Cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore, în urma celor 25 de percheziții care au avut loc miercuri  în Bistrița-Năsăud, la sediul Ocolului Silvic Telciu, dar și la sediile unor firme de exploatarea lemnului și domiciliile unor persoane fizice, într-un dosar de  constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Prejudiciul este estimat la circa 600.000 lei. Oamenii legii au ridicat peste jumătate de milion de lei, aproape 10.000 de euro, aproape 300 de pachete cu țigări, trofee de vânătoare șii muniție de vânătoare, precum și o cantitate impresionantă de alcool deținut ilegal.

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au efectuat miercuri 25 de percheziții în județul Bistrița-Năsăud, la sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic și locuințele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. 

Cele 25 de percheziții au vizat documentarea activității infracționale a 32 de persoane.

Din cercetări a reieșit că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei. 

Totodată, personalul silvic cu atribuții de control, din cadrul aceluiași ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate.

„În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor, 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline, dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, documente și înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.

Au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru audieri. 


5 persoane au fost reținute, pentru 24 de ore. 

În cursul zilei de astăzi, aceștia vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru dispunerea unor măsuri preventive”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud, într-un comunicat.. 

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice și reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj continuă activitățile de control și inventariere a materialului lemnos deținut în depozitele vizate.

Cercetările sunt continuate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau nerespectarea reglementărilor legale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals și vor fi extinse cu privire la nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și deținerea de alcool și tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției de Ordine Publică și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat polițiști și luptători de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița-Năsăud, Mureș, Maramureș, Suceava, Alba, Hunedoara, Cluj, Covasna, Sălaj, Bihor, Sibiu și Satu-Mare, precum și reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud și ai Gărzii Forestiere Cluj.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

1 COMENTARIU

  1. Valeu ce mai tam,tam degeaba se lasa cu un control mare judiciar banii se returneaza înapoi si in trei zile totul se spala iar domnii continua treaba ca înainte. Praf in ochii prostilor care cred ca se face treaba cu aceste actiuni de fatada. Padurarii împreuna cu institutiile sunt pe aceiasi lugime de unda in ce priveste furtul de zeci de ani de zile si asta se vede si se stie de toata lumea. Daca sa furat atat de mult cine plateste, cui sa confiscat un leu din averea colosala detinuta de organe care se lafaie in vile, masini de lux, conturi grase puse la adapost etc despre ce vorbim? Praf in ochi si atat toti sunt partasi la furt si cu asta basta oamenii nu sunt prosti si nu mai tine cu prosteala.NU PATESTE NIMENI NIMIC SI NU SE RECUPEREAZA NIMIC DIN JAFUL FACUT. SUNT TOTI MANA IN MANA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here