Gomar Lux speră să revină pe linia de plutire cu ajutorul unuia dintre cei mai bogați români

1648

După ce a jonglat cu mai multe firme, în speranța de a scăpa de creditorii care le suflau în ceafă, administratorii Gomar Lux apelează la unul dintre cei mai bogați români, bazându-se pe cea mai nouă investiție a acestuia. Este vorba despre Ion Țiriac, care s-a băgat anul trecut și pe piața de carburanți.

Afaceristul Ion Țiriac a intrat, încă de anul trecut, pe o nouă nișă: piața de carburanți. Strategia Țiriac Energy a fost pusă la punct și făcută publică încă din primăvara anului trecut.

Acest proiect de pornire a Țiriac Energy va conține 200 de benzinării la nivel național. Dintre acestea, 150 de stații ar urma să fie inovatoare pentru piața românească, asta pentru că nu vor avea personal, ci vor fi de tip self-service.

Celelalte 50 de staţii vor fi realizate în baza unor parteneriate, în regim de franciză, cu benzinăriile independente, care vor fi astfel rebranduite. În această horă a intrat şi un grup de firme de la noi, care a încercat în ultimii ani să scape de presiunea datoriilor băgând în faliment mai multe SRL-uri.

Este vorba despre grupul de firme Gomar Lux. Benzinăria care a fost desfiinţată în urmă cu câţiva ani, situată în cartierul Viişoara, va fi refăcută şi va funcţiona sub umbrela Ţiriac Energy. Surse Gazeta de Bistriţa au precizat că aceasta urmează să fie redeschisă chiar anul acesta.

 

50.000 de euro, rebrenduirea benzinăriei celor de la Gomar

 

„În România există câteva sute de staţii fără brand, care deşi bine amplasate nu au vizibilitate şi forţa necesară pentru a ieşi în evidenţă în raport cu lanţurile deja cunoscute. Reţeaua în franciză Ţiriac Energy Sincro este soluţia la această problemă. Vizăm staţiile poziţionate atât în zonele urbane, cât şi pe drumurile naţionale, pentru a crea o reţea puternică, 100% antreprenorială, care să livreze clienţilor calitate în acord cu numele pe care îl poartă”, explica directorul general al Ţiriac Energy, Remus Hîrceagă.

Şi până acum benzinăria celor de la Gomar Lux funcţiona sub umbrela unui gigant de pe piaţa românească a carburanţilor: Rompetrol. Potrivit directorului general al Ţiriac Energy, rebranduirea completă a unei astfel de staţii costă în jur de 50.000 de euro.

Un avantaj important al acestui proiect este faptul că benzinăria este situată foarte aproape de Bistriţa şi are deschidere la Drumul Naţional 17, cea mai aglomerată şosea din judeţ.

 

Grupul Gomar Lux se luptă să supravieţuiască de ani buni

 

Grupul Gomar Lux a intrat în insolvenţă cu două firme, la cererea debitorului. Este vorba despre Gomar Lux şi Gomar Electric. Familia Gorea, care se află în spatele grupului de firme, a mai înfiinţat alter 3 SRL-uri: GomarProduction, Hotel Gomar Lux şi RealityBusiness SRL, în care membrii familiei sunt plantaţi în funcţii cheie.

În luna septembrie a anului 2015, pe rolul instanţei de judecată se cerea deschiderea procedurii de insolvenţă, la cererea creditorului pentru firma Gomar Electro. Nu mai puţin de 44 de persoane fizice sau entităţi comerciale cereau insolvenţa firmei.

Trei luni mai târziu, instanţa decide admiterea cererilor formulate de creditori şi numeşte ca administrator judiciar RTZ & Parteners. În 2016, Gomar Electro intră în faliment. După câteva termene, judecătorul pe mâna căruia se afla acest dosar, decide să îi aplice lui Gorea o amendă judiciară de 2.000 de lei, pentru gestionarea incorectă a procedurilor.

Problemele nu se opresc aici. Administratorul firmei SC Gomar Lux SA Bistriţa, Gavril Gorea, este cercetat penal pentru abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals în înscrisuri, spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale. Plângerea a fost depusă de Iproeb SA, care s-a constituit parte civilă în acest proces.

În 2014, Gomar Lux cere deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că are datorii de peste 86 de milioane de lei. Aproape  cinci milioane şi jumătate de lei reprezentau restanţe de plată către bugetul de stat.

Societatea respectivă figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi, cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de 3,4 milioane de lei. Au fost înregistrate şi nu mai puţin de 75 de incidente de plată minore cu bilete la ordin.

 

Proprietăţile de milioane de euro din spatele Gomar Lux

 

Deşi privind soarta firmelor din grupul Gomar Lux am fi tentaţi să credem că administratorii o duc foarte rău, ne revenim când ne uităm la averea din spatele SRL-urilor. În evidenţele financiar contabile ale societăţii Gomar Lux apar mai multe bunuri, cu o valoare totală de 22 de milioane de lei.

Printre acestea se numără două apartamente cu patru camere şi unul cu trei camere situate în Bistriţa şi evaluate la jumătate de milion de lei. La acestea se mai adaugă un apartament situat pe strada Năsăudului, care a fost evaluat la 111.700 de lei.

Gomar Lux deţine şi câteva clădiri la Crainimăt, în valoare de 1,7 milioane de lei, pe care au sechestre puse Primăria Şieu Măgheruş şi Banca Transilvania. Din averea Gomar Lux face parte şi o casă de vacanţă situată în Piatra Fântânele, care valorează peste 216.000 de lei.

Tot pe firma în cauză era şi o clădire cu magazin şi  staţie PECO, cu o valoare de 240.000 de lei. Aceasta este staţia PECO pe care familia Gorea speră să o resusciteze şi să o transforme într-o mina de aur.

Interesant este faptul că şi magazinul şi staţia PECO este urmărită de creditori. Ar fi interesant de aflat şi cum un grup de firme falimentare a reuşit să îi convingă pe cei de la Ţiriac Energy să se asocieze în această afacere.

Grupul Gomar mai are un teren cu construcţii la Deva, evaluat la peste 400.000 de lei, o hală de depozitare în cartierul Viişoara, în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, pe care Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj a pus sechestru.

Perlele grupului sunt însă restaurantul din Crainimăt, care a fost evaluat la peste un milion de lei, cu ipotecă a Băncii Transilvania şi sechestru de la ANAF, Hotelul Gomar Lux, care a fost şi el evaluat la 5,6 milioane de lei. Acesta este vândut pentru 4,2 milioane de lei.

În încercarea de a-şi recupera datoriile, în special băncile şi instituţiile statului au organizat mai multe licitaţii publice pentru vânzarea unei părţi importante din aceste imobile, dar şi a maşinilor aflate pe Gomar Lux şi Gomar Electric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here