După ce a fost reţinut în data de 13 aprilie pentru 24  de ore, finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu a primit, a doua zi, mandat de arestare pentru 29 de zile. Procurorii DNA îl acuză pe Cornel Penescu, patronul echipei de fotbal FC Argeş şi acţionar şi asociat la SC PIC S.A. Piteşti de trei infracţiuni de dare de mită, dintre care doua în formă continuată. În dosar apare implicat şi numele Gloriei Bistriţa.

Prima zi a săptămânii trecute, 13 aprilie, 2009, a început după un model care face carieră în ultimul timp, cu o nouă bombă mediatică. Practic este o nouă acţiune electorală pentru un candidat la prezidenţialele din toamnă.
Dis de dimineaţă, procurori ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au făcut o descindere la Federaţia Română de Fotbal, (FRF), de unde au ridicat mai multe documente în legătură cu un dosar instrumentat de DNA Piteşti. Imediat a fost audiat patronul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, acesta a primit, în urma "interviului", din partea procurorilor un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Spre orele după-amiezii, a venit vestea reţinerii de către procurori şi a şefului arbitrilor, Gheorghe Constantin.
Adevărata bombă pentru bistriţeni, a venit odată cu vestea că în această poveste urâtă a fotbalului românesc este implicat numele echipei Gloria Bistriţa, în legătură cu meciul Gloria – FC Argeş, din 31 octombrie, 2008.

DNA a tras cu urechea

Luni, 13 aprilie, 2008, ora 07.00 a.m. O echipă formată din procurori ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ofiţeri de poliţie judiciară au descins în forţă la sediul FRF. De aici au fost ridicate mai multe documente în legătură cu un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial al DNA Argeş. A fost vizat cu precădere biroul preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, care a fost sigilat.
Acţiunea procurorilor DNA a debutat, se pare, în toamna anului trecut. Ca de obicei, în asemenea gen de anchete procedeul de bază a fost folosirea mijloacelor tehnice, adică monitorizarea convorbirilor telefonice ale subiecţilor vizaţi.
Fără alte mijloace de probă, este de văzut dacă şi această anchetă, un adevărat spectacol de "de sunet şi lumină", care vizează afacerile necurate din fotbalul românesc, va duce în final la o condamnare.
Acuzaţiile care i se aduc lui Cornel Penescu şi lui Gheorghe Constantin, dar şi a unor apropiaţi ai echipei FC Argeş, precum şi arbitri, este de dare şi luare de mită. Suma vehiculată ar fi de 125.000 euro.
Primul audiat şi ulterior reţinut de către procurori a fost Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş. Iniţial au fost făcute descinderi la sediul clubului şi al firmei lui Penescu din Piteşti.

Ţinte numeroase

Informaţiile "scăpate" pe surse arată că toată această operaţiune a DNA ar avea legătură cu meciul FC Argeş – CS Otopeni, desfăşurat în 12 aprilie, încheiat cu scorul de 1-1. Mai sunt avute în atenţie meciurile FC Argeş – U Craiova şi Gloria Bistriţa – FC Argeş, din 31 octombrie 2008.
Sunt, de asemenea, în vizorul DNA, arbitrii Bogaciu, Savaniu şi Lică, dar şi Tiberiu Lajos, cel care a condus partida de la Bistriţa, din 31 octombrie 2008, suspectată de procurori.
Datele obţinute de către procurorii DNA duc la ideea că Penescu, patronul lui FC Argeş, ar fi vrut să câştige cu ajutorul arbitrilor meciul cu Gloria. Datele deţinute de procurori indică faptul că înaintea jocului cu Gloria, Penescu i-ar fi dat centralului Tiberiu Lajos, suma de 10.000 euro. Dar lucrurile au fost date peste cap. Deşi a jucat slab, Gloria a făcut un meci mai bun ca Argeşul şi a câştigat cu 2-0 printr-o dublă a lui Coroian. Deşi ar fi primit banii, Tiberiu Lajos nu l-a putut ajuta pe Penescu. Dacă Lajos a dat sau nu banii înapoi, pentru că nu şi-a onorat "contractul", DNA nu suflă o vorbă.
Într-o scurtă declaraţie telefonică pe care Penescu a reuşit să o dea înainte de reţinere, acesta spune că dacă ar fi cumpărat un meci, îl cumpăra să câştige, nu să facă egal. Corect!

Gloria, luată în vizor

Dar să revenim la ceea ce ne doare, la meciul din data de 31 octombrie 2008, cel dintre Gloria Bistriţa – FC Argeş, la care se face referire în informaţiile scurse de la DNA. Aceasta a fost un meci cu o primă repriză slabă, mai ales în fotbal, cu câteva faze mai notabile la cele două porţi. Repriza a doua a repetat-o pe prima, cu un plus de hotărâre din partea Gloriei care a reuşit să pună o oarecare presiune asupra porţii piteştene. Scorul a fost deschis în minutul 56, dintr-o fază fixă. Enescu execută o centrare în careu, mingea ajunge la Coroian, care, nemarcat, din 6 metri o trimite cu capul în plasa porţii lui Boşneag, portarul Argeşului. În minutul 59, după numai 3 minute, acelaşi Coroian, printr-un şut bine plasat, trimite mingea în vinclu, stabilind şi scorul final – 2-0. A fost o victorie chinuită, o adevărată gură de oxigen pentru o echipă care nu se regăsea. Este vorba de Gloria Bistriţa. Este interesant de ştiut echipa care a arbitrat meciul respectiv – la centru Tiberiu Lajos, iar arbitrii de margine Ioan Onicaş şi Florin Stănescu. Observator a fost Florin Halagian.
Ar fi fost oare posibil, dacă este să dăm crezare informaţiilor de la DNA, ca Penescu de la Argeş să fi mituit arbitrii şi totuşi să piardă cu 2-0? Greu de crezut.

