Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al CSM, a scris un text pe Facebook în care expune modul în care președintele Klaus Iohannis a acționat după alegerile parlamentare. Avocatul semnalează încălcarea de către Iohannis a Legii fundamentale, care îi interzice acțiunile de partizanat politic.

Textul postat de avocatul Adrian Toni Neacșu.

„Asumându-și rolul de șef de partid, Președintele României încalcă cel puțin spiritul Constituției, dacă nu chiar litera ei.
Chemările la raport ale conducerii PNL, întâlnirile cu șefii PNL la Vila Lac 1 înainte de avea rezultatul oficial al alegerilor, campania electorală fațiță pentru același partid, negocierea cu liderii celorlalte partide în favoarea unui guvern PNL iarași înainte ca procedura consultării să fie oficial declanșată, sunt acțiuni de partizanat politic fațiș.
Atunci când Constituția interzice Președintelui să fie membru de partid pe durata mandatului nu se referă doar la un amărât de carnet de partid ci la interzicerea acelor acțiuni de partizanat politic care contravin statutul său constituțional de neutralitate. Desigur, Iohanis nu este regina Angliei, dar pentru sănătatea democrației de la noi ar trebui să mimeze uneori că este.
Paradoxal, președintele României lucrează în continuare în favoarea unei forțe politice ca AUR. Dacă George Simion și ceilalți vor continua cu aceeași inteligență politică de până acum vor conduce lucrurile către o suspendare ritualică a președintelui, pentru încălcarea Constituției. AUR nu are nici un interes să guverneze sau să legifereze cuminte în parlament ca partidele clasice, ci să provoace scandal, capitalizând astfel în continuare valul de nemulțumire și revoltă din societate. Prin autoritarismul său neconstituțional președintele le oferă ocazia minunată de a demonstra că ce au promis vor și face, adică vor fi radicali, vor fi revanșarzi și fără milă pentru politicieni clasici.
Suspendarea președintelui, chiar neurmată de demitere, este relativ ușor de obținut, dacă nu imediat atunci în cursul anului următor când coaliția actuală parlamentară cu siguranță va fi mai puțin solidă. Până atunci președintele Iohanis lucrează din greu pentru ridicarea AUR”, scrie pe Facebook, Toni Neacșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.