Peste 100 de voluntari muncesc cot la cot alături de personalul operativ de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Bistrița-Năsăud, în condițiile în care instituția care se confruntă cu deficit de personal, iar echipajele medicale trebuie să presteze ore suplimentare până la epuizare. Voluntarii de la Ambulanță sunt ochii și mâinile în plus de care au nevoie echipajele operative.

La SAJ Bistrița-Năsăud activează în prezent 106 voluntari, care au fost instruiți mai întâi de Crucea Roșie și mai apoi de cei de la Ambulanță.

Avem 106 voluntari. Nu mai avem parteneriatul cu Crucea Roşie. Cei care doresc să vină, sunt instruiţi de Crucea Roşie, iar pe urmă sunt îndrumaţi să vină la noi. Pentru a fi voluntari, trebuie să aibă cursul făcut la Crucea Roşie,  ca să vorbim aceeași limbă atunci când îi cursăm noi, a declarat dr. Annabella Muzsi, managerul SAJ Bistrița-Năsăud.

Ea a mai precizat că, anual, în lunile ianuarie- februarie şi noiembrie, instituția pe care o conduce organizează campanii de recrutare, care înseamnă anumite cursuri, testare, după care intră în activitate cu echipajele.

Managerul SAJ Bistrița-Năsăud a precizat că voluntarii provin din diverse medii de activitate.

Sunt persoane tinere, absolvenţi de liceu, sunt oameni care vor să meargă  sau sunt deja la Şcoala Postliceală Sanitară, dar sunt şi oameni care nu au nicio tangență cu sistemul de sănătate, sunt ingineri, sunt persoane de toate categoriile și toate vârstele. Singura restricţie să zic așa este că trebuie să aibă 18 ani, nu putem lua minori pentru că legislația muncii prevede alt program. Pe cei minori îi cooptăm la evenimente locale, cum ar fi de exemplu Zilele Bistriței, unde nu se fac deplasări. Deci nu renunțăm la ei”, a menționat Annabella Muzsi.

Potrivit managerului SAJ Bistrița-Năsăud, voluntarii sunt foarte doriți de echipajele operative, fiindcă îi ajută.

Practic, sunt doi ochi şi două mâini în plus, ceea ce într-o situaţie de urgenţă contează foarte mult„, a subliniat dr. Annabella Muzsi.

Aceasta a mai precizat faptul că voluntariatul se face pe bază de contract.

Noi ținem evidența numărului de ore efectuate, iar la solicitare le eliberăm adeverinţă. Există locuri de muncă unde această experienţă acumulată este foarte utilă. Cei care pleacă în străinătate cer aceste adeverinţă. Legea voluntariatului spune că activitatea de voluntariat reprezintă experienţă profesională, nu vechime în muncă, a explicat managerul SAJ Bistrița-Năsăud.

Activitatea prestată de un voluntar nu este însă una ușoară, aceștia petrecând alături de echipajele operative nu mai puțin de 12 ore, în teren.

„Voluntarul vine la 7 dimineaţa, este alocat unui echipaj şi 12 ore face parte din acel echipaj. Şeful de echipaj răspunde de integritatea și activitatea sa. Riscul de accident în muncă în mişcare este foarte mare„, a mai precizat dr. Annabella Muzsi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.