Tata Jean dă vina pe presă

În prima declaraţie dată presei, imediat după declanşarea scandalului, Jean Pădureanu a infirmat orice implicare a arbitrilor în meciul Gloria – FC Argeş, din 31 octombrie 2008, vis-a-vis de faptul că Penescu ar fi încercat să "umble" la echipa de arbitrii. DNA sau probele pe care le deţin, ar spune că Penescu ar fi dat arbitrilor sume cuprinse între 3.000-15.000de euro. Concret într-un comunicat remis presei, se arată că Penescu ar fi dat direct lui Gheorghe Constantin, în două tranşe, suma de 290.000 de lei, pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, să delege arbitri agreaţi de Penescu, la meciurile disputate de FC Argeş în sezonul 2008 – 2009 şi pentru a promova în Lotul A un arbitru protejat de patronul lui FC Argeş. De asemenea, se mai arată că acesta a remis, prin intermediul lui Ilie Făcăleaţă, suma de 4.000 euro lui Dan Cristian Libertatu, fost director la OJPC Argeş, pentru ca acesta să nu-l controleze. În perioada octombrie – decembrie 2008, Penescu ar mai fi dat mai multor arbitri din Liga I de fotbal, pentru a beneficia de arbitraje favorabile, suma de 54.000 euro, dar şi suma de 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul dintre meciurile lui FC Argeş. Şi aceste sume de bani au fost date prin intermediul lui Ilie Făcăleaţă. "Lordul" a mai adăugat că în meciul de la Bistriţa, cei de la Argeş nu i-au abordat în nici un fel, iar arbitrajul a fost corect. Jean Pădureanu nu se poate abţine să nu arunce o săgeată spre presă, de parcă presa a declanşat acest scandal, cu mizeria din fotbal. Astfel, el este de părere că presa a inflamat subiectul, având informatori în preajma lui Penescu şi a Gloriei. Fără nici un comentariu. "Scadalul" a fost declanşat de autorităţile statului român, prin reţinerea lui Cornel Penescu şi a lui Gheorghe Constantin.
Referitor la reţinerea patronului de la FC Argeş, Pădureanu, diplomatic de data aceasta, fentează elegant fondul problemei, afirmând că nu face niciun comentariu asupra situaţiei din curtea altora, că este o chestie de bun simţ, să nu te amesteci în curtea vecinului, aplicând din nou presei o urecheală, că aceasta a denaturat multe în ultima perioadă, deşi acuma se pare că este vorba de o treabă serioasă.
Paradoxal cu ceea ce declarase până atunci, Pădureanu, încearcă să se pună bine şi cu justiţia, spunând că este foarte bine că s-a luat această hotărâre şi este de părere că treaba trebuie dusă până la capăt şi lucrurile se vor linişti, dacă au fost învolburate.
Referitor la meciul Gloria – FC Argeş şi suspiciunea DNA că cei de la Argeş ar fi încercat să sensibilizeze arbitrii, trebuie menţionată poziţia în clasament a celor două echipe înaintea acestui meci: Gloria ocupa locul 16 cu doar 8 puncte şi minus 10 la adevăr, iar FC Argeş ocupa locul 5, cu 21 de puncte.
Din tot acest circ mediatic, cu descinderi şi reţineri în direct la TV, interesantă este poziţia lui Mircea Sandu, preşedintele FRF. Acesta a încercat cumva să abată atenţia de la ograda proprie, cea a fotbalului românesc, şi să o îndrepte înspre o altă lume, deosebit de tenebroasă – lumea pariurilor sportive.
Că va ieşi ceva din acest nou scandal, nu avem deocamdată cum să ştim. Cert este un fapt: scandalul are drept ţintă fotbalul românesc, unde se învârt sume imense de bani, iar faptul că un număr uriaş de oameni este conectat la acest fenomen, va pune în umbră alte evenimente şi va ţine capul de afiş pentru o bună perioadă de timp.

Zaharia Cotoc

2 COMENTARII

  1. CRISTOS A INVIAT PT.DVOASTRA SI GAZETA DE BISTRITA ! FIE CA ACESTE SARBATORI SA VA INTAREASCA IN LUPTA PT DREPTATE SI ADEVAR ! UN ZIAR CAT O TELEVIZIUNE SE POTRIVESTE DE MINUNE IN CIUDA CONCURENTEI SI CELORLALTI GUVIZI…

  2. Cristos a Inviat pentru toti cititorii dvs. si in primul rand pt. dumneavoastra, intrucat sunteti singurii care spuneti adevarul ! Daca dvs.nu ati exista nici noi nu am FI !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.