Anul acesta, Gloria Bistrița își sărbătorește centenarul. Autoritățile județene au pus la punct o serie de evenimente, menite să marcheze momentul. Au uitat însă niște mici detalii: dosarul care vizează falimentul clubului sportiv este încă pe rolul instanțelor, iar stadionul luat în calcul pentru o parte din evenimente este o epavă ce riscă să se prăbușească cu tot cu spectatori.

Luna aceasta, autoritățile județene, prin clubul sportiv pe care a încercat să-l reînvie și să-l completeze și cu alte sporturi, sărbătoresc 100 de ani de Gloria Bistrița. Vor avea loc, luna aceasta, campionatul Gloria 100 la jucători legitimați, campionatul Gloria 100 pentru elevi, precum și un meci în care se întâlnesc emblemele fostei Gloria Bistrița.

Tot luna aceasta va avea loc o cupă de minifotbal, unde sunt așteptați aproximativ 1.000 de jucători. Seria de evenimente se va încheia în 1 iulie cu „Cupa Centenar Gloria 100”, care va reuni pe stadionul Jean Pădureanu componenții Ligii Elitelor, foști jucători ai sportului rege din România.

Cu o sală ultramodernă în Wonderland care încă nu e gata, reprezentanții clubului au fost nevoiți să se descurce cum au putut.  Marea majoritate a meciurilor și evenimentelor se vor desfășura pe stadioane de fotbal private. Doar cel de final din 1 iulie se va desfășura pe Stadionul „Jean Pădureanu”.

De ce s-a ales Stadionul „Jean Pădureanu” pentru evenimentul de final? Nu se știe și e de neînțeles, mai ales dacă luăm în calcul faptul că stadionul arată efectiv jalnic: mizerie la tot pasul, elemente de mobilier distruse și deteriorate. Singurul care încă mai rezistă pare să fie gazonul.

Până una alta, pe Stadionul „Jean Pădureanu” a pus mâna, sub formă de „închiriere” Ioan Horoba, care-și propunea  revitalizarea echipei Gloria Bistrița. Primul pas pe care l-a făcut Horoba a fost să restricționeze accesul la tribune. Cei care mai vor să facă mișcare la stadion pot folosi strict pistele de alergare.

Actuala echipă de fotbal care a preluat doar numele celebrei Gloria Bistrița activează în liga a 3-a, fiind pe locul 5 în clasamentul general. Ultimul meci l-a jucat tot la Bistrița, pe stadionul Jean Pădureanu, la final de mai, cu Avântul Reghin.

Directorul CS Gloria Bistrița ține cu dinții de stadion

Eugen Cosma, directorul CS Gloria Bistrița pare să țină cu dinții de Stadionul „Jean Pădureanu” deși pe lângă faptul că arată jalnic are și o situație incertă și-a fost scos la licitație de mai multe ori până acum.

Acesta a precizat pentru Gazeta Sporturilor că în noul complex din Wonderland fotbaliștii de la CS Gloria doar se vor antrena, urmând ca meciurile să aibă loc tot la Stadionul Jean Pădureanu. Cosma ar vrea ca CS Gloria pe care îl conduce acum să pună mâna pe tot ce înseamnă brandul Gloria, inclusiv sigla.

„Am avut discuții cu administratorul judiciar. Numai la nivel conversațional, nimic oficial, i-am solicitat să ne prezinte o situație a brandului Gloria. Urmează să facem demersurile pentru a recupera tot, asta dacă ne permitem. Rămâne de văzut. Comunitatea își dorește acea echipă. Avem o prezență rezonabilă la meciuri. Am avut în tribună 250-300 de oameni și cu vreme deloc bună. La nivel de echipament, am păstrat culorile vechi”, a mai spus Cosma pentru gsp.ro.

Întrebat despre starea stadionului „Jean Pădureanu”, Cosma vine cu un răspuns halucinant: „Îndeplinește condițiile de desfășurare pentru meciurile din Liga a 3-a. Chiar și la nivel de Liga a 2-a. Anul trecut U Cluj a jucat 3 partide aici, când era Untold la Cluj. Încercăm să îl întreținem, la gazon stăm chiar foarte bine. Avem personal care se ocupă în mod special de acest aspect”.

Care mai e „averea” fostei Glorii

Dosarul de faliment al clubului Gloria Bistrița încă nu s-a finalizat, deși a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în 2013. Cu zeci de termene de judecată și peste 100 de societăți, persoane fizice și chiar instituții care-și așteaptă banii de la Asociația „Club Fotbal Gloria 1922” Bistrița, procesul pare departe de finalizare.

Ce mai are de vândut Gloria Bistrița pentru a-și achita datoriile istorice?  Potrivit evaluării lichidatorului, Gloria deţine două tribune cu o clădire pentru studio TV, o peluză în regim de înălţime P+1E, teren de joc, tabelă de marcaje, instalaţie de nocturnă, sistem de sonorizare, sistem de alimentare energie electrică, instalaţie de irigat terenul, instalaţie de încălzit terenul şi sistem de supraveghere video.

La acestea se mai adaugă o clădire administrativă care se întinde pe 780 de metri pătraţi şi care a fost evaluată la 1,3 milioane de lei şi trei autobuze, care ar valora, împreună în jur de 250.000 de lei.

În patrimoniul Gloria mai regăsim maşini de împrăştiat nisip, motocositoare, tractoare, aparate de fitness, aparatură de bucătărie, bunuri de inventar în valoare de 233.000 de lei şi echipament sportiv folosit care valorează 277.000 de lei.

Toate aceste bunuri mobile şi imobile valorează în jur de 40 de milioane de lei, potrivit celei mai recente evaluări. Deşi procesul de faliment a început în anul 2013, abia la începutul anului 2016 au fost organizate primele licitaţii de valorificare a acestor bunuri.

Cine are de recuperat bani de la Gloria:

În jur de 100 de persoane, societăți comerciale și instituții s-au înscris la masa credală sperând ca după valorificarea bunurilor clubului să își recupereze banii împrumutați sau datorați pentru prestări servicii.

Pe lista celor care vor să își recupereze banii de la clubul Gloria Bistrița regăsim societăți comerciale și persoane fizice din Bistrița-Năsăud, dar și din Argeș, Maramureș, Cluj, Teleorman, Prahova, Brașov, Timiș, Mureș, București, Dolj, Alba, Arad sau Galați.

De asemenea, pe listă și-au făcut loc Liga Profesională de Fotbal sau chiar licee. Entitatea cu cea mai mare sumă de recuperate este Administrația Finanțelor Publice, care s-a înscris la masa credală cu o datorie de 4,5 milioane de lei.

Urmează, controversatul milionar clujean Bela Urasi, care are de recuperate 1,6 milioane de lei, apoi Onișor Gheorghe ce speră să recupereze 1,5 milioane de lei și Nistoran Valerică cu datorii de 1,4 milioane de lei.

Comelf are de recuperat peste un milion de lei, iar Primăria Bistrița aproape 600.000 de lei. Clubul trebuie să le plătească foștilor jucători și angajați drepturi salariale în valoare de 1,4 milioane de lei.

Pe listă îl regăsim inclusiv pe Jean Pădureanu, decedat între timp. Acesta avea de recuperate 143.809 lei. Datoriile înregistrate de Gloria Bistrița ar ajunge la aproape 20 de milioane de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.