Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi în Franţa pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii, în a patra zi de mobilizare naţională marcată de greve, mai ales în sectorul transporturilor, consemnează AFP citată de Agerpres.

Începută cu mai mult de o lună în urmă, confruntarea dintre sindicatele contestatare şi guvern nu scade în intensitate. Conform estimărilor poliţiei sau ale prefecturilor, în total peste 120.000 de persoane au protestat joi la Paris şi în aproape 30 de oraşe franceze, în timp ce sindicatele vorbesc despre circa 600.000 de manifestanţi la 27 de acţiuni de protest.

Ţinta lor este în principal preşedintele Emmanuel Macron, dar au fost văzute şi pancarte împotriva societăţii financiare americane BlackRock, considerată de protestatari drept o beneficiară a acestei reforme şi pe care au reprezentat-o cu imaginea unor vulturi.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră ”necesară” această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ”sistem universal” de pensii pe puncte, care să unifice cele 42 de regimuri existente şi să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme. Reforma prevede şi stabilirea unei ”vârste pivot” de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească şi dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.

Pe ansamblu, guvernul promite un sistem ”mai just”, dar adversarii reformei se tem că va creşte vârsta de pensionare şi va scădea cuantumul pensiilor.

Mişcarea de protest începută pe 5 decembrie perturbă în principal circulaţia trenurilor şi transportul public în regiunea pariziană, de unde rezultă mari dificultăţii pentru utilizatorii sistemului de transport.

sursă: flux24.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here