FOTO- Cercetătorii au reconstituit chipul unei adolescente de acum 9.000 de ani

120

Cercetătorii greci au reconstituit din silicon înfăţişărea unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, în perioada mezolitică.

Pe baza analizei oaselor şi dinţilor, adolescenta, botezată Dawn, se crede că ar fi avut între 15 şi 18 ani. Maxilarul proeminent se pare că este legat de un obicei comun în acea perioadă, mestecarea pieii de animal pentru a o face mai moale. Adolescenta avea o privire încruntată.

The reconstructed face of 'Dawn', a young woman who lived around 7,000 BC in a cave in Greece, is displayed during a presentation at the Acropolis museum in Athens, Greece, January 19, 2018. A Greek team led by an orthodontics professor has reconstructed the face of 'Dawn', from her remains, bringing to life a person who lived during the mesolithic period and uncovering details of her everyday existence. Picture taken January 19, 2018. REUTERS/Costas Baltas           NO RESALES. NO ARCHIVES.
Întrebat de ce arată încruntată, Manolis Papagrikorakis, specialist în ortodonţie, cel care a realizat reconstrucţia feţei din silicon pornind de la un mulaj din teracotă al capului, a răspuns glumind: ”Nu avea cum să nu fie supărată în acele vremuri”.

ODAwJmhhc2g9OGI2ZmE5OGM2OGZlN2U0NTk0YmExZjllYzM4N2I3ZTI=.thumb

Cercetătorii cred că e posibil ca Dawn să fi fost anemică şi să fi suferit de scorbut. Din analiza scheletului, a rezultat că este posibil să fi avut probleme la şold şi articulaţii, ceea ce îi îngreuna mişcarea şi ar fi putut contribui la moartea ei.

Descoperită într-o peşteră în 1993, scheletul uman a fost botezat Avgi (cuvânt grecesc care înseamnă ”zori”) pentru că a trăit în epoca considerată zorii civilizaţiei.

Peştera Theopetra, din regiunea Tesalia, era locuită încă de acum 100.000 de ani, potrivit Ministerului Culturii. Aici au fost descoperite unelte din piatră datând din perioada paleolitică, mezolitică şi neolitică, precum şi ceramică din perioada neolitică, potrivit agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here