Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a făcut plângere penală unor muncitori de la Drumuri Naționale, care după ce au curățat marginea drumurilor de vegetație uscată și crengi de copaci le-au aprins.

Mai mulți muncitori de la Drumuri Naționale au încercat să scape de crengile uscate adunate de la copacii de pe marginea drumului într-o metodă nu tocmai prietenoasă cu mediul. Le-au adunat în câteva grămezi și le-au dat foc. Cineva i-a văzut și a sesizat Garda de Mediu.  Așa se face că un foc aparent inofensiv le-a adus o plângere penală muncitorilor:

„Am avut chiar un experiment neplăcut cu Drumurile Naționale unde am fost nevoiți să facem o plângere penală pentru incendierea vegetației rezultate din tăierea copacilor de la marginea drumului. În aprilie vom desfășura activități de observare și impunere de măsuri (n.r. în ce privește curățenia), urmând ca, în iunie să verificăm dacă aceste măsuri au fost realizate, iar acolo unde nu au fost realizate, să aplicăm măsuri de corecție, coercitive, respective sancțiuni contravenționale” a spus șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Ioan Borș, la ultima ședință de Colegiu Prefectural.

Lucrurile s-ar putea complica pentru muncitorii prinși în fapt, asta pentru că legislația din domeniu s-a modificat, iar pedepsele s-au înăsprit serios. Legislația a fost modificată anul trecut, printr-o Ordonanță de Urgență.

Muncitorii riscă închisoare

Printre modificările aduse se numără: abandonarea deșeurilor va fi sancționată cu amenzi mai mari, de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 50.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Incendierea, îngroparea și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate devin infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Dacă înainte, miriștile, stuful, stufărișul sau vegetația ierboasă puteau fi incendiate cu acceptul autorității competente pentru protecția mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, noua lege interzice această posibilitate, astfel, incendierea acestor tipuri de vegetație devine strict interzisă.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice. Dacă au pus în pericol viața sau sănătatea umană, animal sau vegetală constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă penală.

Garda de Mediu a mai făcut plângeri penale pentru fapte similare

Nu este prima dată când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud face plângeri penale pentru asemenea fapte în ultima perioadă.

În luna noiembrie a anului trecut, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a sesizat organele de anchetă penală pentru incendierea unor deșeuri din zona industrială a Bistriței și de la marginea drumului național 15A.

„Metoda de coerciție în cazul incendierii voluntare a unor deșeuri este penală, nu există sancțiune contravențională. Drept urmare, CJGM Bistrița-Năsăud a înaintat către organele de cercetare penală două asemenea sesizări, unul pentru un incendiu în municipiul Bistrița, în zona industrială, în incinta unei societăți comerciale, incendiu de deșeuri, iar altul pentru un incendiu de deșeuri și altele la marginea DN15 A, undeva pe Dealul Herinei”, spunea Ioan Borș pentru Timponline.

Se pare că în primul caz de vină a fost angajatul unei firme, iar în cazul incendierii de pe Dealul Herinei nu s-a găsit vinovatul.

Nici primăriile n-au fost iertate. Printre cele sancționate s-a numărat și Primăria Prundu Bârgăului, primarul Doru Crișan făcând apel pe Facebook la locuitori și agenți economici să colecteze selectiv deșeurile.

„Urmare a unei activități de inspecție efectuate de către comisari din cadrul Gărzii de Mediu Comisariatul județean Bistrița Năsăud, având ca obiect „Verificarea stării de salubrizare a localităților și a căilor de comunicație”, comuna Prundu Bârgăului a fost sancționată pentru deficiențe constatate la regimul colectării selective a deșeurilor generate pe raza UAT comuna Prundu Bârgăului atât de la gospodăriile cetățenilor, cât și de la agenții economici!

Prin urmare, revenim cu un apel, către toți cetățenii comunei, și nu numai, de a acorda o mai mare atenție selectării corespunzătoare a deșeurilor generate. Amintim faptul că o parte din deșeurile reciclabile colectate corect pot să aducă venit la bugetul local. Astfel, compensează valorile plătite de comună pentru ridicarea deșeurilor. Totodată, neîndeplinirea obligației de a selecta deșeurile, atrage după sine sancțiuni aplicate din partea comisarilor din cadrul Gărzii de mediu, Corpului de control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și a Poliției Locale Prundu Bârgăului”, a precizat Doru Crișan într-o postare pe Facebook.

ADI Deșeuri s-a pus pe sancționat!

De când are corp de control, Adi Deșeuri s-a pus pe dat amenzi. Corpul de control al ADI Deșeuri a început să miște încă de anul trecut și sancționează pe bandă rulantă. Sunt sancționați atât cei care aruncă aiurea gunoaiele, dar și cei care nu colectează selective deșeurile.

„Inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud verifică permanent modul în care cetățenii fac colectarea selectivă a deșeurilor în gospodăriile lor, iar acolo unde se ignoră regulile stabilite de legea română și europeană, vor fi aplicate sancțiuni cuprinse între 100 lei și 300 lei. Abaterile pentru care aplicăm sancțiuni sunt: deșeuri reciclabile amestecate cu deșeuri menajere; deșeuri reciclabile amestecate cu deșeuri provenite din construcții; punerea deșeurilor reciclabile curate în pubela neagră, destinată fracției menajere;  nerespectarea inscripționărilor de pe recipienții de colectare prin depunerea altor tipuri de deșeuri decât cele prevăzute”, informau reprezentanții ADI Deșeuri.

Se pare că aceste sancțiuni încep să dea roade, potrivit ADI Deșeuri, procentul de deșeuri valorificabile colectate în luna decembrie a anului trecut a trecut de 30%, în condițiile în care în luna decembrie a anului 2021, procentul ajungea abia al 12%.

Încă sunt însă mulți bistrițeni care nu colectează corespunzător deșeurile, în special în zona rurală. Prima măsură pe care o ia ADI Deșeuri e refuzul ridicării gunoiului, iar dacă practica se repetă, aplică amendă. Se pare că cei mai disciplinați locuitori ai județului sunt cei din zona urbană, în special cei din municipiul Bistrița.

Cele mai mari amenzi aplicate de ADI Deșeuri au ajuns și la 10.000 de lei. Acestea au fost date în special pentru abandonul unor cantități însemnate de deșeuri în natură.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.