În data de 9 iulie Fundația Inocenți Bistrița vă invită la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Complexul Muzeal Județean Bistrița – Năsăud, str. General Grigore Bălan, nr.19. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul de Zi „Micii Inocenți” din Bistrița, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale.
Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități din țară, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii. Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat.

Evenimentul debutează la ora 10.30 în curtea Complexului Muzeal Județean Bistrița Năsăud, unde îi veți putea întâlni pe copiii și seniorii implicați în proiect și, mai ales, veți afla modalitățile prin care seniorii, si nu numai ei, se pot alatura organizației noastre în calitate de voluntari. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 9-31 iulie, 2021. Fundația Inocenți Bistrița este parte din acest proiect din luna septembrie 2020 și a reușit să implice un numar de 8 voluntari seniori în ateliere de creație, croșetat și cusut, lectură, atelier de grădinărit, atelier de mărgele și bijuterii, atelier de educație financiară și educație rutieră.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de remediere școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală.

În perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.