Primăria Bistrița a avut de plătit în ultimii ani cheltuieli de executare silită în valoare de 43.000 de lei, asta după ce instituția nu s-a grăbit să plătească sume datorate unor entități, stabilite de instanță. Cea mai mare sumă a fost plătită după ce Primăria Șieu Măgheruș a executat silit Primăria Bistrița.

Într-un raport trimis Consiliului Local al Primăriei Bistrița, Curtea de Conturi precizează faptul că a găsit un prejudiciu de 43.000 de lei, compus din cheltuieli de executare silită.

Potrivit auditorilor publici, bugetul Primăriei Bistrița s-a prejudiciat prin nerecuperarea unor cheltuieli de executare silită determinate de nepunerea în aplicare, în termene legale, a unor hotărâri judecătorești.

„Urmare auditării categoriei „Cheltuieli cu bunuri și servicii” pentru anul 2020, s-a constatat prejudicierea bugetului instituției prin plata și nerecuperarea unor cheltuieli de executare silită, ca urmare a nepunerii în plată a unor sentințe judecătorești”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Este vorba despre 4 astfel de situații, pentru care s-au plătit, în total peste 43.000 de lei, în toamna și iarna anului 2020, chiar în anul în care se schimba cârma Primăriei Bistrița.

Primăria Șieu Măgheruș a executat silit Primăria Bistrița

Unul dintre procesele care a dus la o executare silită a fost cu Primăria Șieu Măgheruș. Războiul dintre Primăria Bistrița și Primăria Șieu Măgheruș are decenii și vizează stabilirea limitei dintre cele două unități administrativ teritoriale.

De ce este atât de important acest aspect? Producătorul Teraplast și-a făcut parc industrial chiar la limita dintre cele două unități administrativ teritorial, iar miza a fost tocmai impozitele plătite de către companie.

Primăria Bistrița a fost nevoită să dea Primăriei Șieu Măgheruș aproape două milioane de lei, reprezentând impozite încasate necuvenit de municipiul Bistrița, de la firma Teraplast.

Asta după ce Primăria Șieu Măgheruș a reușit să demonstreze în instanță că hectarele pe care s-a mutat compania Teraplast, sunt pe teritoriul său. Instanța a obligat Primăria Bistrița să respecte linia de hotar în 2015 și abia în 2020 Primăria Șieu Măgheruș a reușit să obțină impozitele de la Teraplast încasate de Primăria Bistrița.

Problema a fost că Primăria Bistrița nu a avut de plătit doar cele aproape două milioane de lei, ci și cheltuieli de judecată și chiar de executare silită.

Direcția Economică este înștiințată în 28.10.2020, la 18 zile după ce instanța se pronunță, iar decizia rămâne definitivă. Până la data de 27. 11.2020 Primăria Bistrița nu plătește, așa că un executor judecătoresc înștiințează instituția privind cererea de executare silită formulată în 16.11.2020 de către Primăria Șieu-Măgheruș.

„Cheltuielile de executare silită aferente dosarului nr. 261/2020 au fost stabilite de executorul judecătoresc prin încheierea întocmită la data de 27.11.2020 și sunt în sumă de 32.200 de lei. Cu ordinul de plată multiplu electronic OPME nr. 2651/29.12.2020 a fost plătită suma de 31.200 de lei”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Primăria Bistrița a achitat cheltuielile de judecată doar executată silit

Primăria Bistrița nu s-a grăbit să achite nici cheltuielile de judecată stabilite de instanță, după ce a pierdut procese. Tot în 2020, Primăria Bistrița achită 4.700 de lei cheltuieli de judecată și încă 1.000 de lei cheltuieli de judecată în apel.

Asta doar după ce Judecătoria Bistrița încuviințează cererea de executare silită. Astfel, pe lângă cheltuielile de judecată de 5.700 de lei, Primăria Bistrița mai achită 751 de lei unui executor judecătoresc, sub formă de cheltuieli de executare silită.

În aceeași perioadă, Primăria Bistrița mai achită cheltuieli de executare silită în valoare de 10.278 de lei, în urma unei sentințe pronunțate de Judecătoria Bistrița, într-un dosar din 2017. Tot atunci, Primăria Bistrița mai plătește cheltuieli de executare silită în valoare de 1.600 de lei, în urma unei sentințe, dintr-un dosar înregistrat în 2018.

În cadrul raportului trimis Consiliului Local al municipiului Bistrița, Curtea de Conturi dispune o serie de măsuri pentru Primăria Bistrița, printre care și verificarea tuturor cheltuielilor de executare silită achitate din bugetul instituției.

„Extinderea verificărilor în cadrul termenului de prescripție, în vederea identificării tuturor cheltuielilor de executare silită achitate din bugetul instituției, pentru care nu s-au dispus măsuri de recuperare. Stabilirea întinderii prejudiciului cauzat patrimoniului instituției, înregistrarea în evidența contabilă dispunerea și urmărirea măsurilor de recuperare a acestuia, precum și calcularea (actualizarea) accesoriilor până la recuperarea integrală a pagubei, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în raportul auditorilor.

Curtea de Conturi, cu ochii pe Primăria Bistrița, an de an

Auditorii Curții de Conturi sunt cu ochii pe Primăria Bistrița an de an. În 2021, Curtea de Conturi a cerut Primăriei Bistrița să recupereze contravaloarea unei amenzi încasate de municipalitate de la Direcția de Sănătate Publică.

Primăria Bistrița a încasat o amendă în valoare de 6.000 de lei de la Direcția de Sănătate Publică, după ce o femeie s-a accidentat grav la ștrandul municipal, administrat de Primăria Bistrița. Incidentul s-a petrecut în 2020, femeia rănindu-se în timp ce încerca să iasă din bazinul principal ținându-se de marginea acestuia. O bucată de faianță desprinsă din peretele bazinului a rănit-o la un picior.

Municipalitatea a plătit doar 1.500 de lei din această sumă și a contestat amenda în instanță. Judecătoria Bistrița a dat dreptate Direcției de Sănătate Publică, setința fiind menținută și de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

În urma aceluiași control, Curtea de Conturi a cerut administrației locale bistrițene și recuperarea sumei de 100.000 de lei, plătită sub formă de salarii celor trei polițiști locali concediați în anul 2019.

Aceștia s-au războit cu Primăria Bistrița în instanță mai bine de un an și în cele din urmă au câștigat. Instanța a dispus reangajarea lor, dar și plata salariilor aferente perioadei în care nu au lucrat. În 2020, municipalitatea a alocat 100.000 de lei pentru plata salariilor celor trei polițiști locali.

Curtea de Conturi a cerut Primăriei Bistrița să recupereze și costurile de amenajare a unui teren de fotbal ce a fost dărâmat de municipalitate, în urma unei sentințe judecătorești. Pentru lucrări, administrația locală bistrițeană a cheltuit 64.776 de lei.

Până în acest moment niciun angajat al primăriei nu a plătit pentru greșelile identificate de către auditorii Curții de Conturi.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.