Noul ministru al Sănătății are planuri mari în ceea ce privește domeniul preluat – ceea ce, în sine, nu e un lucru rău. Singura problemă e că dacă va gestiona bugetul ministerului așa cum o face cu cel al fundației sale de caritate – MagiCamp – s-ar putea ca lucrurile să nu o ia pe-un drum optimist.

Fundația înființată de Vlad Voiculescu în anul 2014, MagiCamp, se preocupă să aducă alinare copiilor necăjiți, bolnavi de cancer, care prezintă arsuri grave, care au rămas orfani, și așa mai departe. Una dintre modalitățile importante prin care se aduce alinare copiilor este organizarea de tabere speciale.

Avem zilnic de învelit și mângâiat peste cinci mii de copii cu afecțiuni grave, scrie pe site-ul fundației.

Asociația MagiCamp a contribuit mult la reputația noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, însă are un mic cusur – adună bani din donații, dar uită să îi și cheltuiască – potrivit inpolitics.ro, vorbim aici de milioane de euro.

Politica de gestionare a donațiilor este greu de înțeles

Fondurile asociației provin din donații directe de la persoane fizice/juridice, din redirecționări de impozite, etc.

Potrivit bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor, an de an pare că asociația nu reușește să utilizeze banii în folosul copiilor.

La finalul anului 2017, fundația raporta venituri totale de 8.294 lei și cheltuieli de 2.082.517 lei, însemnând un profit de 6.212.251 lei la data de 31 decembrie.

Pentru anul 2018, bilanțul financiar indica venituri totale de 17.667.897 lei, cheltuieli de 4.503.589 lei și un profit de 13.164.308 lei la data de 31 decembrie.

Cu alte cuvinte, fundația cheltuie în jur de un sfert din fondurile primite?

Potrivit aceluiași bilanț de la Ministerul Finanțelor, în anul 2019 situația se repetă. Concret, la venituri totale de 18.490.92 lei se raportează cheltuieli de 8.427.136 lei și un profit de 10.063.785 lei.

Observăm că fundația MagiCamp cheltuie mai puțin decât păstrează. De ce ar ține o fundație dedicată unor scopuri nobile, la ciorap, an de an, sume de bani din donații mai mari decât cele pe care le folosește efectiv?

Anul trecut, Libertatea semnala bizareria de la ministerul Sănătății, respectiv faptul că acesta nu cheltuise în anul anterior nu mai puțin de 38% din bugetul alocat, bani care ar fi putut produce două mari spitale regionale, potrivit inpolitics.ro.

La modul în care Vlad Voiculescu gestionează banii fundației sale – și repetăm, activitatea MagiCamp este mai mult decât lăudabilă – sunt semnale evidente că spitalele pomenite vor rămâne neconstruite și că bugetul ministerului va avea, din nou, ”profit” la final de an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here