convinsi fiind ca nu a fost unul dintre cei mai buni gestionari ai bugetului judetului în decursul anilor. Ciudat este ca doar dupa ce Marinescu a trecut în PSD si-au dat seama de asa-zisa sa incapacitate. Numai ca, de fiecare data când au încercat sa-l taxeze, lovitura li s-a întors îndoit. Asta ca sa nu uitam de gafa defunctei Aliante DA, când consilierii judeteni care faceau parte din aceasta formatiune politica au demisionat din cadrul acestui for, în speranta de a-l da jos pe longevivul presedinte din fruntea institutiei. Numai ca au pierdut si functiile, iar Marinescu tot în scaun a ramas.
Legat tot de aceasta tema, alti politicieni bistriteni, raspunzând de altfel comenzilor de la centru, nu sunt de acord cu modul în care a fost adoptat votul uninominal. Parerea lor este ca prin acest tip de vot sunt favorizati talibanii si baronii locali. Drept urmare peremistii si conservatorii au contestat legea la Curtea Constitutionala. Mai mult, peremistii de pe la Centru au afirmat chiar, explicându-si atacul legii la Curtea Constitutionala, ca s-au saturat ca în Parlamentul tarii sa intre doar „mafioti, hoti, pungasi sau parlamentari cumparati de acesti mafioti”. Uita probabil ca si reprezentantii acestui partid fac parte din acelasi Parlament.
Una peste alta, românii stiu cel putin ca în iunie îsi vor alege noii reprezentanti în forurile locale sau nationale pentru un nou mandat de patru ani. Daca de aceasta data vor face alegerea buna, vom trai si vom vedea. Pâna acum am avut conducatorii pe care i-am meritat.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.