Prima celulă a depozitului ecologic de la Tărpiu este pregătită să preia deşeurile menajere din judeţul Bistriţa-Năsăud, joi având loc recepţia lucrărilor.

Groapa ecologică de laTărpiu va deveni funcţională în maxim zece zile, după ce va fi primit avizul dle la ANRMAP.

 

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, mai sunt de pus la punct unele mici detalii, însă realizarea obiectivului principal s-a încadrat în termenul propus.

„Încă nu sunt finalizate peluzele şi nu e plantată cătina albă. Obiectivul s-a realizat, s-a încadrat în termene. Eu cred că va începe să opereze în zece zile, aşteptăm un răspuns de la ANRMAP", a declarat Liviu Rusu.

Preşedintele CJ BN a mai precizat că, deocamdată, deşeurile menajere nu vor trece prin staţiile de transfer, ci vor fi aduse direct la depozitul de la Tărpiu.

"Unitatea va începe să funcţioneze în următorul format: nu vor trece deşeurile menajere prin staţiile de transfer, ci vor fi dirijate direct spre această unitate şi nu se va face, momentan, nici licitaţia pentru colectarea din judeţ. Vor opera firmele existente. Va lucra aici la managementul unităţii, constructorul, până când se va face licitaţia obiectului activităţii acestei utilităţi”, a spus Liviu Rusu.

Managerul de proiect, Vasile Moldovan, a declarat că în judeţul nostru este implementat primul proiect din ţară de management integrat al deşeurilor finanţat din Fondul de Mediu.

"Când noi am început acest proiect, mai erau încă cinci judeţe din ţară care sunt însă cu mult în urma noastră. Unitatea de management a deşeurilor se întinde pe 22 de hectare, o suprafaţă pusă la dispoziţie de Primăria Dumitra. La Bistriţa erau doar 13 hectare la vremea respectivă. Amplasamentul a creat unele probleme. Am ajuns iată la finalul proiectului. Tot judeţul va depozita gunoaiele într-o primă celulă care se întinde pe 4,6 hectare şi care are capacitatea de a depozita 41.000 de tone de gunoi pe an. Ulterior vor mai fi construite încă patru celule", a spus Vasile Moldovan.

Lucrările de la depozitul ecologic de la Tărpiu au debutat în martie 2010 cu termen de execuţie 20 de luni. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 49 de milioane lei, fără TVA. 

Centrul de la Tărpiu face parte din proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud", care are o valoare totală de peste 155 de milioane lei, din care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, iar 2% este contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.

Pe lângă depozitul ecologic de la Tărpiu, proiectul prevede şi realizarea a cinci puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Bistriţa, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.